28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Bezorgdheid om rekenniveau leerlingen

HomeMediaNTR | Bezorgdheid om rekenniveau leerlingen

Door: Deya Mensche

Rekenen-onderwijs
“Veertig procent van de Curaçaose leerlingen haalt geen voldoende voor het vak wiskunde tijdens de EFO toets” Foto: VPK

WILLEMSTAD – Bezorgde ouders en docenten hebben geconstateerd dat het reken- en wiskundeniveau significant gedaald is onder lagere en middelbare schoolleerlingen op Curaçao.

Volgens Etiènne Ys, voorzitter van de stichting Tur Ta Konta (Iedereen Telt Mee), zijn rekenen en wiskunde buitengewoon belangrijk voor de ontwikkeling van iemands vermogen om problemen op te lossen, net zoals taal belangrijk is voor de communicatieve vaardigheden. “Een kind dat niet kan tellen, telt niet mee”, zegt Ys.

Als vader van twee opgroeiende dochters, is dit iets wat hij zelf thuis heeft ervaren, en hij moest hen helpen om het vak te begrijpen. Ik heb gezien dat de persoonlijke aandacht die ik aan ze gaf, een belangrijke invloed had op hun punten”, zegt Ys. Volgens Ruth Statia, moeder van leerling Gianni (13), zijn de onkosten voor bijles astronomisch. “Als je geen 400 florin per maand per kind aan bijles kan neertellen, is het moeilijk om je kind begeleiding te geven. Momenteel kan ik de bijlessen voor mijn kinderen niet betalen, dus ik was zeer dankbaar voor de gratis ondersteuning van de stichting”, zegt ze.

Volgens Rhyenne Zimmerman, een vrijwillige instructeur, is het grootste probleem van de meeste kinderen de taalkundige handicap. “Ik heb gemerkt dat als het kind geen goed Nederlands spreekt, het niet begrijpt wat het moet doen wanneer het rekenvraagstukken moet oplossen. Als de vertaling eenmaal duidelijk is, begrijpen ze de som of de les”, vertelt ze. “We kunnen niet accepteren dat onze kinderen van het funderend onderwijs komen zonder dat ze de basisvakken beheersen”, voegt Ys er aan toe. “Als je kijkt naar de uitslagen van de EFO toets krijgt 40 procent geen voldoende voor het vak,”

Tur Ta Konta

Volgens Ys hoef je geen wiskundedocent of –expert te zijn om een kind te kunnen helpen, maar je moet wel het niveau HAVO – VWO hebben. Het concept is één instructeur per kind, zodat de leerling alle nodige aandacht krijgt. De instructeur kan het kind één uur per week helpen, thuis of in een openbare ruimte en er wordt geen nieuwe materie aangebracht maar men volgt het lesprogramma van de school. “Vandaag hebben we 170 instructeurs die met twaalf scholen werken, in groep 6, 7 en 8, en die al 140 kinderen hebben geholpen”, zegt Ys. Statia merkt al vorderingen in de prestaties van haar dochter Gianni. “Gianni is zeer gemotiveerd om te rekenen”, vertelt ze. “Haar punten zijn ook omhoog gegaan en ik merk dat ze is veranderd, want ze is niet meer bang voor rekenen”, zegt ze.

Een verandering in ons onderwijsstelsel

Als Statia, die nu drie jaar op Curaçao woont, het rekenniveau in Nederland vergelijkt met dat van Curaçao, vindt ze het laatste nogal zwak: “De leerlingen moeten met veel gekopieerd materiaal werken en met zwart-witte stencils, en dit stimuleert hun geest niet.” Volgens Ys is er altijd ruimte om ons onderwijssysteem te verbeteren, waarbij er meer digitale technologie gebruikt moet worden en de docenten beter getraind moeten worden. In september zal de stichting Tur Ta Konta een wiskunde expert uit Singapore laten overkomen voor een seminar om op internationaal niveau de ontwikkelingen in het onderwijs te bespreken. Voor het komende schooljaar wil de stichting, die volledig op giften draait, verder gaan met de quiz Tur Ta Konta en willen ze beginnen met de workshop voor ouders. De stichting is ook in onderhandeling met uitgevers van schoolboeken om een digitaal platform te creëren zodat ouders daar thuis toegang toe krijgen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. @AG,
    kan best kloppen, ware het niet dat ook leerlingen in een land waar Nederlands wordt onderwezen en in het algemeen wordt gesproken door de bevolking, moeite hebben met rekenen en wiskunde. Ik ben geen deskundige op onderwijsgebied, maar houd mezelf wel terdege geïnformeerd over dit soort kwesties.

    Het enige land in de regio waarmee ik een vergelijking kan maken is helaas Suriname. Spijtig voor sommigen, maar het onderwijs op Curaçao vergelijken met één of ander Latijns-amerikaans land wordt erg moeilijk, omdat er nergens anders in de regio dan alleen maar in Suriname en op de Antillen Nederlands onderwijs wordt gegeven.

    Of het rekenprobleem van de leerlingen alleen aan het Nederlands ligt weet ik echt niet, hoewel het logisch is dat een goed begrip van de Nederlandse taal helpt om meer te begrijpen. In Suriname hebben ze met hetzelfde probleem te kampen, zou je toch niet zeggen, want daar word uitsluitend Nederlands onderwezen, geen Papiamentu.

    Ook In Suriname wijten ze het probleem aan o.a. onvoldoende taalvaardigheid van bepaalde onderwijzers en leraren. Voor de goede orde, dat zijn geen Antilliaanse onderwijskrachten, maar gewoon Surinaamse leerkrachten.

    http://www.worldnieuws.com/starnieuws/ons-onderwijs-op-de-operatietafel/

  2. Volgens Rhyenne Zimmerman, een vrijwillige instructeur, is het grootste probleem van de meeste kinderen de taalkundige handicap. “Ik heb gemerkt dat als het kind geen goed Nederlands spreekt, het niet begrijpt wat het moet doen wanneer het rekenvraagstukken moet oplossen. Als de vertaling eenmaal duidelijk is, begrijpen ze de som of de les”, vertelt ze.

    ALS DAT ZO IS, waarom dan het accent op Papiamentu

    Met Nederlands kom je veel verder en blijkt de basis te zijn voor het BEGRIJPEN

    ik kan het echt niet meer volgen.

  3. Wat een triest verhaal, krijgt je kind bijles, en dan is er een tussen aanhalingstekens een volwassen docent die je kind gaat pesten? Hoe zielig ben je? Ik heb in de familie ook een kind die bijles heeft in een vak waar hij niet goed in was, maar door bijles gaat het beter en hij krijgt er nu plezier in.
    En dat zou dan door onvolwassen gedrag van een leerkracht naar de ratsmedee geholpen worden? Schaam je!!!!! En dan snapt de regering niet dat er zoveel kinderen afhaken? Nou na dit verhaal snap ik het dus wel.

  4. En nu even de bijles docent aan het woord;

    Ik reageer op het stukje van Deya Mesche. Een heel goed stuk. Ik geef o.a. bijles in het vak wiskunde. Het klopt dat het niveau gedaald is. Vaak krijg ik leerlingen die niet eens weten hoeveel dagen in een jaar zijn. En het zijn niet alleen leerlingen die pas zijn overgestapt van de basis school naar het middelbare onderwijs. Het zijn leerlingen van examenklas VSBO, Havo 4 en Havo 5 leerlingen. Maar dit is alleen één kant van het medaille.
    De andere kant is dat de leerlingen ook door docenten gepest worden. Ja, je hoort het goed, ze worden door de docenten gepest.
    Het is bij mij vaak voorgekomen dat als een docent merkt dat een leerling naar bijles gaat, en dat hun gemiddelde met enorme sprongen naar voren gaat, dat de desbetreffende docent zeer kritisch de toets van de leerling nakijkt. Zo erg zelfs dat als een leerling een opgave goed maakt, maar alleen bij het eind zijn antwoord slecht heeft afgerond, dat de docent heel de som als fout telt. Waar ben je dan als docent mee bezig dat als een leerling zijn/haar best doet, dat ie gestraft wordt?
    Absolute sabotage.

    Ook is een paar keer voorgekomen dat de leerling een 8 gehaald heeft voor een toets en dat de docent de toets plotseling “kwijt” is. En wanneer krijgt de leerling dit te horen? Aan het eind van de trimester als hij/zij merkt dat er iets niet klopt aan het gemiddelde. Bij nader onderzoek zegt de docent dat de leerling de toets niet gemaakt heeft. En wat gebeurd er dan? De docent maakt een extra moeilijke toets, want als leerling mag het niet dat je gemiddelde van 3,5 naar 7,5/8,5 stijgt.

    Ik kan zelfs voorbeelden noemen van het Marnix VSBO (Cas Coraweg) Waarbij een docent verschillende malen toetsen met fouten erin maakt. Bijvoorbeeld, een vraag waarbij er staat dat de leerling een gegeven van een grafiek moet aflezen, terwijl er geen grafiek bij staat. Natuurlijk kan de leerling zelf de grafiek tekenen, maar het is de plicht van de docent om een volledige toets MET kloppende vragen te leveren. De incompetentie van deze docent is zo verreikend, dat hele klassen onvoldoende scoren voor haar toetsen. Waarom? Omdat de toetsen gewoon niet kloppen, te lang zijn voor de gegeven tijd en te moeilijk. Hoezo moeilijk? Omdat de docent de stof niet eens goed met de leerlingen doorneemt. Dan maak je het automatisch moeilijk. Een hele hoofdstuk in één week, zonder deze goed te bespreken en hop! Volgende week toets!

    Geloof je me niet? Vraag het dan zelf aan een leerling van de Marnix. Meeste leerlingen durven niets te zeggen want als dat gebeurd, worden ze extra door de docent gepest.

    En dan hebben we het niet eens gehad over scholen waar de leerlingen (examenklas) heel het jaar door het boek niet eens open deden. Hoe moet je dan in godsnaam als leerling goed scoren bij je examen?

    Wij kunnen de leerlingen de schuld geven wegens hun achterstand. Maar wat wordt er gedaan om ze te helpen? Wat wordt er gedaan met de docenten die niet deugen?

    Je begrijpt dat ik kan huilen als mevr. Leeflang zegt:”het systeem werkt, het zijn de mensen die het systeem verpesten”. Wel, volgens mij loopt mevr. Leeflang met verschillende oogkleppen en slaapmaskers tegelijkertijd rond.

    Feit: Het onderwijssysteem werkt niet. En zolang men het probleem blijft ontkennen, zal niets veranderen en verpeseten wij de toekomst voor onze leerlingen.

  5. Dit is logisch als kinderen het rekenvoorbeeld van parlementariërs volgt;
    twee voor mij één voor jou dan schiet het niet op.

  6. Mooi stukje, maar wel enorm geidealiseerd. Alleen het tipje van de ijsberg aan problemen. Als het onderwijssysteem uberhaupt werkte, had je geen bijlessen nodig. Het onderwijssysteem loopt zeker vijftig jaar achter. We leren onze kinderen niet om zelfstandig na te denken, om met innovatieve inzichten problemen op te lossen – nee, we leren ze om stof na te papegaaien en we straffen ze als het niet perfect nagepapegaaid is! Om te zwijgen over de boeken die te laat arriveren in een schooljaar en de kinderen het moeten doen met belachelijke zwart-wit stenciltjes. En onderwijzers die zo gefrusteerd zijn, dat ze het afreageren op leerlingen. Hebben jullie de laatste jaren de stressmeters gezien bij leerlingen? Ze zijn zo bang dat ze automatisch een blackout krijgen bij toetsen. En hebben we niet eens gehad over de dysfunctionele thuissituaties van leerlingen. Leerlingen met een alleenstaande ouder die amper tijd voor ze kan opbrengen omdat ze zich kapot werkt, leerlingen elke ochtend zonder ontbijt naar school moeten, leerlingen waarbij de avond ervoor de poltie aan hun deur klopt omdat de ouders elkaar willen afmaken. Het onderwijssysteem faalt omdat met te graag al deze punten onder de tafel schuift en met wil doen alsof het er niet is. De gemiddelde leerling heeft geen ideale thuissituatie waarin ze kunnen bloeien op school, de gemiddelde docent heeft niet de juiste materialen om les te geven en de gemiddelde ouder heeft teveel overlevingszorgen om hun kind voldoende bij te staan. En dan durven politici mij te vertellen dat er niets mis is met het onderwijssysteem? Bah…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties