NTR | Aanwijzing voor Curaçao: gouverneur organiseert verkiezingen

Pieter Hofmann

Paleis van de gouverneur op Curaçao | Foto: José Manuel Dias

DEN HAAG – De Rijksministerraad geeft een aanwijzing aan Curaçao. De organisatie van de komende Statenverkiezingen moet in handen komen van gouverneur Lucille George-Wout.

De gouverneur kan eventueel landsdiensten inschakelen om de organisatie in goede banen te leiden. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) vandaag bekendgemaakt na afloop van de Rijksministerraad.

Minister Plasterk in gesprek met Pieter Hofmann

Goed bestuur
De Koninkrijksregering beroept zich bij deze aanwijzing op het waarborgen van goed bestuur. Plasterk: “Dit raakt direct aan het interfereren met rechtmatig uitgeschreven verkiezingen. Dat leek vorige week te gebeuren. Mensen werden bedreigd met ontslag als ze verkiezingen zouden organiseren.” De bewindsman doelt hiermee op ambtenaren van het Hoofdstembureau.

De Rijksministerraad wil met de aanwijzing een einde maken aan het getouwtrek in politiek Willemstad van de afgelopen weken. Na de val van het kabinet-Koeiman probeerde een nieuwgevormde Statenmeerderheid de uitgeschreven verkiezingen te voorkomen. Plasterk: “Als zij ook verkiezingen wilden houden maakt het niet uit, maar we wilden voorkomen dat er misschien volgende week weer veranderingen aangebracht zouden worden.”

De minister noemt het ‘triest’ dat daar een aanwijzing voor nodig is. Het is voor het eerst dat de Rijksministerraad ingrijpt om vrije verkiezingen te waarborgen. Op 28 april kiest Curaçao een nieuw parlement.

Procedure

Het besluit van de Rijksministerraad wordt doorgestuurd naar de Raad van State (RvS) voor goedkeuring. Dat is wettelijk vereist. De RvS zal vermoedelijk komende maandag akkoord geven.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | Aanwijzing voor Curaçao: gouverneur organiseert verkiezingen

  1. Abraham Mossel

    Daan + 10 ☺ ♪ä

  2. Er zal zeker aandacht moeten zijn voor het correcte tellen van de stemmen.
    Nu de Gouverneur de regie heeft is dat een geruststellende gedachte.

  3. Daan Banaan

    Ik heb het al eerder gezegd. Alhoewel uitsluiten misschien voor ons vanzelfsprekend klinkt, doet dat afbreuk aan de democratie. In plaats van het uitsluiten van partijen, moeten de verantwoordelijken gerechtelijk worden aangepakt die een poging deden tot een staatsgreep.

  4. Nu ook doorpakken. De logische en terechte volgende stap zal zijn het uitsluiten van deelname aan de verkiezingen van alle niet-democratische partijen en parlementariers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *