NTR | Anti-Nederlandse sentimenten bij protest voor sterker Sint Maarten

PHILIPSBURG – “We zijn nog steeds slaven.” “Laat onze leiders leiden.” “Weg met Nederland.” De stille demonstratie ‘Stand for SXM’ voor een sterker Sint Maarten  woensdag, blijkt vooral een luid protest tegen Nederlandse inmenging.

“Nederland staat bekend als de grootste drugsplek ter wereld. Dan vind ik het heel vreemd dat die hier komt vertellen dat wij verkeerd bezig zijn”, zegt demonstrant Josianne Fleming-Artsen, die van 2014 tot 2015 gevolmachtigde minister in Nederland was.

Door Tim van Dijk
Volgens de politie protesteerden zo’n 250 mensen, een combinatie van politici en bezorgde burgers. Rhoda Arrindell van de organisatie I Stand Up for St. Maarten Foundation, zegt dat meer dan duizend mensen ook een petitie hebben getekend.

Meer zelfbestuur
Hiermee willen de ondergetekenden actie van het parlement op een viertal punten. Deze punten vormen vooral een beschuldigende vinger richting Nederland die het eiland van meer zelfbestuur zou weerhouden.

“Nederland bemoeit zich teveel, vinden de mensen hier. We doen defensie, nationaliteit, buitenlandse zaken samen. Maar de rest moet Nederland overlaten aan ons, daarom hebben we autonomie”, zegt Elton Jones, eveneens van de organisatie. Arrindell en  Jones zijn ook politiek actief op het eiland.

In de petitie staat dat het organiseren van de volksreferendum over de grondwet moet worden hervat. Die grondwet moet ook moderner, vinden de ondertekenaars. Daarbij willen ze dat de Nederlandse regering zich houdt aan het Verenigde Naties-handvest voor zelfbestuur.

De demonstranten die ‘Enough is enough’  en ‘Let our leaders lead’ scanderen dan wel het volkslied zingen, gaan niet alleen naar het parlement. De Nederlandse vertegenwoordiging, Openbaar Ministerie, de gouverneur en als laatste de regering krijgen allemaal een copy van de petitie vergezeld van protestkreten. “We willen dat ook zij weten wat er aan de hand is”, zegt Jones.

Openbaar Ministerie vervolgt ‘selectief’
Het Openbaar Ministerie (OM) is een belangrijk mikpunt van het protest. De petitie wil namelijk ook een onderzoek naar het functioneren van justitie. En vooral naar de werkwijze van het OM dat  ‘selectief’ onderzoekt en vervolgt, aldus het protest.

Daarmee wordt zeker ook de vervolging van United Democrats-leider Theo Heyliger mee bedoeld. Vorige week oordeelde het Gemeenschappelijke Hof van Justitie dat Heyliger, die met zijn partij de laatste verkiezingen won, vervolgd mag worden. Voor omkoping van een collega-parlementariër zes jaar geleden.

De demonstratie was dan ook om Heyliger een hart onder de riem te steken. En Nederland ervan te beschuldigen lokale leiders te hinderen om hun werk te doen. Terwijl juist na orkaan Irma die hard aan de slag moeten om het eiland weer op poten te krijgen.

Sint Maarten had dat namelijk best zelf kunnen doen, zonder de ‘Wereldbank-constructie’, zegt Heyliger. Hij doelt daarmee op de 470 miljoen euro die Nederland bij de Wereldbank heeft geparkeerd voor de opbouw van Sint Maarten na de orkaan.

Theo Heyliger, leider van United Democrats – foto: Sharina Henriquez

Heyliger loopt wat verscholen, achterin de protestmars. Om te voorkomen dat mensen denken dat hijzelf de demonstratie heeft  georganiseerd.

Theo Heyliger, leider van United Democrats

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 Reacties op “NTR | Anti-Nederlandse sentimenten bij protest voor sterker Sint Maarten

 1. @waarde mossel

  Misschien helpt het om na 5 wijntjes te stoppen met het schrijven hier. Het wordt steeds moeilijker te volgen en morgen is er gewoon weer een dag.

 2. Abraham Mossel

  Oplichter Theo Heyligers, moet met zijn aanhang die hem in zijn **** kruipen voor een glas bier een demonstratie geven dat ze allemaal te gelijk hun paspoort in leveren, en het lekker zelf gaan uit zoeken. Theo is zelf zo door en door verrot dat hij geen normale functie kan bekleden, alleen maar politiek leider en de lakens uit delen naar zijn zin en die van Corallo de maffia vriend en politiek leider van de reeds verdoemde MFK, Gerrit de Raaf zit al op zijn duim te zuigen, aangezien er een paar de macht willen over nemen waaronder PISAS PIK die heeft de smaak ook te pakken om het mannetje te gaan spelen als Gerrity in het gevang zit, trouwens ik heb nog niks van een uitslag invordering 1 miljoen Euro gehoord, of heeft hij en Knoops het weer uit kunnen stellen dat het samen met de rechtzaak Babel word behandelt, zou er niet van op kijken met dit door trapte en slappe OM op CURACRIM

 3. Woehaa wat een stelletje losers daar. Schaamteloze profiteurs.

 4. @ Hoedanook,

  Het toerisme voor Irma was booming, maar de corruptie ook. Het is algemeen bekend dat je werkelijk overal voor moest betalen en dan praten we niet over kleine bedragen.
  Bij de vorige orkaan heeft Nederland inderdaad zo geld gegeven en dat is grotendeels in de achterzakken van politici en hun vriendjes verdwenen middels allerlei schimmige constructies en overfacturering (rekening 3 a 4 x hoger dan normaal). Het is logisch dat Nederland dat nu niet wilde en St Maarten behoort dat ook te begrijpen. Dat kan men in St Maarten betuttelend vinden, dat mogen ze inmenging in de binnenlandse ‘politiek’ vinden, maar feit is dat het geld uit Nederland komt en dan is het logisch dat Nederland zeker wil stellen dat het op de juiste plek terecht gaat komen.
  Dat men dat op St Maarten niet leuk vindt kan ik begrijpen, die hadden gehoopt om minimaal iets van 100 – 150 miljoen achterover te drukken. Schaamteloos laten ze hun ongenoegen blijken……………..omdat ze niet meer zo openlijk kunnen stelen !

  Geeft wel aan hoe erg het is gesteld in St Maarten.

  En wil men het zelf doen ? Prima !
  Ze zijn niet verplicht het geld van Nederland te accepteren, ze kunnen nog altijd zelf naar de Wereldbank toe of naar een andere geldschieter, dus ik zou zeggen: ‘zeg tegen Nederland dat het geld niet nodig is en regel het gewoon zelf’.
  Probleem opgelost !

 5. St. Maarten had het best zelf kunnen doen, zonder wereldbank constructie. Ja natuurlijk, dan steken we het in eigen zak.
  Maar dat kan nu niet, dus gaan we maar weer mekkeren.
  Ik ben in het geheel niet pro nederlands, qua politiek. Maar in dit geval heeft politiek Den Haag juist gehandeld door het geld bij de wereldbank te stallen. Zo een groot bedrag dient altijd onder strenge voorwaarden ter beschikking te worden gesteld en niet van: Hier jongens en meisjes. Dit is het geld en doe ermee wat je wil.
  Neen dank je de koekoek. Zo werkt het niet.
  Dus partij UD, mond houden alsjeblieft

 6. @observator
  St.Maarten voor Irma, met name toerisme, was booming!!

  Wat men bij de wederopbouw goed moet begrijpen is dat de bevolking weet wat er nodig is en hoe zij dat zou willen zien. Men is de ‘dominee’, ‘koopman’ en ‘onderwijzer’ mentaliteit zat.

 7. De demonstranten huldigen duidelijk het principe; we willen wel de Nederlandse lusten maar niet de lasten (lees justitie, regelgeving e.d). Als ze werkelijk een sterk St. Maarten willen moeten ze aangeven zelf in staat te zijn voor de lusten te zorgen en de onvermijdelijke conclusie te trekken: Een onafhankelijk St. Maarten.

 8. Fred Schiedam

  De maatregelen zijn dus effectief, want de criminelen voelen nu pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *