NTR | Actie tegen klimaatgevolgen Sint-Maarten blijft nog steeds uit

Hilbert Haar

Hoog water | Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Een zeespiegelstijging van één tot twee meter aan het einde van deze eeuw. Langere orkaanseizoenen met zwaardere orkanen en periodes van grote droogte. Dat toekomstscenario werd geschetst op het zevende jaarlijkse symposium van de gouverneur op Sint-Maarten.

De luchthaven, de zeehaven, alle stranden, Philipsburg, Simpson Bay en andere laagliggende gebieden verdwijnen binnen twintig tot vijftig jaar onder water. De Lowlands worden afgesneden van Sint-Maarten en gaan een apart eiland vormen.

Meteoroloog Cedric van Meerbeeck berekent dat de temperatuur aan het einde van de eeuw tussen 1 en 5 graden celsius hoger is en 30 tot 98 procent van de tijd het heet zal zijn op het eiland.

Het is allemaal niet nieuw: de Natuurstichting presenteerde dit scenario al in een rapport in 2013. Maar het symposium vestigde de aandacht er nog maar een keer op. Dat is hoognodig, want tot nu toe heeft de politiek geen enkel initiatief genomen om het eiland tegen de klimaatgevolgen te beschermen.

‘Ik geloof dat we in tijdnood komen’

Verschillende sprekers op het symposium alsook de gouverneur Eugene Holiday zelf, geven aan dat nu de tijd is om actie te ondernemen. “Ik geloof dat we in tijdnood komen met het nemen van maatregelen. Door nu actie te ondernemen, kunnen we de boel redden voor toekomstige generaties”, spoort Holiday aan.

Maar wat die actie moet zijn, dan bleef grotendeels onduidelijk. Bankdirecteur Derek Downes kwam als één van de weinigen met een praktisch voorstel: het bouwen van zeeweringen en het verbeteren van drainagesystemen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Een Reactie op “NTR | Actie tegen klimaatgevolgen Sint-Maarten blijft nog steeds uit

  1. Volslagen onzin. Gaat vast over meer geld….
    Ze hadden al 50 jaar geleden echt moeten kijken naar en beginnen met de bouw van dingen die storm vaster zijn.
    Dat hele klimaat geklets is ook schromelijk ovedreven en wordt gevoed door wetenschsppers die gefinancierd worden door politicie die het als nieuw machts instrument zien. Sint maarten ligt op de carribische plaat die aan die kant omhoog wordt geduwt door de zuid amerikaanse plaat die er onderschuift. Daardoor is dat eiland ook ontstaan. Vulkanische subductie zone.
    Ze moeten banger zijn voor een vulkaan uitbarsting bij de buren en of aardbevingen onder ze dan dat ze natte voeten krijgen. Maar ja als de bank directeur met het brilliante idee komt om beter te bouwen dan is ook meteen het niveau van het gesprek gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *