NTR | Band met Nederland blijft belangrijk discussiepunt in verkiezingsstrijd Bonaire

Bonaire verkiezingen Eilandsraadgebouw RCN | Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Over anderhalve week (20 maart) kiest Bonaire, het grootste eiland van de bijzondere gemeentes van Nederland, onder meer een nieuw lokaal bestuur (Eilandsraad). De staatkundige verhouding met Nederland is negen jaar na ‘10-10-10’ nog steeds een belangrijk discussiepunt in deze verkiezingen.

Als bijzondere gemeente van Nederland is Den Haag ook geïnteresseerd in het verkiezingsverloop. Al is informatie op voorhand krijgen, lastig. Opvallend is dat slechts drie van de acht partijen vorige maand hun partijprogramma hebben gepubliceerd. Zo hopen de anderen ‘partijprogrammaroof’ minimaal te houden.

Suzy Thode van Lista Suzy Thode | Ronald A. Muyden

Suzanne Thode is de enige vrouwelijke partijleider. De voorvrouw van Lista Suzy Thode, lijst 8 staat open om met Nederland samen te werken. Er moet wel een referendum komen over de staatkundige band met Nederland. “Neutrale voorlichting en geen politieke invloed zijn enkele voorwaarden om echt te weten hoe anders het volk de verbeterde staatkundige verhouding wil zien.”

“Wij hebben geen probleem met Nederlanders. Meestal hebben we problemen met het systeem.”

Eric Soleana van Era Nobo |: Ronald A. Muyden

Zo denkt partijleider Eric Soleana die zelf op nummer twee staat van Era Nobo, lijst 4 ook erover. Want dat schortte bij de verkiezingen van 2015. “Wij hebben geen probleem met Nederlanders. Meestal hebben we problemen met het systeem.” Soleana doelt bijvoorbeeld op het recente Bestuursakkoord dat hij ‘een aanwijzing’ van Nederland noemt.

Eric Soleana in gesprek met Ronald A. Muyden

‘Alle politiek is lokaal’-Clark Abraham van partij Demokrat

Clark Abraham van Demokrat | Ronald A. Muyden

“Wij zijn iedereen gezind” verklaart Clark Abraham van de rode partij Demokrat. Volgens Abraham werkt de partij met elke ‘partner of stakeholder’ die het belang van de lokale bevolking dient.

“Het kan zijn dat het politiek correct is, maar het is geen politiek correct antwoord.”

Clark Abraham in gesprek met Ronald A. Muyden

‘Nederland heeft ons altijd geholpen’ -Rafael Santana van Lista Santana

Rafael Santana van Lista Santana | Ronald A. Muyden

Rafael Santana van de eenmanslijst, Lista Santana, antwoordt ‘noch ja noch nee’ op of zijn lijst 5 de verhoudingen met Nederland opnieuw wil bekijken. “Nederland heeft ons altijd geholpen en zal dit blijven doen. Het is begrijpelijk dat Nederland inspringt als onze eigen bestuurders er een potje van maken. Sommige lokale bestuurders gebruiken dit om verdeeldheid in de samenleving te zaaien.”

‘Ik ben voor invoering van een WW-uitkering’-Suzy Thode van Lista Suzy Thode

Een andere rode draad bij de verkiezingen is armoedebestrijding. Er is nog geen bestaansminimum vastgesteld voor de BES-eilanden terwijl eilandbewoners onder de armoedegrens leven.

Suzy Thode in gesprek met Ronald A. Muyden

Thode vindt dat binnen uiterlijk twee maanden een prioriteitenonderzoek moet komen. Om zo een beeld te krijgen waar meer geld vrij kan komen voor de verhoging van onderstand, kinderbijstand en bijzonder bijstand. Thode is ook voor de invoering van een WW-uitkering. “Werkzoekenden krijgen dan tijdelijk van de overheid financiële steun, om zo ook uit de criminaliteit te blijven. Beide partijen worden hierdoor gestimuleerd om snel weer werk te vinden. De ene voor zijn bestaan en de ander voor de overheidskassa.”

Era Nobo wil schuldsanering introduceren en onder meer een breed draagvlak creëren om ‘beetje bij beetje’ het sociaal minimum voor elkaar te krijgen. Dit zou partijleider Soleana in het Bestuursakkoord toegevoegd willen.

Werkgelegenheid en goed betaald werk is volgens eenmanslijst van Santana de oplossing voor armoedebestrijding. Die sluit aan bij wat de Nederlandse premier Mark Rutte tijdens zijn werkbezoek aan Bonaire in januari al uitte: “Beter een baan dan hogere uitkering tegen armoede.”

Partij Demokrat wil de armoede bestrijden door voor meer koopkracht te zorgen. Dit kan volgens Abraham door de vele tarieven voor zeevracht, die Bonaire op Curaçao betalen moet, te voorkomen door een eigen zeecontainerhaven op het eiland te maken.

Hierdoor gaan de importkosten omlaag en betaalt de consument minder, aldus de partijleider. Voorstellen uit het onderzoek over duurzame energie invoeren, zou ook de consumenten en ondernemers 9 dollarcent per kwh stroom kunnen gaan besparen. Dat is 33 procent minder dan wat zij normaal betalen, aldus Abraham.

Waar wordt voor gestemd?

Op woensdag 20 maart 2019 kunnen inwoners van Bonaire gaan stemmen voor de Eilandsraadverkiezingen (ER) en voor het eerst voor het Kiescollege (KC). Bij de ER wordt de lokale overheid gekozen en leden van de KC mogen samen stemmen met die van de Provinciale Staten op leden van de Eerste Kamer. Volgens het Centraal Stembureau Bonaire ligt het totale aantal -na de sluiting op 4 februari van de kiesregister- op 14.129 (ER) en 12.663 (KC) kiesgerechtigden.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Een Reactie op “NTR | Band met Nederland blijft belangrijk discussiepunt in verkiezingsstrijd Bonaire

  1. Ban juda duna Bonairu bek na Bonerianonan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *