27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘ABC ferry heeft gezichtsherkenning en grenscontrole aan boord’

HomeLandenArubaNTR | 'ABC ferry heeft gezichtsherkenning en grenscontrole aan boord'

Door Pieter Hofmann

 'ABC ferry heeft gezichtsherkenning en grenscontrole aan boord'
‘ABC ferry heeft gezichtsherkenning en grenscontrole aan boord’

HILVERSUM – De regeringen van Aruba, Bonaire en Curaçao hebben aan studiebureau Icasus de opdracht gegeven te onderzoeken of een efficiënte snelle veerverbinding tussen Aruba, Bonaire en Curaçao haalbaar is. De uitkomst van dat onderzoek wordt in september verwacht.

De regeringen van de drie eilanden bepalen uiteindelijk door wie de ferrylijn eventueel uitgebaat wordt.

Aangewezen ferryhaven
Ton Jansen van Icasus: ”Het is de bedoeling dat je straks voor relatief weinig geld heen en weer kan. Het maatschappelijk effect van meer verkeer tussen de eilanden is groot. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om op het ene eiland te wonen en op het andere te werken of te studeren. Ook kan de specialistische zorg goedkoper worden.”

Voor een ferryverbinding moet op elk eiland een ferryhavengebied aangewezen worden, waar voertuigen de boot op- en afkunnen. De faciliteiten van de huidige havens moeten daarop aangepast worden.

Omdraaien
De ferry moet snel kunnen doorvaren zodra hij aankomt in één van de havens. Jansen: “Een fast ferry moet in twintig minuten kunnen omdraaien, zoals bijvoorbeeld de boot tussen Den Helder en Texel.

Het organiseren van efficiënte grenscontroles is een belangrijk deel van het onderzoek. Jansen: “Het idee is om veel informatie vroegtijdig te delen. Vanaf het moment dat reizigers reserveren, kunnen immigratiediensten bepalen of iemand mag uitreizen of binnenkomen.”

Er zal minimale overlast zijn voor reizigers die geen onnodige controle behoeven. Door voorinformatie wordt voorkomen dat illegalen gebruikmaken van de ferry. “Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is om de controles op zowel paspoorten als op goederen goed te regelen.”

De douanes, immigratiediensten en de havenautoriteiten van de eilanden kijken hoe er samengewerkt moet worden. “Je rijdt je auto de ferry op, aan boord stap je uit en daar vinden controles plaats.”

“Er wordt ook gekeken naar een Happy Flow-project om een 100 procent controle te kunnen doen”, vult Jansen aan. Dat systeem houdt in dat reizigers gescand worden met gezichtsherkenning en slechts één keer hun paspoort moeten tonen.

Lange wachtrijen zoals op Schiphol ontstaan er niet, denkt Jansen. “Dat komt door de voorcontrole en controles tijdens de overtocht, dus je kunt bijna meteen aan boord.”

De betrokken partijen praten nog over hoe de drugscontroles kunnen worden uitgevoerd. Jansen: “Curaçao heeft expertise in het opleiden van hondenteams, dus het ligt voor de hand dat Curaçao als tussenhaven hierin een belangrijke rol krijgt.”

Insel Air
In de aanloop heeft Jansen, zelf luchtvaartexpert, gesproken met meerdere vliegmaatschappijen, waaronder Insel Air. “Insel Air omarmt het idee van een ferry. Er zijn maar twee afvaarten per dag. Er moeten dus vluchten beschikbaar zijn op tijden dat de ferry niet vaart. Door een heenreis per boot te combineren met een terugvlucht per vliegtuig zijn de kosten voor de passagiers nog steeds te overzien. Insel Air kan zich verder meer richten op hun meest winstgevende routes.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

6 reacties

  1. Dat iemnd nog naar zo’n geflipt figuur als Cordaba luistert is mij een raadsel. Er komt werkelijk nix zinnigs uit “smans” mond. Echt rijp voor een long stay maar mocht het zover komen dan kan ie vast de rest van die subjecten meenemen.
    Mwhaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

  2. Haha, ik ontmoet een lange teen.

    Ja natuurlijk komt het bionische verhaal uit NL, die hebben dat geadopteerd uit de VS. Kunnen ze straks met een (telelens) fotoapparaat demonstranten herkennen etc. Lang leve onze privacy.

    Kritiek leveren zonder onderbouwing kan iedereen. Daarom heb ik ook de concluderende remedie aangegeven: ga naar Macao/Hongkong en ontdek de perfecte Ferry verbinding tussen twee verschillende landen.

    Mijn advies: Koop hun expertise en ga niet opnieuw het wiel uitvinden.

    De oude ferrydienst is mij bekend. Of de Ferry was kapot, of het havengeld werd niet betaald op Bonaire/Curaçao. Bovendien met de zware zeegang tussen Bonaire en Curacao, was het heel vaak géén pretje.

  3. @Woow Sonny, wat een ellenlang verhaal om je afkeer t.a.v. Antillianen kenbaar te maken. Wij weten het nu wel hoor..Die door jou vertoonde afkeer van ‘Antillianen’ had je ook kort en bondig kunnen formuleren.
    Advies; biedt jou remedie aan Sonny, jij bent toch de expert? 😆
    Overigens, er bestond 50 jaar geleden al een ferrydienst tussen de 3 eilanden, ook al betrof het geen supermodern bootje. Kortom, een ferrydienst is de Antillianen niet vreemd. Wat betreft je opmerking omtrent ‘biometrische gezichtsherkenning’ waag ik te beweren dat het ‘idee’ met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uit de Nederlandse koker komt. Ook weer een Antilliaans verhaal Sonnyboy. (;

  4. Cordoba zei gisteren dat Curacao met haar eigen Ferry komt en dat Curacao allang hiermee bezig is, zonder de hulp van Nederland.
    20 jaar geleden had Curacao ook haar eigen Ferry die tussen Curaçao-Bonaire en Venezuela voer.

  5. Wat een geneuzel: biometrische identiteitherkenning. Alleen moderne paspoorten zijn voorzien van deze zaken. Passagiers met een sedula komen dan niet in aanmerking. En de immigratieambtenaren? (1 van Curaçao, 1 van Aruba en 1 van Bonaire) die aan boord de controles gaan uitvoeren. Onzinnig, duur en goed voor ruzies aan boord.

    Typisch Antiliaans verhaal: zichzelf belangrijk maken.

    Dus eerst weer commissies vormen, waar mannen en vrouwen in pakken met stropdas – Haha we zijn in de tropen sukkels, trek dat pak toch uit en gooi die knellende stropdas weg.! – zeer gewichtig gaan doen. Na iedere vergadering worden dan foto’s gemaakt en interviews aan de lokale wijkkrantjes gegeven. Dat is weer goed voor het plaatselijke imago op verjaardagen en facebookpagina’s . Kijk dat ben ik: zéér belangrijk!!

    Opnieuw het wiel uitvinden en het liefste een met een gouden bagagedrager. De droom van Curaçaose bestuurders om zo in het geschiedenistijdschriftje vereeuwigd te worden.

    Stap toch in het vliegtuig naar Macao en Hongkong. Zie hoe ze daar de zaken perfect geregeld hebben. Aankomen op de terminal, kaartje kopen en 30 minuten later in de supercat met een snelheid van 50/60 km per uur naar de overkant in twee uurtjes. Klaar is Kees! Dat doen ze daar twintig keer per dag.

    Met auto naar de overkant kan ook, maar dan met een langzame Ferry die er 6 uur over doet! Wie doet dat? Niemand. Er zijn genoeg taxi- en autoverhuurbedrijven. Wie zal er met zijn eigen auto van Curaçao naar Aruba varen tegen hoge kosten en 6 uur vaartijd?

    De terminals en aanlegsteigers voor de supercats zijn klein en simpel. Binnen 6 maanden te bouwen. Gewoon de bouwtekeningen en exploitatie-expertise kopen in Macao of Hongkong.

    De remedie:
    Met 3 man/vrouw naar Hongkong/Macao vliegen. Op één dag 3 x op en neer Hongkong/Macao varen. Ontdekken dat het dáár perfect geregeld is. Terug komen met 3 Chinese projectleiders. 2 Supercats kopen of leasen.
    Resultaat:
    Op 1 januari 2016 eerste trip met de Supercat.

    En nog een tip voor Jansen: schoenmaker blijf bij je leest. Vliegen is anders dan varen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties