NTR | Aruba bouwt opvangkamp voor 500 Venezolaanse vluchtelingen

Een videoreportage door Sharina Henriquez:


ORANJESTAD – De Arubaanse overheid wil op een voormalig honkbalveld in de wijk Dakota een opvangkamp voor Venezolaanse vluchtelingen bouwen. Omwonenden weten van niets. Het veld is bovendien nog in gebruik voor training van de lokale honkbaljeugd.
Een brief lekte donderdag uit in de Arubaanse media, waarin staat dat het Bureaurampenbestrijding samen met andere diensten hebben besloten om dit veld te gaan gebruiken voor maximaal 500 vluchtelingen. Zij kunnen er 6 maanden terecht waarna hun definitieve status zal worden bepaald. Als de vluchtelingen aan wal komen, gaan ze overigens eerst naar het sportcomplex Betico Croes in St. Cruz waar ze 72 uur mogen verblijven. Dat is het officiële meldpunt voor de vluchtelingen.

In de brief staat ook dat een derde partij een verzoek heeft gedaan om dit veld voor andere doeleinden te gebruiken. Maar het advies aan de minister is om dat verzoek voorlopig niet in in te willigen totdat de ‘crisis en de noodzaak voor een vluchtelingenopvang achter de rug is’. Die derde partij blijkt om een groep te gaan die zich inzetten voor het jeugdhonkbal.

Zoals trainer Karel ‘Cai Cai’ Williams. Hij is geboren en getogen in de wijk, een echte ‘Dakotero’. “Dit veld gaat mij aan hart sinds het in de jaren zeventig is gebouwd. Het is altijd een plek geweest waar we konden honkballen als kinderen een training kregen.”

Honkbaltrainer Cai Cai Williams is niet blij met het plan van de overheid - foto: Sharina Henriquez

Honkbaltrainer Cai Cai Williams is niet blij met het plan van de overheid – foto: Sharina Henriquez

 

Het terrein is al lange tijd vervallen, de kleedhokjes zijn ruïnes net als de tribunes. “We proberen al meer dan vijftien jaar het in beheer te krijgen. Tot op de dag van vandaag worden wij van het kastje naar de muur gestuurd. We hebben velen benaderd: parlamentariërs, ministers. Maar we krijgen geen gehoor.”

Dakota is van oudsher een wijk met veel sociale problemen. Williams zegt dat met het veld zij juist kinderen op het rechte pad willen zetten. “Er zijn overal velden die geschikter zijn. Maar dan kiezen ze net Dakota. Zodat we allemaal vreemdelingen in onze wijk krijgen en Dakota een nog slechtere naam krijgt.”

Plannen maar geen geld
Overheidsdiensten komen praktisch wekenlijks bij elkaar over de Venezolaanse kwestie. Het was al langer bekend dat de overheid twee opvangplaatsen voor Venezolaanse vluchtelingen heeft aangewezen. Het sportcomplex Betico Croes is al jaren een van de opvangplekken bij calamiteiten. Het veld bij Dakota is wel nieuw in dit verhaal.

Vanuit diverse bronnen binnen de overheid wordt verteld dat zij echter geen geld zien voor de uitvoering van het vluchtelingenplan. “Wie gaat de veldbedden betalen en alles wat nodig is. Dat soort zaken is nog helemaal niet geregeld. Het zijn mooie plannen maar alleen op papier”, aldus een bron die anoniem wil blijven, omdat het vluchtelingenplan een geheim moet blijven.

Het veld van Dakota grenst bovendien aan het gebouw van het Rode Kruis. “We weten al langer dat de overheid het veld wil gaan gebruiken. Of dit bewust zo is gekozen, weet ik niet. Als de Venezolanen komen, dan helpen wij ze als noodorganisatie. Maar nee, we hebben nog steeds geen contract met de overheid”, zegt woordvoerder Indra Anthony-Pereira.

Draaiboek
Bij het veld komt donderdag ook een politiepatrouille langs. “We weten het sinds vandaag dus we komen de locatie bekijken. Verder weten we niets.” De politie heeft een paar maanden terug officieel laten weten dat zij hun draaiboek hebben aangepast als voorbereiding op een mogelijke vluchtelingenstroom. De agenten zeggen daavan niet op de hoogte te zijn. “Nee, ze hebben ons op de werkvloer hier niet over geïnformeerd.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

Een Reactie op “NTR | Aruba bouwt opvangkamp voor 500 Venezolaanse vluchtelingen

  1. Renée van Aller

    Een opvang bouwen voor 500 vluchtelingen? Bij lange na niet genoeg. Bovendien die duiken onder en gaan na 6 maanden niet meer terug. Fijn Nederlander worden en daar gaan wonen. Aruba kan wel wat regelen met de paspoorten. Ook opportuun als een vorm van steun genereren voor de komende verkiezingen. En ook nuttig voor de heropening van een brandschone en groene raffinaderij die blijft na-ijlen. Slim bedacht. Zinvol voor familieleden van alle Venezolanen die legaal of illegaal in Aruba verblijven. Toen de AVP aan de macht kwam was het gunstig lang illegaal te zijn. Men ontving gelijk een vergunning. In 2002-2004 heeft DJAZ met DINA en DBB een beleid ontwikkeld voor asielzoekers volgens het Vluchtelingenverdrag, waarbij Aruba partij is. Dat moest ook wel want Nederland weigerde nog langer het humanitaire gezicht van Aruba te financieren. Waar is dat beleid gebleven? Daar hoorde een budget bij. Is daarin voorzien bij de begroting 2016 en 2017? Natuurlijk niet. De PPP-projecten kunnen ook nauwelijks worden gefinancierd. Het is een misvatting dat Nederland Venezolaanse vluchtelingen zal opvangen. Voor 2000 gebeurde dat nog. Nu al lang niet meer. Wegens structureel ontbreken van middelen verleende het Rode Kruis in noodsituaties hulp, maar daarvoor is het niet bedoeld. Asielzoekers horen ook niet thuis in Rampenbestrijding. Geen geld voor asielzoekers dan ook geen opvang. Of zou de regering hopen dat Nederland ondersteuning biedt wegens humanitaire redenen? Lubida! De regering kan geen mooi weer meer spelen op kosten van een ander, zoals zo vaak. Het gebeurt nu alleen in toenemende mate ten koste van de burgers. Wij vroegen ons af wat het draaiboek van de politie inhoudt over vluchtelingenstromen. Suriname staat ook klaar om leeg te lopen. Aruba zal alle vluchtelingen omarmen, als ze hun eigen kosten maar driedubbel betalen. Het Nederlanderschap krijgt u er als felbegeerde bonus bij. Zo latiniseert Aruba Holland en Aruba. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *