NTR | ‘Curaçao-hub alleen voor humanitaire, niet militaire hulp aan Venezuela’


WILLEMSTAD – Nadat Nederland bekendmaakte dat Curaçao één van de logistieke humanitaire hubs wordt voor hulp van de Verenigde Staten en andere landen aan Venezuela, benadrukt de Curaçaose premier dat dit geen militaire hulpactie inhoudt.

 

“Het gaat hierbij om een civiele hulpoperatie, niet een militaire actie”, aldus minister-president Eugene Rhuggenaath. Hij vergelijkt de hulp met die aan Sint-Maarten nadat deze was getroffen door orkaan Irma.

‘Wij willen de perceptie vermijden dat we ons mengen in het militaire bewind van Venezuela’- premier Eugene Rhuggenaath

“We hebben het over het distribueren van voedselpakketten, materiaal en medicijnen. Zodat dus NGO’s van andere landen via onze luchthaven en haven het transport ervan naar Venezuela kunnen faciliteren.”

Na orkaan Irma fungeerde luchthaven Hato ook als luchtbrug voor internationale noodgoederen. Rhuggenaath: “Wij willen de perceptie vermijden dat we ons mengen in het militaire bewind van Venezuela. Ook hier zijn mensen erg bezorgd vanwege de slechte, economische toestand van het land, wat wij zeker willen verminderen met de humanitaire hulp nu.”

Het betekent dat de militaire FOL-basis van Amerika op Curaçao niet gebruikt hoeft te worden. Waarnemend woordvoerder van Defensie Caribisch Gebied zegt dat de overheid nog geen beroep op hen heeft gedaan. “Ik kan niet speculeren of en wanneer we die zullen ontvangen. Maar tot dusver is er nog geen beroep op defensie Caribisch gebied gedaan”, aldus Alex Kranenburg.

1 miljoen euro aan Rode Kruis
In een brief aan de Tweede Kamer zeggen de Nederlandse ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) ook 1 miljoen euro toe aan het Nederlandse Rode Kruis. Die met dat geld het Venezolaanse Rode Kruis moet gaan helpen en andere hulpprogramma’s in de regio.

Op het tweede hulpverzoek van Curaçao onlangs is Nederland nog niet ingegaan, zo is ook te lezen in de kamerbrief. Aruba heeft op 1 februari Nederland ondersteuning gevraagd bij de asielprocedure. Daar wordt ‘welwillend’ naar gekeken, aldus de ministers. Het Nederlandse kabinet zegt verder bereid te zijn om te ‘ondersteunen bij andere uitdagingen’. Zoals de toekomst van de Curaçaose raffinaderij en het borgen van leveringszekerheid van brandstoffen op bijvoorbeeld Bonaire.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

3 Reacties op “NTR | ‘Curaçao-hub alleen voor humanitaire, niet militaire hulp aan Venezuela’

 1. Dat is een oorlog waarbij het grootste deel van de bevolking van de regio niets te winnen en alles te verliezen heeft.

  Dat is vrijwel altijd de zaak bij oorlogen. De bevolking zal er niets mee winnen! Moeders zullen echtgenoten en zoons gaan verliezen.

 2. Volgens Ruggenaath, “Het gaat hierbij om een civiele hulpoperatie, niet een militaire actie.” Volgens mij is de onderscheidt moeilijk te maken en voor Maduro geldt de vrienden van mijn vijanden zijn mijn vijanden. Het is wel apart dat Ruggenaath dit alleen of met de andere achterlijke ministers in de ministerraad heeft beslist. Dit kan vervelende gevolgen voor ons allemaal hebben.

 3. Hoezo niet-militair? Een door de USA, de EU en Nederland gesteunde interventie zal niet door direct ingrijpen van deze staten gaan, maar ‘by proxy’, via buurlanden. Nadat via Colombia ‘humanitaire hulp’ is aangeboden, nu hetzelfde via Curacao. Daarbij wordt gehoopt dat het middenkader met het leger van Venezuela de zelfbenoemde president Guaidò zal gaan steunen. Dan barst de ‘burgeroorlog’ uit tussen de fractie Maduro (corrupte legertop, gesteund door Rusland, China, zelfs Iran en Turkije) en de fractie Guaidò (oppositie, USA, EU). Deze burgeroorlog is dus in feite aan beide zijden een oorlog tussen imperialistische grootmachten naar het voorbeeld van de oorlog in Syrië en Irak, waar niet toevallig ook olie in de grond zit. Dat is een oorlog waarbij het grootste deel van de bevolking van de regio niets te winnen en alles te verliezen heeft. Voor de arbeiders op Curacao (Aruba hetzelfde), met of zonder werk, betekent imperialistische oorlog nog meer ellende en repressie.
  Wat schrijft Trouw op 14-2-2019?
  “Luchthaven Hato op Curaçao wordt een ‘hub’ in de hulp aan de noodlijdende bevolking van buurland Venezuela. De Verenigde Staten en de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die door Nederland is erkend als interim-president, hadden daar om gevraagd. Curaçao ligt enkele tientallen kilometers voor de Venezolaanse kust en beschikt met Hato over de grootste luchthaven van het Caribisch gebied. De start- en landingsbaan is 3410 meter lang en heeft een breedte van 60 meter. Daardoor kunnen ook de grootste vliegtuigen hier landen.
  Hato heeft ervaring met luchtbruggen, opgedaan na orkaan Irma in 2017. Bij de luchthaven zijn zowel Nederlandse als Amerikaanse militairen gelegerd, die onder één commando vallen. Zij werken al intensief samen bij de drugsbestrijding. Die samenwerking heeft als voordeel dat mócht het uit de hand lopen in Venezuela, Hato eenvoudig kan worden omgebouwd tot ‘militaire hub’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *