NTR | Aruba koopt Valero raffinaderij met vervuilde grond en al

Door Sharina Henriquez

foto: Sharina Henriquez

Blije gezichten bij de regering nu het zeker is dat de raffinaderij weer open gaat – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De overname van de Valero raffinaderij door de Arubaanse overheid betekent definitief ook de overname van zwaar vervuild grond.

Valero is de huidige eigenaar en verkoopt nu de fabriek aan de overheid voor een nog nader te bepalen bedrag. Dat zal volgens minister van Energie, Mike de Meza, een symbolische bedrag van ‘1 gulden of dollar’ worden. De schoonmaakfonds met nu zo’n 19 miljoen florin erin wordt ook overgedragen.

Sharina Henriquez spreekt met Mike Eman en Mike de Meza 

Citgo die nu met de nieuwe deal de raffinaderij gaat leasen, moet bij toekomstig vertrek de oppervlakte wederom schoon achter laten. Maar voor opruiming van de meeste verontreiniging, zeker in de grond, wordt het bedrijf niet verantwoordelijk gesteld.

“Jammer genoeg is dat precedent al in in 1989 geschapen toen alle bedrijven daarvan zijn vrijgesteld”, zegt de minister nu. Voor een schoonmaak is volgens hem nog 20 a 30 miljoen dollar nodig en dan nog zal het nooit geschikt meer worden voor woningbouw, hooguit industrie.

Groene raffinaderij
De ‘meest groene raffinaderij van het westelijk halfrond’ prijst minister president Mike Eman aan tijdens de officiële bekendmaking van de deal met Citgo. In tegenstelling tot vroeger gaat de raffinaderij niet meer draaien op stookolie maar op gas. Dat gaat via een pijplijn naar Paraguana, het dichtsbijzijnde stukje Venezuela, en dan naar de terminal in San Nicolas waar de raffinaderij staat.

Gas zorgt voor veel minder uitstoot van broeikasgassen. Volgens de regering zeker 20% minder aan CO2 en als de raffinaderij eenmaal draait, is het plan om de rest van de uitstoot op te vangen en algen mee te kweken voor productie van zeep, proteïnen en kleurstoffen. Dat is nieuw, in de zin dat dit voor het eerst op industriële schaal gaat gebeuren.

Daarnaast belooft De Meza, die ook minister is voor Milieu, dat in het contract een ‘heel pak regels’ staan om lekken zoals vroeger te voorkomen en aan te pakken. Op de vraag waarop die zijn gebaseerd omdat Aruba geen milieuwet heeft, zegt hij: “Die is bijna klaar en komt binnenkort. De regels voor Citgo voldoen al aan die wet.”

Zowel De Meza als premier Eman denken niet dat het heropenen van de raffinaderij nu tot kritiek zal leiden in de internationale gemeenschap. Aruba heeft veel gedaan aan zijn reputatie als groen eiland en het streven om voor 100% duurzaam te zijn in 2020 wordt over de grens veelvuldig geroemd. “Die 100% staat los van de raffinaderij. Dat gaat over de manier waarop je energie opwekt, voor water en stroom voor huishoudens. En daar blijven we gewoon voor gaan”, zegt Eman. Citgo gaat  ook lokaal brandstof verkopen. Maar hierop reageert de premier dat hij het transport op het eiland volledig duurzaam, ‘hybrid of elektrisch’, wil krijgen.

Deal
Het contract met Citgo wordt snel getekend, maar eerst moet het parlement nog over een aantal wetswijzigingen beslissen. Zo richt de overheid twee staatsbedrijven op: een die verantwoordelijk is voor het draaien van de raffinaderij en de andere voor de verkoop. Eén augustus wordt de officiële datum voor de opening. Dan duurt het nog zeker 2 jaar voordat de fabriek op haar volledige capaciteit van 209.000 vaten per dag draait. En dat wordt meer, zegt De Meza, want er is ook interesse voor uitbreiding van de capaciteit.

Bron: NTR/Caribische Netwerk

7 Reacties op “NTR | Aruba koopt Valero raffinaderij met vervuilde grond en al

 1. Dus niets geleerd van de exxon en shell overdrachten in het verleden, ze trappen er met open ogen in , en over tig jaar mag het volk voor die zakkenvullers opdraaien.

 2. Renée van Aller

  Wij kunnen het niet meer volgen. Een staatsbedrijf? Geen private onderneming? Is er een tekort aan imponerende functies? En hoeveel werkgelegenheid voor de landskinderen komt er dan? Van wie koopt de overheid de raffinaderij? Van Valero voor één florin? Hoeveel geld staat er op de begroting om de vervuiling te bedekken met de mantel der liefde? Of is er voorzien in een grondige schoonmaak? Gokje? Nul komma nul op de begroting. Als Citgo aan de slag gaat met de zwaar vervuilde grond, hoeft er bij vertrek ook niets te worden schoongemaakt. Briljant. Zou de overheid best wel kunnen overwegen. Aangezien politieke partijen tegenwoordig nauwelijks nog ergens voor staan, maar een middel zijn geworden om de ambities van de leider te realiseren, zou dat zo maar kunnen. “Het spel wordt onverbiddelijk gespeeld. Het onbehagen van de politieke aanhang van de partijen wordt door hun verlossers genadeloos geëxploiteerd, zegt Bas Heijne treffend in het NRC van 14 mei 2106. De hyperbolen die worden ingezet om met de oppositie af te rekenen, zijn zuurstof voor de smeulende onvrede. Daardoor klinkt elke authentieke argumentatie ongeloofwaardig.” Teveel verbale provocaties kunnen in strijd komen met de werkelijkheid.” Daarom raden wij van harte een spectaculaire personality show aan. Die is onvervalst onmisbaar om de aandacht af te leiden van wat er werkelijk aan de hand is. Die persoonlijkheidsshow is er al en wordt nog professioneler. De show loopt als een tierelier, als een snelle en volle toeristentram in de Caya Betico Croes of een nog niet mislukte hoge snelheidstrein (Frya), heel cool. Renée van Aller&John de Vries

 3. Raffinaderij kopen? 1 gulden? Jaja.

 4. Venezuela

 5. Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) en Statenleden ziet u de bui al hangen? Gaat u gerust door met uw kat en muis spelletje. AVP is niet van het ideologische signatuur ‘Maduro’ noch PS. Maar er wordt een ‘broederschap gesmeed waar de Arubaanse economie (en Venzuela) van zullen profiteren!

 6. caribbeancynic

  Nou, Valero is in ieder geval van de vervuilde grond claims af.
  Voor de rest gaat er natuurlijk niets gebeuren. Ik neem aan dat Eman gaat vragen of Nederland even geld leent om de raffinaderij op te knappen en dan Nederland de schuld geeft dat het niet doorgaat.

 7. èerst zien als alles wel gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *