NTR | Curaçao heeft geen geld voor HIV-preventie

De zorg voor HIV-patiënten is redelijk geregeld maar er is geen geld voor preventie

WILLEMSTAD – Het aantal HIV-patiënten op Curaçao blijft toenemen, terwijl de leeftijd van de patiënten daalt. De jongste HIV-patiënt op Curaçao is amper 16 jaar oud, volgens de gegevens van Cura+ Hiv/Aids Support Foundation.

De zorg voor HIV-patiënten is redelijk goed geregeld maar er is geen geld voor preventie, zeggen Dudley Ferdinandus en Mario Kleinmoedig van Cura+.

Geen geld voor preventie
Kleinmoedig zegt dat de basiszorg, waaronder artsenbezoek, medicijnen en controles in het ziekenhuis, is gedekt. “Voor preventie is er geen beleid en als gevolg hiervan is er geen financiering. Begin dit jaar had Curaçao 2022 geregistreerde HIV-patiënten, waarvan ongeveer 900 á 1000 behandeld worden en medicijnen krijgen.”

Momenteel heeft Curaçao van de Caraïbische eilanden het hoogste jaarlijkse groeicijfer voor HIV-patiënten, terwijl voor de eilanden Haiti, de Dominicaanse Republiek en zelfs Sint-Maarten – die vroeger de hoogste groeicijfers hadden – dit cijfer nu daalt.

Dit komt volgens Kleinmoedig omdat deze landen een voorgeschreven preventiebeleid hebben, terwijl er op Curaçao geen geld is om campagnes gericht op HIV-preventie te voeren. Het ministerie van Gezondheid antwoordt niet op vragen hoe het staat met hun aangekondigde HIV-preventie beleid, en of Cura+ subsidie krijgt voor dit jaar.

Vrijwillig
Dudley Fernandus, secretaris van Cura+ , zegt dat de stichting tot nu toe geen subsidie van de overheid heeft gekregen om aan preventie te werken. “Daarom doen we alles vrijwillig en geven we informatie aan begeleiders van buurthuizen en lokale organisaties.”

Vanaf september tot 1 december zal Cura+ opnieuw, op eigen houtje, een preventiecampagne lanceren in dertien wijken.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Een Reactie op “NTR | Curaçao heeft geen geld voor HIV-preventie

  1. Mario Kleinmoedig, is dat niet de “mariku” die vroeger met Wiels optrok? Hun wegen zijn gescheiden, toen Wiels een politieke partij heeft opricht. Daarbij heeft Kleinmoedig toe gegeven dat hij als homo bang is dat er geen acceptatie van homoseksuelen hier is.

    Dus Kleinmoedig was bang dat zijn seksuele geaardheid de partij zou schaden, Kleinmoedig is ook een hypocriet. Nou Kleinmoedig als je man genoeg was om door te zetten, “mi tambe lo a kuminsa kwe mariku”, dit was een gemiste kans voor jou.

    “Curaçao heeft geen geld voor HIV-preventie”. Laten we eerlijk zijn, hoeveel moet dat kosten. Wij kunnen toch op alle TV en radio zenders naast de reclames van wega di number, e bon ju di Korsou, enz. enz. wat spotjes laten zien om te waarschuwen voor de gevolgen van onveilig seks?

    Het probleem hier is nog steeds dat de meesten denken dat HIV en AIDS een “malesa di mariku” is. Het kan helpen dat bij de voorlichting de HIV slachtoffers vertellen hoe ze besmet zijn geraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *