28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Caribische Leeuwarders over omstreden Antillianenbeleid: Wie komt op voor ons?

HomeMediaNTR | Caribische Leeuwarders over omstreden Antillianenbeleid: Wie komt op voor ons?
“Het kabinet heeft nog geen contact gehad met instanties of met gemeente Leeuwarden”, aldus Anthony Begina, de regeringsvertegenwoordiger van Curaçao in Den Haag |  © Van Der Velde Leo

LEEUWARDEN – Op initiatief van mbo-student Fabiola Kook kwam donderdag een groep bezorgde Caribische Nederlanders in Leeuwarden bij elkaar. Doel: het omstreden ‘Antillianenbeleid’ aan de kaak stellen bij gemeenteraadslid Julie Bruijnincx (D66).

“Wie komt op voor ons?”, vragen de aanwezige Caribische inwoners in Leeuwarden zich af. Caribische politici en belangenorganisaties, die zich eind 2018 verontwaardigd uitlieten over het Antillianenbeleid van Leeuwarden, zijn volgens de inwoners nu opvallend stil. De 21-jarige Fabiola Kook wil in ieder geval niet meer afwachten.

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten blijven stil
Terwijl betrokken Caribische Nederlanders opheldering eisen over de omstreden plannen, is de Caribische politiek in Nederland zelf opvallend stil. In de Veiligheidsagenda wijst de gemeente nadrukkelijk op de verhuizingen van ‘kansloze Antillianen’ vanuit de eilanden.

In december sprak de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath tegenover Caribisch Netwerk zijn verontwaardiging uit over de plannen, maar met Nederland zelf is er in de afgelopen maanden geen contact geweest, blijkt uit navraag.

‘Het kabinet heeft nog geen contact gehad met instanties of de gemeente’
– Gevolmachtigde minister van Curaçao

“Het kabinet heeft nog geen contact gehad met instanties of met gemeente Leeuwarden”, aldus Anthony Begina, de regeringsvertegenwoordiger van Curaçao in Den Haag. Hij wil nu alsnog namens de Curaçaose premier gaan kijken wat mogelijk is. “Het kabinet staat er wel open voor.”

Ook het Sint-Maartenhuis in Den Haag laat weten dat ‘er geen contact is geweest met instanties of de gemeente Leeuwarden’ over de kwestie. Wat de rol van Aruba tot nu toe is geweest, is niet bekend. De Arubaanse regeringsvertegenwoordiger is meerdere keren om een reactie gevraagd.

Wie zijn ‘die Antillianen’?
Bekend is dat de Sint-Maartense en Arubaanse politiek zich minder aangesproken voelen bij cijfers en statistieken over ‘Antillianen’ in Nederland. Een ‘generaliserende classificatie’ die ‘niet veel over het percentage Sint-Maartenaren’ zegt, verklaarde het Sint-Maartenhuis eerder. De overgrote meerderheid van wat in Nederland ‘Antilliaan’ wordt genoemd, zou afkomstig zijn uit Curaçao.

Wat houdt het Antillianenbeleid van Leeuwarden in?

Het Antillianenbeleid zoals staat beschreven in de Veiligheidsagenda 2019 – 2023 van de gemeente Leeuwarden bestaat uit twee factoren: repressie en preventie.

Repressie
Zo wil de gemeente voorkomen dat ‘kansloze Antillianen’ vanuit Rotterdam of de eilanden naar Leeuwarden verhuizen. Een aantal zou voor overlast zorgen. Drugshandel en berovingen kenmerken deze groep, is te lezen in de Veiligheidsagenda van Leeuwarden.

Preventie
Ook heerst er onder Antilliaanse Nederlanders volgens de Veiligheidsagenda ‘een hardnekkige sociale problematiek: uitkeringsafhankelijkheid, opvoedingsproblematiek, tienerzwangerschappen en voortijdig schoolverlaten’. Deze groep wil de gemeente met het Antillianenbeleid helpen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

13 reacties

  1. Dus u wil mij doen geloven dat meer als 50% van de Antillianen in de criminele circuit vertoeven?

    Ik vind het ongeloofwaardig.

    Ergo wat moet ik met een brief uit Nigeria? De grootste boeven gebruiken een blauwe enveloppe in Nederland heb ik begrepen.

  2. De Rechtsstaat: de Antillianen hebben de statistieken tegen. En dus lijden de enkele goeden door de vele slechten.

    Jij bent toch ook extra voorzichtig als je een brief uit Nigeria krijgt?

  3. Helaas zoals menigeen hier op dit forum en het grootse deel van de Nederlandse gemeenten (heb ik vernomen), wordt je aangemerkt als delinquent totdat het tegendeel onomstotelijke is bewezen.

    En daar weiger ik om mee in te gaan.

  4. Een bepaald deel van de bevolking wil geen bemoeienis van Nederland.
    Maar we gaan wel naar Nederland en eisen om als Nederlander behandelt te worden.
    @ Rechtsstaat. Men wil geen hulp van de instanties, men wil het zelf doen. Power to the people. Ja, ik interpreteer dit als overvallen plegen, rotzooi trappen, van uitkering leven enzz. Kortom losers
    Curacao is slim. Even verontwaardigd zijn en dan verder niet meer reageren. Blij dat ze zijn dat ze hier niet rondhuppelen. Scheelt weer in de kosten.

  5. Als ik naar de porem van Begina kijk weet ik zeker dat hij het niet zal zijn. Verder, de pikorde aflopen, nee is een illusie dat het huidige kabinet iets van betekenis durven te zijn.

    Nou ik moet nog naar organisaties in Nederland op zoek gaan die het e.e.a. wel aan de kaak durven te stellen. Een verschijnt op de horizon, maar helaas met de heer Leerdam als prominent binnen die organisatie, is dan alle hoop vervlogen.

    Jullie moeten het echt zelf doen, anders de raad van State en/of eerste kamer.

  6. Top, Leeuwarden doet wat al veel langer had moeten gebeuren. Statistieken liegen nu eenmaal niet, dat doen alleen mensen. De tijd van pamperen is over, maar blijkbaar heeft deze mbo-er dat nog niet helemaal door. Hoe dom kan je zijn?

  7. Wat in de veiligheidsagenda van gemeente Leeuwarden staat over ethnische problematiek is voor een bepaalde groep mensen te moeilijk om te begrijpen wat er staat.

  8. Waarom doet curaçao niets voor deze jongeren? Het naar nederland (Weg)sturen van je probleemjongeren en vervolgens roepen dat de nl gemeentes racistisch zijn als ze ze niet in de gemeente willen., de benaming is verkeerd, dit zijn problematische delinquenten, en recidivisten

  9. “Wie komt op voor ons?” Dit doet me jaren geleden aan Nederland denken, er was een groep donkere mensen die tegen Etnisch profileren van de politie protesteerden. Ik kwam ze toevallig na het werk tegen en ééntje vroeg mij om mee te demonstreren, ik zei nee toen vroeg hij, wil je niets doen tegen etnisch profileren? Ik zei ja, ik werk.

  10. Tja, als je volk door en door crimineel is, dom en lui (de slagingspercentages van Antillianen in Nederland zijn erbarmelijk) moet je niet verwachten met open armen te worden ontvangen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties