28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Bemoeit Den Haag zich onterecht met begroting Curaçao? Onderzoeker uit fors kritiek

HomeLandenArubaNTR | Bemoeit Den Haag zich onterecht met begroting Curaçao? Onderzoeker uit...
Foto John Samson

DEN HAAG – Wat betekent het voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten om zelf hun eiland te besturen? En waarom grijpt Den Haag in? De Curaçaose advocaat Aubrich Bakhuis promoveert hier vrijdag op aan de Erasmus Universiteit.

Het onderzoek komt op een interessant moment uit. De Rijksministerraad heeft vorig jaar besloten dat Curaçao fors moet bezuinigen. Het eiland probeert nu deze ‘aanwijzing’ van tafel te krijgen.

Sinds 2012 werd er vaker ingegrepen op de eilanden of wordt daarmee gedreigd. Is de macht van politiek Den Haag toegenomen?
“Ik denk dat Den Haag meer gebruik is gaan maken van de mogelijkheden die er al waren op basis van het Statuut. Wat nieuw is, is dat Den Haag tegen de gouverneur zegt: u krijgt een aanwijzing en u doet wat wij willen. Iemand heeft bedacht dat kan.”

Curaçao wil dat over haar begroting Den Haag niet meer het laatste woord krijgt. De afspraak was: hooguit vijf jaar lang toezicht.
“Exact. En dat is wat ik hier zo ernstig aan vind. Den Haag heeft tijdens het spel de spelregels veranderd en tot twee keer toe besloten dat het toezicht verlengd wordt.”

“De afspraak was: als zou blijken dat Curaçao drie jaar lang haar begroting op orde heeft. En dat was ook het geval: in 2013, 2014 en 2015. Den Haag erkende dat weliswaar, maar was het niet eens met de manier waarop het financieel beheer van Curaçao functioneerde; het voldeed op dat moment nog niet aan wat er van Curaçao kon en moest worden verwacht.”

En nu?
“Curaçao kan niet naar de rechter stappen. Het komt erop neer: Nederland bepaalt voor Curaçao wanneer de tijd rijp is. Dit is een inbreuk op de financiële autonomie van Curaçao.”

“Voor de goede orde: ik geef geen oordeel of financieel toezicht wenselijk is of niet. Maar de realiteit is: dit zijn niet de afspraken.

Sommige politici op Curaçao noemen het machtsmisbruik.
“Machtsmisbruik zou ik zelf niet zeggen, daar zit een bepaalde lading aan. Maar het komt op hetzelfde neer, als het gaat om het verlengen van het toezicht op de financiën. Het is vervelend om te zeggen, maar omdat Nederland groter is en het voor het zeggen heeft, komt het heel onrechtvaardig over. Ik noem het rechtsstatelijke powerplay.”

In 2010 kreeg Curaçao zelfbestuur, maar ook streng toezicht op hun financiën. Alles om enorme schulden te voorkomen. Heeft Curaçao vrijwillig zeggenschap ingeleverd aan Den Haag?
“Dat zou je in eerste instantie kunnen zeggen. Ik heb voor mijn onderzoek betrokkenen gesproken die vlak voor de ontmanteling van de Nederlandse Antillen met Nederland hebben onderhandeld. Die zeiden: wij zijn tijdens de onderhandelingen voor de schuldsanering flink onder druk gezet.”

“Als jij 300.000 euro schuld hebt en je kunt nergens terecht voor hulp. En ik zeg: ik kan het vandaag nog kwijtschelden, maar dan moet je doen wat ik zeg. Als je dan niet anders kunt, is het een gedwongen keuze.”

Volgens politici op de eilanden is de gouverneur een marionet van Den Haag geworden.
“In mijn proefschrift heb ik het standpunt ingenomen dat het geven van instructies vanuit Den Haag aan de gouverneur er niet is om in te grijpen in het bestuur van de landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Zo werkt dat niet. Je brengt de gouverneur echt in een lastig parket om iets te doen waar die niet voor geschikt is en toe bevoegd is.”

Dit is de rol van een gouverneur

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hebben elk een gouverneur. Hij of zij is de directe vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander op de eilanden. Bijvoorbeeld bij officiële ontvangsten of bij het uitreiken van een koninklijke onderscheiding op het eiland.

Daarnaast is de gouverneur het hoofd van de regering van het eiland. In die rol zet hij of zij de definitieve ondertekening bij een besluit. De gouverneur kan dat weigeren als daar goede redenen voor zijn, maar dat gebeurt zelden.

Politiek Den Haag wint altijd, omdat die uiteindelijk over de spelregels gaat; een goede samenvatting?
“In een democratische rechtsstaat is er altijd een balans tussen machten. De rechter, parlement en bestuur houden elkaar in evenwicht. Maar als je kijkt naar de verhoudingen in het Koninkrijk, is er een probleem. De Rijksministerraad, de bestuurlijke macht, kent nauwelijks een tegenmacht.”

Hoe krijgen de eilanden dan meer gelijkwaardigheid?
“Door zich openlijk te blijven uitspreken. Dat ook Kamerleden zich meer sterk gaan maken voor meer gelijkwaardigheid en minder powerplay. Door kritische vragen te stellen en de ministers op het matje te roepen over het ingrijpen op de eilanden. Door meer transparantie te eisen over de besluitvorming.”

“Als Nederland internationaal gezien het braafste jongetje van de klas wil zijn in hoe het omgaat met de voormalige koloniën, dan mag Den Haag dat maar laten zien. En als dat de landen niet bevalt, zullen zij de route van de Verenigde Naties moeten bewandelen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

10 reacties

  1. “Hoe krijgen de eilanden dan meer gelijkwaardigheid?” “Door zich openlijk te blijven uitspreken.”
    een ontzettend dom antwoord, snap niet dat iemand die zo’n antwoord geeft een PdD kan behalen. Actions speak louder than words. Gelijkwaardigheid krijg je door:
    1. integer bestuur dat niet aan zelfverrijking doet
    2. begrotings discipline: niet meer geld uitgeven dat je niet bezit
    3. overheids geld te alloceren voor de voorspoed van iedereen zoals via onderwijs en gezondheidszorg, niet via megaprojecten zoals insel air of 1000 koeien
    4. een kundige en onafhankelijke centrale bank die zich niet publiek laat gebruiken maar focust op financieel toezicht en het belang van klanten
    5. een overheids apparaat waarbij maximum salarissen aan bestuurders worden gegeven, waarin bestuurders geen dubbelfuncties vervullen, en waarbij mensen op basis van kennis en kunde, niet op basis van familie banden worden aangenomen
    De eilanden kunnen blijven praten/klagen maar als het bij praten zonder acties blijft, zal dat geen enkele impact hebben op de houding van NL

  2. Het zijn juist de “geen bemoeienis” roeperts , de er de goud garen bij spinnen dat er zo min mogelijk meegekeken wordt in de politieke gaarkeuken van nos dushi isla Curaçao.

    …..”Aubrich Bakhuis, 1 van de “dure” ‘experts’ van het MDPT die het eiland Naf 18 miljoen hebben gekost”……

    Misschien had dr. Aubrich Bakhuis beter kunnen promoveren op de welig tierende corruptie en vriendjes politiek op het eiland Curaçao die zich o.a. heeft gemanifesteerd binnen het MDPT ( Multi Disciplinair Project Team) waar hij zelf ook deel van heeft uitgemaakt en lekker van meegesnoept heeft via een gerenommeerd consultantskantoor

    Het MTDPT ( W. Wiels) waar kosten nog moeite gespaard zijn, als het om uitgeven en spatten ging, en waar “blikken” dure consultants zijn opengetrokken, waaronder het kantoor waar A Bakhuis werkzaam is: Van Eps, Kunneman en van Doorn.

    En uitgerekend deze heer Bakhuis pleit voor minder “bemoeienis” van het koninkrijk.

    Onderstaande artikelen en voorál de comments zijn een mooie opfrissere voor de memorie waarom de “bemoeienis” van Den Haag meer dan ooit zo broodnodig is, via de comments van met name de 1e link ook te lezen welke rol “gerenommeerde” consultantsbureaus gespeeld hebben in het MDPT.

    Pro memorie

    http://knipselkrant-curacao.com//cc-mdpt-was-werner-wiels-personal-atm/

    http://knipselkrant-curacao.com//dolfijnfm-veel-onregelmatigheden-mdpt-in-soab-rapport/

    http://knipselkrant-curacao.com//ad-aangifte-tegen-mdpt-en-rdk/

    http://knipselkrant-curacao.com//opinie-mdptgze-novela/

  3. Als de eiland politiek serieus van het predicaat corrupt af wil komen moeten de regels van behoorlijk bestuur met onmiddellijke ingang in acht genomen worden en er “onafhankelijke” onderzoeken komen naar corruptie nu en in het verleden waarbij een doelstelling moet zijn om verdachte of onverklaarbare rijkdom terug in de staatskas komt. Gaat niet gebeuren, want de kans missen om zelf rijk te worden is toch een stap teveel.

  4. “Corruptie, ministers die projecten naar familie, echtgenoten , familie en vrienden ( Suzy, omayra, Maria, Don, Godett, Wiels, Emily, , Gertje, Pik, Gijsbertha, Leitu, etc etc) toespelen”
    Flauwe reactie: dit zijn slechts 11 voorbeelden, dan kan je niet zomaar stellen dat de hele politiek corrupt is

  5. Bemoeit Den Haag zich onterecht met begroting?

    Zeker niet!

    We hebben op deze rots, Curaçao, bewezen dat we in de 50 jaar “emancipatie” vooral gezagsdragers hebben gekozen die kunnen spatten (lees: zichzelf verrijken), geld over de balk gooien en heel goed zijn in schulden stapelen.

    Zou je voor je zoon of dochter een strenge school met discipline, orde en regelmaat kiezen, of zou je een school kiezen waar geen toezicht gehouden wordt en de directeur en leraren maar wat aan modderen?

    Wees i.d.d. blij met streng toezicht, want de landrovers die er nu zitten / hebben gezeten, voorál degene die roepen dat ze geen bemoeienis willen, geven geen zier om het welzijn van de burger.

    Kijk maar naar onze kindertehuizen, ouderenzorg, onderwijs, centro pro arte, gifdump in ons milieu, wel een ziekenhuis van 1 miljard, miljoenen voor consultants fee, maar niet eens een waterrecyclatie systeem? Paste niet meer in budget?

    Corruptie, ministers die projecten naar familie, echtgenoten , familie en vrienden ( Suzy, omayra, Maria, Don, Godett, Wiels, Emily, , Gertje, Pik, Gijsbertha, Leitu, etc etc) toespelen, het enige wat deze lui doen is de staatskas leegmelken via legitieme staatsprojecten. En ze starten alleen dié projecten die lucratief zijn voor hún portemonnee….

    Den Haag, kijk a.u.b. mee!
    Iedereen zou extra toezicht moeten omarmen,
    Voor Degenen die toezicht zo fel afwijzen geldt waarschijnlijk de leuze:

    Een schurftig paard vreest de roskam…

  6. Het vergelijk met Suriname/Venezuela heeft een belangrijk manko, wat het voor de bewoners van deze rots nog beangstigender maakt, Suriname en Venezuela zijn rijk aan natuurlijke grondstoffen en deze rots niet. Wat het lenen op de internationale geld markt een stuk moeilijker maakt.

  7. Het is goed dat de status aparte eilanden onder goed toezicht van het moederland Nederland staat .Indien dit niet het geval zou zijn ..Dan voorspel ik jullie gelijke toestanden als in Suriname .Een dictator aan de macht was op korsou ook al genaamd Gerrit schotte .En leningen afsluiten bij vreemde buitenlandse zgn vrienden om nadien geconfronteerd te worden dat het land compleet failliet is gegaan .inflatie gelijk die in Venuzuela.
    Korsou wees blij met streng toezicht.

  8. Kijk jongens, Nederland ziet al tijden dat de Curacaose regering in werkelijkheid veel zuur verdiend geld van het volk verspilt, over de balk gooit, terwijl Nederland principes en/of beginselen plus raad verschaft die de gevolgen van armoede op Curacao kunnen verlichten. Als, ja, áls de regering zich aan deze principes houdt, bespaart het eiland geld dat anders aan schadelijke gewoonten(door de regering)verspild zou worden. Maar ja, hebzuchtige en materialistische mensen zoals in de Curacaose regering kunnen en mogen zelfs niet regeren. Verder maakt de Curacaose budget duidelijk dat de financiële situatie van het Curacaose volk tegen alle beginselen indruist. Het volk leeft in “noodgedwongen” armoedige situatie(s). Dit is ook geen “tijdelijke” probleem, geen”voorbijgaande” toestand onder deze regering, maar een blijvende. Het volk is troosteloos. Ze zit in een groot ellende, terwijl de regeringleiders wél van uitbundige luxe genot genieten. Nederland eist nu veranderingen hierin om, zoals zij (Ned.regering) het noemt, om een halt toe te roepen aan de wijdverbreide onrechtvaardigheden die tegen het volk plaatsneemt. Nederland zegt dat deze tijd voorbij is. Nederland ziet dat de Curacaose regering geen rekening houdt met de financiële mogelijkheden van het volk. Het volk heeft dat niet verdiend. Dus leningen vanaf nu zónder toezicht worden ook van de hand gewezen. En terecht. Iedere keer komen bedelen terwijl het volk gebukt gaat onder armoede. Nederland zal op haar beurt ook ongetwijfeld aan haar eis vasthouden. No money no love. Het is geld storten in een bodemloze put zoals er wordt gezegd. Dus samenvattend; als Curacao zich niet aan de Nederlandse eisen en voorwaarden wil en zal houden, moet Curacao bij Amerika of elders haar geluk proberen. Curacao kan geen geld lenen zonder verantwoording af te leggen aan Mamma. De geldkraan gaat dan definitief dicht, en Nederland heeft totaal niets te verliezen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties