28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Caribische studenten na half jaar in Nederland: ‘Echt een klik met Nederlanders is er nog niet’

HomeLandenArubaNTR | Caribische studenten na half jaar in Nederland: ‘Echt een klik...
Colleges universiteit | Pixabay

HILVERSUM – Een andere taal, cultuur, klimaat en andere mensen. Voor Caribische studenten is studeren in Nederland, veel verder van huis dan de gemiddelde Nederlandse student, extra zwaar. Vooral wennen aan de Nederlandse cultuur blijkt moeilijker dan verwacht.

Kimberly Bokma (19) uit Curaçao studeert sinds augustus 2018 Finance, Tax & Advice aan de Hogeschool van Amsterdam. Het afgelopen jaar heeft ze moeten wennen aan Nederland. “Ik dacht dat ik geen moeite ging hebben met het cultuurverschil maar dat heb ik toch wel degelijk. Veel mensen lijken hier eigenwijs en vertonen egoïstisch gedrag. Mensen groeten ’s morgens niet, dat is bij ons op Curaçao wel heel normaal. Dat heeft met respect te maken.”

 

Kimberly Bokma – Foto: privécollectie

Kimberly geeft toe soms nog wel moeite te hebben om in Nederland te zijn, maar haar doel is duidelijk. “Ik weet waarom ik hier ben gekomen, dat is voor mijn studie.” Van de vele dingen die ze heeft moeten regelen in Nederland heeft haar beste vriendin (ook een Curaçaose student in Nederland) gezorgd.

“Ik ben haar heel erg dankbaar. Ik zou niet weten wat ik zonder haar had moeten doen hier in Nederland.” Nederland is niet het eindstation voor Kimberly: “Uiteindelijk wil ik terug naar Curaçao, om het bedrijf van mijn moeder over te nemen.”

Zo dachten Kimberly Bokma en andere Caribische studenten een half jaar geleden over integreren in Nederland – Beeld: Natasja Gibbs

Ook Eusebius Cratsz (20) is samen met zijn tweeling broer Eugenius, zes maanden geleden naar Nederland gekomen vanuit Curaçao. Eusebius studeert aan het ROC Amsterdam Westpoort en volgt een opleiding tot Monteur Electro Techniek. Omdat Nederlands niet zijn eerste taal is, is het wel anders om alles in het Nederlands te moeten doen. “Ik volg extra lessen Nederlands, het gaat steeds beter”, zegt hij. Maar een interview in het Nederlands geven durft hij nog niet.

Eusebius en Eugenius Cratsz – Foto: Privécollectie

En dan zijn er nog Nederlandse gewoonten waar Eusebius ‘nog niet helemaal aan gewend kan raken’. “Op Curaçao houden we ervan meer vlees en zware dingen te eten en in Nederland eten ze meer melk en lichte dingen”, vertelt hij.

Het meeste sociale contact onderhoudt Eusebius vooral met zijn tweelingbroer en familie en vrienden ‘thuis op Curaçao’. “Ik bel elke dag met mijn familie en vrienden, ik mis ze wel.” Eusebius ziet zijn toekomst na zijn studie wel in Nederland. “Het liefst zou ik uiteindelijk professioneel voetballer worden.”

Meer verhalen
Lees volgende week op Caribisch Netwerk de verhalen van Celine Vinck, Kaylene Thompson en Ef Taylor Jansen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

20 reacties

  1. Kimberly Bokma (19) uit Curaçao studeert sinds augustus 2018 Finance, Tax & Advice aan de Hogeschool van Amsterdam. Het afgelopen jaar heeft ze moeten wennen aan Nederland. “Ik dacht dat ik geen moeite ging hebben met het cultuurverschil maar dat heb ik toch wel degelijk. Veel mensen lijken hier eigenwijs en vertonen egoïstisch gedrag. Mensen groeten ’s morgens niet, dat is bij ons op Curaçao wel heel normaal. Dat heeft met respect te maken.”

    Duidelijk dat de YDK geen idee heeft wat respect is. Respect moet je verdienen! Op Curacao schieten ze je neer als je ze verkeerd aankijkt omdat je dan geen respect toont. En ze denken dat je respect krijgt door een gouden ketting te dragen. Meisje is nog maar 19 maar moet nog heel veel leren!

  2. Alsof de antilliaanse studenten zich altijd zo voorbeeldig, gemanierd en sociaal fatsoenlijk gedragen om maar niet over de luidruchtigheid en overlast te spreken die ze veroorzaken in studenten flats met te luide muziek en antilliaanse congregaties, nederland heeft qua sociale interactie zeker haar minder aangename kanten , zeker in een grote stad. groeten is niet gebruikelijk in een wereldstad waar mensen elke dag duizenden willekeurige mensen tegenkomen. Aan de andere kant wordt er in nederland van alles gedaan om studenten uit de antillen vriendelijk en aangenaam op te vangen en te accommoderen.

  3. Over groeten gesproken, kijk hoeveel mensen ‘ s ochtends in de Amsterdamse tram of bus een conducteur of als je voorin instapt de bestuurder groeten. Er wordt bijna verbaasd gekeken als jij het wel doet.. Als we het daar dan toch over willen hebben dan kan ik stellen dat de gemiddelde Europ NL niet het fatsoen heeft te groeten bij binnenkomst. Als geboren en getogen A’dammer kan ik dit stellen. Waarvan akte??

  4. Ik denk dat niet Untermenschen zoals ik zouden moeten gaan samenwonen in een resort, ver weg van het gepeupel.

    Zoals je dat in Miami hebt, een eiland voor de rijken met eigen politie en eigen ziekenhuis. 100% veilig en 100% beschaafd.

    Weet zeker dat wij niet Untermenschen een stuk beter en goedkoper zouden organiseren, zonder Tilly Pikeries en Norbert Georgen.

  5. “Mensen groeten ’s morgens niet, dat is bij ons op Curaçao wel heel normaal. Dat heeft met respect te maken.”

    In stedelijke leefruimte (en echt niet in Nederland alleen) is het niet gebruikelijk om onbekenden te groeten, sterker nog: dat kan als bedreigend worden gezien). Op het platteland ligt dat anders.

    Het is dus niet “wennen aan Nedeland” maar ontwennen dat je alles door een Curaçaose bril ziet.

  6. Ach kom op zeg, dit zijn immers tieners die komen van een eiland; natuurlijk zijn ze wereldvreemd. Op die leeftijd weet je vaak niet eens wat je gehad hebt, laat staan wat je te wachten staat.

    Echt waar….gelul…..lullen om te lullen hier

    pffff

  7. Dit zijn typisch studenten die met een beperkte bagage naar Nederland zijn gegaan om te studeren. Als je in een land gaat studeren of werken, dan weet je waar je aan begint en dan moet je niet zeuren.

  8. Het acclimatiseren in elke andere omgeving gaat gepaard met het in ieder geval tijdelijk afstand moeten nemen van bepaalde gewoonten en standpunten en het adapteren van de gewoonten en standpunten, die gelden in de nieuwe omgeving voorzover dat verenigbaar is met je eigen normen en waarden. Hetgeen het zwaarste telt voor de studenten, die uit andere landen naar Nederland gaan, is het verlies van het vertrouwelijk contact met de familie en vriendenkring en het dagelijks zelfstandig moeten kunnen functioneren . Velen zijn daar niet op voorbereid en hebben het daardoor erg moeilijk met name in het eerste studiejaar. Een oplossing hiervoor zie ik in een 6 maanden voorbereiding, deels op het eigen eiland, waarbij men zelfstandig gaat wonen en een aantal cursussen aangeboden krijgt, zoals: extensieve taal cursus voor het land waar men gaat studeren; alsmede cursussen in het leren organiseren van de eigen omgeving, het huishoudelijk werk, gezond eten, omgaan met zakgeld, tijdsplanning, effectief lezen en studeren, bestuderen van de literatuur voor de studierichting van het eerste trimester, enz. Ruim voordat men aan de studie moet worden begonnen, gaat de aankomend student, naar het betreffende land, zo mogelijk studieplaats, zodat aldaar op tijd een woonplaats kan worden geregeld en men zonder druk om leert gaan met de veranderde leefomstandigheden.

  9. Over groeten gesproken: een week of twee geleden ging ik voor controlle naar de oogarts.
    Wachtkamer zat vol met patienten op hun beurt te wachten.
    Was op een maandag ochtend en ik volgoede moed en met luide stem (2 keer zelfs) “Bon Dia” geroepen.
    Iedereen keek me verbaasd aan en zegge en schrijven, enkel een stuk of drie aanwezegen die BON DIA terug zeiden.
    Misschien doordat het een dialuna mainta was??? I don’t know.

  10. In een andere cultuur stappen vergt altijd tijd en er zullen altijd wel dingen zijn die je vanuit je eigen cultuur ingebakken zit. Open staan voor andere culturen en communiceren met anderen leert je vaak ook veel over het reilen en zeilen in andere omgeving.

    De bekende uber-zeikers geven weer hun eigen tekortkomingen weer.
    Die zullen altijd weer de negatieve zaken uitlichten om hun ‘gelijk’ aan te tonen. Sneue figuren die aan beide zijden zijn deze te vinden en omdat ze over iedereen heen schreeuwen lijkt het ook zo te zijn.
    Maar mijn ervaring is dat 95% (dat is geen hard cijfer) van de mensen prima met elkaar kan opschieten.

    Het niet groeten op straat in de stad in Nederland heeft niets met kleur te maken, het is gewoon niet de gewoonte (er zijn wellicht veel meer mensen).
    Kom je buiten de stad in kleinere gemeenschappen dan wordt dat echt wel gedaan.

    Succes voor de studenten en bon wiekent voor de lezers !

  11. Koekeloere: drie strafbladen in de Staten (Schotte, Constantia, Thode) is normaal?

    De aartsluie parasite Menki Rojer in de Staten is toch een grote schande!

    Ik heb veel gereisd over de wereld, maar een gedegenereerde bevolking als hier heb ik nergens gezien.

    Maar als jezelf een onderdeel van het probleem bent, zie je het waarschijnlijk niet, Koekeloere.

  12. @ Johan: wat een denigrerende opmerking. Het zijn verschillende culturen.

    Tja of het sochtends groeten met respect maken heeft, misschien. Weet wel dat als je in Curacao niet groet je meteen als onbeschoft wordt gezien. Zegt vooral iets over de andere, heeft die wel gegroet?

    Dat de Curacaose student over het algemeen geen Nederlands en Engels kan spreken heeft te maken met onze politiek die de bevolking dom wil houden en papiamentu als voertaal eist. Ja, daar kom je niet ver mee in deze wereld, zelfs niet op Curacao als je een goede baan wilt vinden

  13. @Johan: jouw steevast aanmatigende opmerkingen zijn ook tekenend voor een compleet gebrek aan normen en waarden.
    Waarom rot je niet op naar je zgn mondaine Nederland, of word je daar soms uitgekotst ?

  14. Volgens @Kimerley(19), “Mensen groeten ’s morgens niet, dat is bij ons op Curaçao wel heel normaal. Dat heeft met respect te maken.” Kimerley is nog jong en komt waarschijnlijk uit een beschermd nest. Ik ken haar persoonlijk niet maar ik kan nu al zeggen dat ik haar niet mag.

    Even een wijze les Kimberley, respect moet je verdienen, meer dan 60 % van de Nederlanders zijn ooit door een donkere (vaak YDK) beroofd of kennen iemand die slachtoffer is van beroving door een YDK.

    Het is begrijpelijk dat de Nederlander eerst de kat uit de boom wilt kijken, dus laten we hopen dat Kimberley de volgende keer de Nederlander niet kwalijk neemt maar de hand in eigen boezem steekt.

  15. Shonfefe, ik beschouw me niet als Ubermensch, maar de Curacaoenaar wel als Untermensch.

    En de grenzeloze criminaliteit, de eindeloze corruptie, het complete gebrek aan normen en waarden geven mij gelijk.

    Kijk alleen maar naar onze Staten (MFK, Menki Rojer).

  16. Heimwee en confrontatie met de boreale cultuur zijn wellicht oorzaken
    van het onbehagen van deze studenten.
    Ook de gebrekkige nederlandse taal speelt hen geen parten.
    Het Standaard Nederlands dat ze op Curacao leren gebruiken verschilt nogal wat van de spreektaal in de diverse Nederlandse regios.
    Hun leerboeken bevatten allerlei tangconstructies die het moeilijk maken om de tekst VLOT te begrijpen. Zelfs de autochtone leerlingen hebben er moeite mee. De extra Nederlands taallessen die bovengenoemde tweelingen krijgen zijn heus niet overbodig.
    Medeleerlingen en docenten die zich zeer verheven voelen tegenover andere rassen moet men niet vermijden, maar op een nette manier duidelijk maken dat hun gedrag ongepast is.
    Mazzel!

  17. @Johan, je opmerking slaat absoluut nergens op en geeft in feite alleen maar je eigen tekortkoming aan.Wat een zielig mens ben je,net zoals jammer genoeg tamelijk veel europeesche nederlanders die zichzelf als een ubermensch beschouwen.

  18. Ja, overgang van een minderwaardige cultuur naar een hoogwaardige cultuur is niet makkelijk.

    Van de Curacaose mondi naar het mondaine Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties