28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Caribische macht in Den Haag moet je gegund worden’

HomeMediaNTR | ‘Caribische macht in Den Haag moet je gegund worden’
‘Caribische macht in Den Haag moet je gegund worden’ | RVD

DEN HAAG – Curaçao heeft een nieuwe regering en dus ook een nieuwe politieke vertegenwoordiger in Den Haag. Vandaag was zijn allereerste officiële vergadering met de Nederlandse ministers. Maar hoeveel macht hebben de Caribische eilanden eigenlijk?

De geschiedenis leert dat de voormalige Antilliaanse eilanden weinig in de pap hebben te brokkelen in Den Haag. Oud-premier Gerrit Schotte (MFK) van Curaçao probeerde te voorkomen dat Nederland zou ingrijpen bij de verkiezingen. De Arubaanse premier Mike Eman (AVP) ging zelfs in hongerstaking tijdens een dispuut over een begroting. Zonder resultaat: Nederland greep op beide eilanden zonder pardon in.

Persoonlijke relaties met ministers
Volgens oud-rijksminister Sheldry Osepa (MFK) valt of staat de positie van de eilanden in Den Haag met een goede verhouding met de Nederlandse politici. “De Rijksministerraad is puur formaliteit”, vertelt Osepa. “Het werk zit in de voorfase. Vooral in moeilijke gevallen, speelt de persoonlijke relatie met ministers en topambtenaren een enorme rol.”

Iemand die niet graag werd gezien in Den Haag is de Curaçaose oud-rijksminister Marvelyne Wiels (2013-2016), de zus van de vermoorde politicus Helmin Wiels (PS). Zij kwam voortdurend in opspraak door haar vermeende cv-fraude, intimidaties en wanbeleid. De Nederlandse regering noemde de verdenkingen ernstig, vooral omdat zij met staatsgeheimen moest omgaan.

Maar Nederland heeft niet de bevoegdheid om een gevolmachtigde minister van Aruba, Curaçao of Sint-Maarten te ontslaan. Toch heeft een dergelijk imago wel degelijk consequenties. “Zo’n gevolmachtigde minister wordt dan niet meer serieus genomen door Nederland”, aldus Osepa.

Staatsgeheim

Wat er in de Rijksministerraad besproken wordt, inclusief de agenda, valt onder ‘staatsgeheim’. Wie informatie lekt, riskeert gevangenisstraf. Alleen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft doorgaans een korte toelichting aan de pers, wat een eenzijdig of beperkt beeld kan opleveren. De notulen worden pas na dertig jaar vrijgegeven.


Eilanden afhankelijk van Nederland

De afhankelijkheid van Nederland blijkt tijdens de Rijksministerraad: één van de weinig officiële momenten waarop Nederlandse politici vergaderen met de vertegenwoordigers van de eilanden. Daar wordt meestal niet meer dan vijf minuten voor uitgetrokken.

Wie geen vriendjes wordt met Nederlandse ministers en ambtenaren, zal het behoorlijk moeilijk krijgen om de politieke belangen van het eiland in Den Haag te behartigen. “Je hebt soms maar één Nederlandse minister nodig die tijdens de Rijksministerraad kracht zet bij jouw argumenten”, vertelt Osepa. Bijvoorbeeld toen bijna alle Nederlandse ministers op het punt stonden om in te stemmen met ingrijpen op Curaçao. “Ik herinner me dat een Nederlandse minister als enige zei: nee, laten we Curaçao een kans geven. Dat bracht een hele omwenteling.”

De eilanden hebben dan nauwelijks invloed. Nederland heeft zo’n elf ministers in de Trêveszaal zitten, tegenover slechts drie rijksministers van de eilanden. “De eilanden kunnen dan slechts elkaar steunen door een blok te vormen”, vertelt Roderick Pieters, oud-rijksminister van Curaçao namens de PS (2013).

Sint-Maartense premier William Marlin over de mislukte ontmoeting die hij had met de Nederlandse bewindvoerders vlak voor de Rijksministerraad

Curaçao
Hoe zal het voor Anthony Begina (PAR), de nieuwe rijksminister van Curaçao, uitpakken? Naar verwachting van Haagse politici beter dan bij de gevolmachtigde ministers van eerdere regeringen zoals van MFK of PS. Die partijen schuwden geen confrontaties in hun strijd voor minder bemoeienis vanuit Nederland.

“De nieuwe regering van Curaçao gaat geen kritische vragen stellen over de verhoudingen binnen het Koninkrijk”, vertelt Sheldry Osepa, oud-rijksminister namens de MFK van Gerrit Schotte. “Zij hebben meer iets van: laten we er samen iets van maken, in plaats van de grenzen op te zoeken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

6 reacties

  1. Sander precies maar je had niet bij geschreven dat de politieke leider vele moorden op zijn geweten hebt om president te worden.

    Dat 27.000 Curaçaose idioten (als stemmers op KdNT, MFK en PS) geen lering trekken uit het geschiedenis van Suriname.

    Daarom zijn die trolletjes van KdNT, MFK en PS overal actief om anderen aan te pakken in het dagelijkse leven en vooral op deze forum.

    Op deze forum makken ze iedereen met de grond gelijk die een andere denkbeeld hanteren dan die van hun.

  2. ik denk dat NL allen met integere bestuurders rond de tafel wil zitten die op een eerlijke manier gekozen zijn
    dus niet de gokmaffia die stemmen koopt met geld en loze beloftes geeft tijdens de verkiezingen.
    Lijkt me duidelijk..
    Macht is maar een woord een beter woord is invloed..

  3. vergeet Suriname niet.
    die zijn onafhankelik.
    wat heeft dit de bevolking gebracht?
    eerst vertrokken de mensen die het zich konden permiteren naar NL.
    zo een 100.000 mensen.
    daarna kreeg het land miljarden aan geld?
    waarom is me nog volstrekt onduidelijk.
    dit geld is in de zittende politieke leiders verdwenen.
    het land kiest vervolgens Bouterse, die bekend staat om zijn moorden.
    is dit scenario wat CI graag wil?

    hier zal het iets anders gaan.
    een grote groep vertrekt wel naar NL.
    de gokmaffia grijpt de macht om vervolgens dit land leeg te roven.
    het wordt dan hier een soort Venezuela een faillietland met hongerende mensen.
    dat kan je verwachten als dit land ooit besluit onafhankelijk te worden.

  4. Er is genoeg macht op het eiland zelf. Die macht wordt vaak verkeerd toegepast. Integriteit en besturen ten behoeve van de bevolking wordt te vaak en teveel vergeten in het Koninkrijk. Onafhankelijkheid lijkt te dikwijls en te overvloedig het eigen belang te dienen en te eenzijdig gericht te zijn op zelfverrijking. Dat gebeurt nu al op te grote schaal. Kijk maar naar de onafhankelijk geworden eilanden. Ooit Earl Lovelace bestudeerd? Mevrouw Wiels gaf ons een lichtend voorbeeld hoe het met met medewerking van hogerhand uit de hand kan lopen. Een dan niet te vergeten de goksector, de betreffende toeleveringsbedrijven en facilitaire diensten. Incasseren. Renée van Aller&John de Vries

  5. Laat me niet lachen, als iemand ons macht moet gunnen heb wij geen enkel macht. Maar als we over gunst praat ja dat kan je het gegund worden, en dat zou mischien de focus moeten liggen. Welke gunst(en) kan Curaçao gegund krijgen? Welke kanalen gaat de nieuwe vertegenwoordiger lopen om die gunst(en) voor elkaar te krijgen in Den Haag? En tot nu toe wat heeft de vertegenwoordigers die er waren eigenlijk bereikt voor b.v Curaçaoënaars die in Nederland wonen als voor Curaçao zelf? Want als Nederland die het op punt stond on in te grijpen, dat voorspeelt niet veel goeds dat een vertegenwoordiger niks in te brengen heeft!

  6. Ontbrekende macht kan voor een groot deel worden gecompenseerd door gezag, een goed netwerk en kennis van zaken. Deskundige ambtenaren en politici mogen niet ontbreken. Zeker de ambtenaren die de betreffende minister moeten adviseren, moeten zeer goed op de hoogte zijn. Daar heeft het te vaak en teveel aan ontbroken. Kees Borman was voor ons het Nederlandse voorbeeld. Een unieke en deskundige ambtenaar waarop men kon vertrouwen. Hij beschaamde dat vertrouwen nooit. Zulke legendarische deskundigen zijn thans onbekend en pijnlijk afwezig. Renée van Aller&John de Vries .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties