28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Armoede op Curaçao: Hulporganisaties belaagd door hongerige mensen

HomeMediaNTR | Armoede op Curaçao: Hulporganisaties belaagd door hongerige mensen
Rode Kruis Curacao | Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – De armoede op Curaçao is zo nijpend dat het Rode Kruis op het eiland vreest voor overvallen tijdens het distribueren van noodhulp. Eerder werd de hulporganisatie al belaagd door hongerige mensen. 

Om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen brengt het Rode Kruis voedselpakketten in een colonne van voertuigen naar verschillende verzamelpunten, van waaruit de pakketten verder verdeeld worden over het eiland.

De armoede op het eiland is sinds de coronacrisis enorm gestegen. Duizenden mensen zitten zonder baan, geld en eten. De wanhoop is volgens hulpverleners vooral voelbaar in de armste wijken.

Belaagd door hongerige mensen
“In de afgelopen weken hebben wij van meerdere organisaties gehoord die voedselpakketten rondbrengen, dat ze door hongerige mensen worden belaagd”, vertelt Charles Sintjacoba, junior jeugdleider bij het Rode Kruis op Curaçao. Maisy Scharbay, branch manager van het Rode Kruis op Curaçao, bevestigd dit.

“Toen we net net begonnen met het inpakken van de pakketten kregen we regelmatig hongerige mensen aan onze poort bij het Rode Kruis die vroegen om eten. Om onze vrijwilligers te beschermen rijden we met meerdere auto’s samen naar de locaties, en proberen we dit zo snel mogelijk te doen, dus inpakken en wegwezen.”

Een reportage van Kim Hendriksen

Kwetsbare groepen hard getroffen
Stichting Funditut begrijpt de wanhoop onder de Curaçaoënaars. De organisatie helpt kwetsbare jongeren met een een gevangenisverleden om deel te nemen aan de maatschappij. “Normaal werken de jongens bij ons, hiervoor krijgen ze een beloning, maar sinds COVID-19 zitten de jongens zonder inkomen thuis”, vertelt Reno Martha, projectleider bij Funditit.

‘Ze zouden of omkomen van de honger of ze zouden hun eten moeten stelen’
– Reno Martha, jongerenbegeleider Funditit
.

Elke week worden voedselpakketten bij de stichting afgeleverd voor de jongens en hun gezin. “Zonder deze voedselpakketten zouden de jongens de afgelopen twee maanden geen eten hebben. Ze zouden of omkomen van de honger of ze zouden hun eten moeten stelen. Daarom zijn we heel dankbaar dat wij deze voedselpakketten krijgen”, aldus Martha.

16,5 miljoen euro noodhulp

Nederland heeft 16,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan noodhulp op alle zes eilanden. Het Rode Kruis coördineert op verzoek van Den Haag sinds zes weken de 16 miljoen euro voor noodhulp aan de autonome eilanden Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. De overige half miljoen is bestemd voor de Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

Toezicht en verdeling noodhulp
De Vertegenwoordiging van Nederland Willemstad (VNW) ziet erop toe dat het geld uit Nederland goed terecht komt op Curaçao. Het is echter niet bekend hoe het geld exact verdeeld wordt over de eilanden, dat is vooraf niet in percentages vastgesteld.

“Het is een kwestie van behoefte”, vertelt Erwin Arkenbout, vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. “Daarbij varen we op wat het Rode Kruis voorstelt. Vermoedelijk zal verdeling wel enigszins naar rato van omvang eilanden zijn maar als het probleem bijvoorbeeld veel groter op Aruba blijkt te zijn gaat daar meer naar toe.”

Op dit moment is de noodhulp gepland tot aan augustus. Als daarna blijkt dat er meer noodhulp nodig is, zal er gekeken worden of Nederland het termijn zal verlengen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 reacties

  1. Intelli opgemerkt @John Bash.
    Daar hebben we met z’n zevenen nu echt nog niet aan ged8. Alhoewel als je niemand te pakken krijgt wordt het moeilijk.
    Maar bedankt!

  2. Dan zou ik graag bij deze willen weten waarom de voedselbank nog steeds in alle kranten geld wil binnenhalen voor pakketten.
    Mijn collega’s en ik (met 7 man) wekelijks nog steeds bij mensen voedselpakketten breng die geen enkele reactie op hun aanmelding hebben gekregen en dus geen eten krijgen, behalve van de caritas.
    Waarom is er niet voldoende eten, waarom hoe wat enz enz..,,,,

  3. “De armoede op Curaçao is zo nijpend dat het Rode Kruis op het eiland vreest voor overvallen tijdens het distribueren van noodhulp. Eerder werd de hulporganisatie al belaagd door hongerige mensen. ”

    These are the real heroes during these times crisis. Courageous people, people who care about Korsow Dushi Korsow.

  4. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat op zo’n klein rotsblokje er zo’n verschil in werkelijkheid is? Dat de happy few er nog een jaartje over na mogen denken of ze Accord gaan met bezuinigingen op hun (door de gemeenschap) betaalde salarissen. Dat een gevolmachte minister zonder blikken of blozen zegt dat de regering zorgt dat er niemand met een lege maag naar bed hoeft. Dat restaurant houders gaan naar de 10 000 verstrekte gratis maaltijden en hulp verleners belaagd worden door wanhopige burgers. Het lijkt er op dat we hier een nieuwe vorm van apartheid is gecreëerd. Waar de happy few helemaal en volledig los zijn gekomen van de niet happy Manny. Leeft de happy few in een parallel universum?

  5. …”Nu jij meneert Begina”….

    Zou een duidelijk en sterk gebaar zijn als de Ministers en directeuren die de staats NV leegzuigen,bij de Ministeries en staatskantoren belaagd werden door hongerige mensen

  6. En dan nog steeds snappen de politici en de overheids vakbonden niet dat ze blijkbaar volledig buiten de realiteit leven en denken. Het is crimineel gedrag en een land dat de pretentie heeft autonoom te kunnen denken en werken onwaardig. En dan te bedenken dat die z.g. “ staatsleiders” die zo nodig met de gouverneur moesten praten voor de volle 100% medeschuldig zijn aan deze situatie. Dhr Knops heeft jammer genoeg gelijk met zijn opmerking dat Curacao zijn autonomie niet aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties