NTR | Bursalen lopen geld mis bij de Belastingdienst

Door John Samson

Curaçaose jongeren krijgen hulp bij het invullen van hun belastingaangifte | foto: John Samson

Curaçaose jongeren krijgen hulp bij invullen belastingaangifte | foto: John Samson

ROTTERDAM – Curaçaose studenten die in Nederland studeren weten niet zeker of ze nou wel of niet belastingaangifte moeten doen. Daardoor lopen ze soms honderden euro’s mis.

Zij komen op jonge leeftijd naar Nederland en weten vaak niet waar ze terechtkunnen met vragen over de belasting. Ze kunnen er meestal ook niet mee terecht bij hun ouders.

audio-icon-blue_000John Samson ging samen met de studenten op zoek naar informatie
Stephanie Archangel van Kiva Curaçao geeft voorlichting aan Curaçaose studenten over hun belastingsplicht: “We maken ons hierover zorgen en wij hopen dat we onze voorlichting jaarlijks te kunnen geven.

Het komt volgens belastingadviseur Maria Ashravi regelmatig voor dat jongeren geen brief krijgen van de belastingen dat ze aangifte moeten doen. Vorig jaar heeft maar 52 procent van de werkende studenten in Nederland aangifte gedaan, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Voor de helft van die studenten was het aangifte doen het een feestje: zij kregen meer dan 255 euro teruggestort op hun bankrekening.

De schrik zit er goed in, als Ashravi uitlegt hoeveel de Belastingdienst eigenlijk weet over de geld- en bankzaken van mensen in Nederland. De deelnemers klagen er over dat ze de praktische tips moeilijk online kunnen vinden. Zo twijfelen sommigen of een stagevergoeding ook als loon gezien wordt. De meesten weten ook niet hoe zij gebruik kunnen maken van de verschillende aftrekposten, zodat ze eventueel geld kunnen terugkrijgen.

Geld alsnog terug
Voor wie dit jaar geen geld terugkrijgt, luidt de tip van Ashravi: “Ook als je in de afgelopen jaren geen aangifte hebt gedaan, doe het dan alsnog als je denkt dat je geld terugkrijgt. Met de Belastingdienst valt er altijd wel wat te regelen, als je ze vertelt dat je geen gebruik hebt gemaakt van je aftrekposten.”

Bron: Caribischnetwerk.ntr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *