26.7 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Bus of taxi nog altijd geen alternatief voor auto door verouderd systeem

HomeMediaNTR | Bus of taxi nog altijd geen alternatief voor auto door...
Een slok op en de taxi nemen, is op Curaçao nog te duur | Antlliaans Dagblad

WILLEMSTAD – Voor wie de auto wil laten staan, zeker nu met de aangekondigde alcoholcontroles, is er geen goed alternatief transport. Het systeem van openbaar vervoer en ook taxi’s is namelijk verouderd.

Tekst gaat verder na de video

Door Kim Hendriksen

Het enige publiek transport op het eiland is de bus. Maar bij gebrek aan een goede dienstregeling en routes die al decennia niet zijn aangepast, is de bus nemen zeker geen alternatief om de auto te kunnen laten staan. De grote ABC-bussen rijden bovendien tot 6 uur ‘s avonds, daarna niet meer. De kleine busjes rijden na 8 uur ‘s avonds niet meer.

Wetgeving uit 1969
De minister van Verkeer, Vervoer & Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito, is op de hoogte van de problemen met het openbaar vervoer: “Ik weet dat het openbaar vervoer beter geregeld moet worden en dat taxi’s betere service moeten geven. We zijn daar momenteel mee aan de slag gegaan. Het openbaar vervoer zoals nu geregeld met het vergunningensysteem is als eerste aan de beurt, want de wetgeving stamt nog uit 1969. We hopen zo snel mogelijk te kunnen gaan beginnen met hier verbetering in aan te brengen.”

Lange wachttijden en hoge tarieven
Wat dan overblijft, zijn taxi’s. Er rijden op Curaçao zo’n 200 taxi’s rond. Dag en nacht. Maar hiervan maken lokale mensen niet veel gebruik. Een reden hiervoor is de lange wachttijden en de prijs. “De druk op de taxibranche is veel te groot geworden. Taxi is een luxeproduct. Normaal gesproken in andere landen hebben reizigers de keuze tussen low budget of luxe vervoer. Hier bestaat die keuze niet”, legt Tasha Silooy uit. Ze is oprichter van taxivereniging en -bedrijf Dutch Caribbean Taxi Association (DCTA).

‘Taxi is een luxeproduct’- Tasha Silooy van Dutch Caribbean Taxi Association

Geruchten dat Uber komt
Op social media werd vooral heel enthousiast gereageerd op de geruchten dat Uber zich op Curaçao zou vestigen, alhoewel deze geruchten nergens bevestigd worden. Uber garandeert lagere prijzen en kortere wachttijden. Op social media zeggen veel bewoners wel een taxi te zullen nemen, als de prijzen naar beneden gaan en de wachttijd minder wordt. Maar hier willen de taxichauffeurs op het eiland niks van weten.

Touringcars pikken al het werk in
Want ze hebben al te lijden onder de touringcars die door hotels worden ingezet om bijvoorbeeld gasten van de luchthaven op te halen. “Taxi’s hebben maximale tarieven. Deze zijn vastgesteld door de overheid. Voor één tot en met vier personen, kost het ongeveer 40 dollar om van het vliegveld naar je hotel te komen. Daarvoor zit de taxichauffeur vaak urenlang te wachten op het vliegveld. Touringcars daarentegen zitten niet aan wettelijke tarieven vast en vragen dit soort bedragen vaak per persoon”, zegt Natasja Gibbs, eigenaar van Dushi Taxi.

Oneerlijke concurrentie want de taxichauffeurs zitten wel met hoge kosten, legt ze uit. “Alleen al een taxivergunning kost 40 dollar per dag.” Gibbs vindt niet dat de taxitarieven met al die kosten ook omlaag kunnen, ‘want dan kunnen de chauffeurs het niet overleven’.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

14 reacties

  1. Het hele vergunningstelsel moet op de schop.

    Vriendjes en familieleden van politici hebben in het verleden een groot aantal vergunningen gekregen, maar maken daar zelf geen gebruik van. De overheid geeft geen vergunningen meer uit, dus rest niets anders dan een vergunning te gaan ‘huren’ van de familie en vrienden van de politici. Dat dit illegaal is (het is immers verboden dit soort vergunningen te verhuren) interesseert helemaal niemand, men doet het gewoon. Ook politici hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan het afpersen van bedrijven. De vergunning werd niet afgegeven, maar men wist wel te melden wie een vergunning te huur had.

    Het is het zoveelste voorbeeld van de immense corruptie en fraude op dit eiland en wederom een reden waarom we nooit vooruit zullen komen.

    Alles, maar dan ook werkelijk alles zal moeten worden veranderd om van dit eiland een welvarend eiland te maken. We hebben alle kansen, maar onze mentaliteit en hebberigheid staat onze vooruitgang in de weg.

  2. @Fred Schiedam.
    Over 10 jaar is het nog steeds eenzelfde verouderd systeem.
    Men is nog niet eens begonnen met maken van een plan.
    Maken van een plan kost hier al een paar jaar. Uitwerken kost hier al een paar jaar. Invoeren van de plannen kost hier al een paar jaar.
    Financiering is er niet, want er is geen geld. Wetgeving zal niet veranderd worden, want die is te moeilijk.

  3. Als ik het goed begrijp kost het 40 dollar voor een taxi of busje om van Hato naar hotel te gaan. Als er 1 persoon in zit kost het de passagier dus 40 dollar. Zitten er 4 passagiers is, dan kost het 10 dollar per persoon.
    Dus die taxi chauffeurs willen dat elke toerist van hun diensten gebruik maakt om van Hato naar hotel te gaan en vice versa.
    Hartstikke geinig om een optocht van 10 tallen taxibusjes voorbij te zien komen naar de diverse hotels.
    Die lui leven ook echt buiten de werkelijkheid.

  4. 10 jaar geleden was het al een verouderd systeem, 20 jaar geleden was het al een verouderd systeem. Hoe komt het dat sinds 1999 níets is veranderd?
    Stilstand = achteruitgang!

  5. “Dat betekent dat de taxi’s van Curacao niet levensvatbaar zijn. Dan moet je denken aan andere oplossingen.”
    Exact: gewoon mee gaan met de nieuwe tijd. Isla is ook aflopend verhaal, en al dat vliegen tussen eilanden is niet alleen slecht voor het milieu maar kost ook nog veel tijd en geld. Knopen doorhakken en niet in het verleden blijven hangen (dus ook geen jaarlijkse verkeersbeurs meer).

  6. Dat is neem ik aan geen overheidstarief, maar het bedrag waarvoor de eigenaar van een vergunning deze verhuurt.

    Daar zit het probleem. Het kip met gouden ei voor een klein groepje die er stinkend rijk van wordt. Maar dit aanpakken?

  7. ‘kost het ongeveer 40 dollar om van het vliegveld naar je hotel te komen. Daarvoor zit de taxichauffeur vaak urenlang te wachten op het vliegveld.’

    Wat doet Ribereiro, eigenaar van Centrum Supermarket, als een cassiere de hele dag niets te doen heeft?

    A) hij ontslaat haar
    B) hij verhoogt de prijs van de bananen naar 40 gulden per kilo

    Alleen Menki Rojer antwoordt op deze vraag met B.

  8. Waarom wachten op Uber? Creeer een lokale Uber! Voordeliger voor klant en chauffeur, want de fee voor Uber kan een stuk lager.

    Wel een met taxichauffeurs dat Uber oneerlijke concurrentie is (geen vergunning of hoger wegenbelastingtarief) maar smeriger dan de huidige taxis kan Uber niet zijn, dommer en asocialer dan de huidige taxichauffeurs ook niet.

    En ja, taxis op het eiland zijn veel te duur.

  9. ‘Touringcars daarentegen zitten niet aan wettelijke tarieven vast en vragen dit soort bedragen (40 dollar) vaak per persoon’

    Wat een leugen!

    “Alleen al een taxivergunning kost 40 dollar per dag.”

    Dat is neem ik aan geen overheidstarief, maar het bedrag waarvoor de eigenaar van een vergunning deze verhuurt.

  10. Oneerlijke concurrentie want de taxichauffeurs zitten wel met hoge kosten, legt ze uit. “Alleen al een taxivergunning kost 40 dollar per dag.” Gibbs vindt niet dat de taxitarieven met al die kosten ook omlaag kunnen, ‘want dan kunnen de chauffeurs het niet overleven’.

    Dat betekent dat de taxi’s van Curacao niet levensvatbaar zijn. Dan moet je denken aan andere oplossingen. Begin maar afschaffen van die dure taxivergunning maffia! Open markt!

  11. Er wordt hierin alleen gepraat over lang wachten op het vliegveld. Klopt dat een taxirit duurder is vanaf de meeste vliegvelden in de wereld naar je bestemming maar ook dat verandert. Via internet worden vooraf al taxi’s geboekt zodat wachten op een klant niet meer nodig is. Dan concurreer je op prijs en service en de service nu is waardeloos zoals bijvoorbeeld een toerist die zijn eigen koffers in de taxi moet leggen omdat de chauffeur teveel last heeft van zijn rug. Prachtige binnenkomst op Curacao

    Al deze excuses voor veel te dure taxi’s gaan overigens helemaal al niet op voor gewone taxiritten die niet van het vliegveld rijden. De prijs is veel te hoog en bonnetjes worden geweigerd of er wordt zeer verontwaardigd op gereageerd

  12. “We hopen zo snel mogelijk te kunnen gaan beginnen met hier verbetering in aan te brengen.”
    Ik lees tussen de regels door dat men nog helemaal niets heeft uitgewerkt waarschijnlijk omdat de minister erg druk was met snoepreisjes.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties