28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao bereidt zich voor op stroom vluchtelingen Venezuela

HomeMediaNTR | Curaçao bereidt zich voor op stroom vluchtelingen Venezuela

Deya Mensche & John Samson

12 mannen en 8 vrouwen van de Venezolaanse nationaliteit

WILLEMSTAD – Rode Kruis Curaçao heeft plek vrijgemaakt voor 500 Venezolaanse vluchtelingen. Omdat de kritieke toestand in Venezuela toeneemt, treft het Rode Kruis voorbereidingen voor een crisisplan voor vluchtelingen. Afgelopen vrijdag nog zijn twintig ongedocumenteerde Venezolanen door de kustwacht op Curaçao aangehouden.

“We hebben tenten gekocht waar we 500 personen in honderd vijfpersoonstenten kunnen onderbrengen”, bevestigt Hendrik Stomp van het Rode Kruis Curaçao. Volgens Stomp kunnen ze voor zeven dagen hulp garanderen, ook al werken ze met vrijwilligers. Hulp uit Nederland is gewenst, maar als voorwaarde eist Nederland dat Curaçao het Vluchtelingenverdrag uit 1951 ondertekent.

Premier Eugene Rhuggenaath over het vluchtelingenverdrag (bijdrage John Samson)

Tot nu heeft de Curaçaose overheid aangegeven om economische en financiële redenen het verdrag niet te kunnen ondertekenen. Het eiland heeft wel formeel politieke verantwoordelijke genomen: “voorheen was er geen beleid of procedure voor vluchtelingen”, verklaart premier Eugene Rhuggenaath.

“We moeten kijken in welke mate we kunnen voldoen aan het verdrag, zodat we het kunnen tekenen.” De premier benadrukt dat de ingestelde Taskforce Venezuela zich vooral richt op het ontmoedigen van vluchtelingen om naar het eiland te komen.

Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

Moeilijke positie
Volgens VENEX, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao, is de waarschuwing die ze de regering in 2014 hebben gegeven nu uitgekomen. De vereniging vindt dat Nederland Curaçao in een moeilijke positie plaatst, omdat het niet voldoende middelen heeft om een golf van vluchtelingen op te nemen. “Wij willen helpen, maar we zijn nooit uitgenodigd door de autoriteiten. Terwijl we als Venezolanen bepaalde situaties beter kennen”, zegt Carlos Rivas van VENEX.

Minister Girigorie zegt dat hij meerdere gesprekken heeft gehad met de organisatie, maar benadrukt dat hun officiële contactpersoon de consul van Venezuela is.

Maatregelen
Afgelopen september kondigden de Verenigde Staten en Canada de invoering van Speciale Economische Maatregelen aan voor Venezuela. Nederland overweegt samen met de Europese Unie ook maatregelen tegen Venezuela. De Venezolaanse autoriteiten blijven ontkennen dat er een humanitaire crisis is, en daarom kan het Koninkrijk der Nederlanden niet op grote schaal hulp verlenen.

Volgens de Nederlandse gezagsdragers zijn de Caribische delen van het koninkrijk al begonnen met het invoeren van het operationele crisisplan, waarbij internationale organisaties zoals het Rode Kruis, UNHCR en OIM hun steun geven. Minister Girigorie bevestigt dat premier Rhuggenaath en hijzelf dagelijks op de hoogte worden gehouden door het lokale crisisteam.

Geen betrouwbare cijfers
Minister Girigorie kan niet exact aangeven hoeveel ongedocumenteerde Venezolanen er op het eiland zijn. “Alle cijfers die genoemd worden zijn speculatief.” Ook ontkent Girigorie dat aangehouden Venezolanen maandenlang in de gevangenis vastzitten, als ze de terugreis naar hun land niet kunnen betalen. “De gemiddelde tijd is vijf dagen voor vrouwen en tussen de zeven tot tien dagen voor mannen”, aldus de minister.

Ook is er een commissie ingesteld die de zorg van de gedetineerde vluchtelingen behartigt. “Wij respecteren mensenrechten en er is een sterk controlemechanisme”, benadrukt Girigorie.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

  1. Curacao bereidt zich voor… dat is iets wat al lachwekkend is. Curacao en voorbereidt zijn dat zijn verschillende dingen.

    Curacao gaat net zo min als men de st-Maartenaren wil opnemen ook geen Venezolanen opnemen, Curacao is een klein egoïstisch k*t eilandje waar alles slechts om Curacao moet draaien. Zou het andersom zijn dat Curacao afhankelijk zou zijn van hulp van buitenaf en er zou op dezelfde wijze worden gereageerd zoals men het zelf doet dan moet je ze eens horen.
    Curacao moet zich doodschamen.

  2. Het is om moedeloos te worden maar de meeste problemen zijn vrij simpel op te lossen of te voorkomen. Waarom is er bij al die Latijns-Amerikaanse conferenties nooit aandacht voor dit probleem geweest en van te voren naar mogelijke oplossing gezocht? Het antwoord is vrij simpel omdat overal in Latijns-Amerika heb je van die randdebielen zonder visie als regeringsleiders.

    Curacao had kunnen uitblinken door in Latijns-Amerika aandacht voor het probleem te vragen en te pleiten voor een gezamenlijke aanpak maar wie sturen wij naar Parlatino? Mensen van de kaliber Cordoba, MC Williams,e.a. dus daar kom je niet ver mee.

    Neem nou bijvoorbeeld Chebu Sluis, een man die allang voorbij de pensioen gerechtigde leeftijd is, maar nog steeds op geld en functies geilt.

    Laatst was er een internationale conferentie in Mexico, één van de personeelsleden ging naar toilet en betrapte een pikdonkere zwarte kale man (een neger) met een bril die zat op zijn knieën en was wat zij beschreef in een blowjob beweging en dat dicht tegen de gulp van de conferentievoorzitter aan die toevallig zijn jonge heer uit zijn broek had.

    Kort daarna horen wij dat Chebu Sluis tot vicevoorzitter van deze internationale conferentie is benoemd. Ik wil niet speculeren maar als onze mensen op die manier in het buitenland bezig zijn, dan komt er niets van.

  3. Als vluchteling geboeid en geblindoekt je lot afwachten, is niet humaan. Voor Venezolanen is het logischer dat heil wordt gezocht in Brazilie en Colombia, maar ook Chili en Peru nemen veel vluchtelingen op.
    De enkele tientallen die in Curacao belandenkunnen toch geen bezwaar zijn. Curacao hoeft dat verdrag niet te tekenen als er maar wat hulp en bijstand komt vanuit Nederland. Kans dat veel Venezolanen hier in tenten het naar hun zin hebben is klein. Het terugkeertpercentage zal dan ook aanzienlijk zijn.

  4. Curacao heeft ca. 160.000 inwoners (361 inw./km2) en Venezuela ca. 31.500.000 inwoners (33 inw./km2). Er zijn tenminste 300.000 vluchtelingen uit Venezuela reeds in Colombia aanwezig en vele duizenden hebben hun heil in Brazilie gezocht. Als slechts 1% van de stroom vluchtelingen naar Colombia haar route zou verleggen naar Curacao zouden we op korte termijn tenminste 3000 inwoners er bij hebben, inwoners zonder middelen van bestaan en huisvesting. Een bevolkingstoename van 2% op een eiland met een krimpende economie en een chronische woningnood. Een recept voor een sociale en economische ramp voor Curacao. De enige actie die de huidige regering op korte termijn kan ondernemen is het hermetisch afgrendelen van Curacao om een stroom bootvluchtelingen te voorkomen.

  5. Minister Girigorie kan niet exact aangeven hoeveel ongedocumenteerde Venezolanen er op het eiland zijn. Dit is schandalig het is toch allang bekend dat deze man als een kip zonder kop bezig is.

    Verder zegt hij; “Wij respecteren mensenrechten en er is een sterk controlemechanisme”. Welke controle mechanisme? Als vrouwen binnen gemiddeld vijf dagen en mannen tussen de zeven tot tien dagen worden uitgezet? Hij lult elke keer een punt aan.

    Vijf dagen zijn niet eens genoeg om deze vrouwen op geslachtsziekte te controleren. Het schijnt dat immigratie of politie ambtenaren het graag zonder condoom doen, wie weet hebben deze vrouwen iets opgelopen.

    Moeten ze deze mannen en vrouwen niet medisch goed laten controleren?

    Deze mensen ziek uitzetten is gelijk aan een doodvonnis. In Venezuela is zelfs een lichte longontsteking dodelijk. Vanaf dag één had ik het gevoel dat Girigorie bij Tayer Social Santa Martha beter op zijn plek is dan in Forti. Wat een achterlijke, walgelijke man zeg.

  6. The Netherlands need to stop imposing their ludicrous immigration policies on us. I sincerely hope our government never signs that agreement, even if that means not receiving any help from the Netherlands.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties