27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Curaçao kan meer uit landbouw halen als de overheid investeert’

HomeMediaNTR | ‘Curaçao kan meer uit landbouw halen als de overheid investeert’


WILLEMSTAD – Curaçao importeert jaarlijks voor miljoenen aan groenten en fruit uit het buitenland terwijl veel volgens de lokale agrarische sector ook gewoon op het eiland kan worden verbouwd. Alleen moet de overheid dan wel investeren zegt Harold Schoop woordvoerder van de Agrarische Koöperatieve Vereniging (A.K.V).

Curaçao importeert volgens het Centraal Bureau voor Statistieken Curaçao (CBSC) jaarlijks rond de 4 miljoen gulden (ongeveer 2 miljoen euro) aan groente en fruit uit het buitenland. Zo’n drie procent van de totale markt wordt lokaal geproduceerd.

Geen beleid
“Er is nooit een landbouwbeleid geweest”, vertelt Schoop, “wel veel plannen en voornemens”. Op Curaçao zorgen verschillende factoren ervoor dat het voor landbouwers, veehouders en telers bijna onmogelijk is een winstgevend bedrijf in de agrarische sector te hebben. Zo is water op het eiland relatief duur. Ook valt er de afgelopen zeven jaar steeds minder regen.

“Water is een van de belangrijkste redenen waarom landbouw op Curaçao geen bestaansrecht heeft. Door het ontbreken van een landbouwbeleid worden op verschillende natuurlijke waterrijke stukken grond nu huizen gebouwd in plaats van dat dit beschikbaar wordt gesteld aan de agrarische sector”, aldus Schoop.

Daarnaast ontbreekt het volgens Schoop ook aan visie wat betreft watermanagement. Het eiland is er zo op gebouwd dat al de regen dat valt, zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar de zee. “Zonde”, vindt Schoop, “dit water zou juist opgevangen moeten worden voor de agrarische sector.”

Geen actuele indexering van prijzen
Naast water vormen ook de tarieven die de telers mogen vragen voor hun producten een probleem. Sinds de vorige eeuw zijn deze prijzen niet meer geïndexeerd. In 1984 en 1986 zijn de prijzen voor vee het laatst wettelijk vastgesteld. Voor groente zijn deze prijzen voor het laatst in 1997 wettelijk vastgesteld.  In andere landen bestaat hetzelfde probleem dat bedrijven in de agrarische sector hun producten amper kunnen verkopen met winst.

Om deze producten voor iedereen betaalbaar te houden, ontvangen de meeste bedrijven hiervoor subsidie van de overheid, maar ook dit kent Curaçao niet. “Het is onmogelijk om landbouw op dit moment rendabel te maken. Daar komt nog eens bij dat we onze oogst ook niet kunnen verzekeren tegen wind-, vloed- en/of tegen droogteverlies. Dat bestaat op dit eiland niet terwijl dit in Nederland bijvoorbeeld zelfs verplicht is”, aldus Schoop.

Groeimogelijkheden
De verantwoordelijkheid ligt volgens Schoop niet alleen bij de overheid. Ook de agrarische sector zelf moet zich volgens hem beter gaan organiseren. “Veel mensen in onze sector werken niet op een georganiseerde manier, we komen regelmatig bij elkaar, maken een lijst van actiepunten, maar deze acties worden niet uitgevoerd. Het ontbreek bij velen aan een lange termijnvisie”, aldus Schoop, “en dat is jammer want landbouw is een sector waar ontzettend veel potentie in zit.”

Volgens de woordvoerder werken op dit moment zo’n 1500 mensen direct of indirect in de agrarische sector. “Als we de agrarische sector zouden laten groeien van 3 procent lokale productie naar bijvoorbeeld 25 procent, dan betekent dit dat er zo’n 7000 mensen direct en indirect in de agrarische kunnen gaan werken. Dat zou de landbouw een van de grootste sectoren van ons eiland maken.”

Nieuw landbouwprotocol
Volgens de Curaçaose minister Giselle McWilliam van het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) zijn er de afgelopen tijd heel belangrijke stappen gezet op het terrein van Landbouw. “We tekenen vandaag (20 mei, red.) een overeenkomst waardoor landbouwers tegen gereduceerde prijs water kunnen krijgen”, aldus de minister.

“Zo helpen we de landbouwers de volgende stap te zetten met als doel dat we minder hoeven te gaan importeren.” Deze ontwikkeling komt volgens Schoop als totale verassing. Ook andere landbouwers geven aan nog niet eerder van deze plannen te hebben gehoord. Volgens Suzy Camelia-Römer komt dit water voor een gereduceerde prijs beschikbaar voor alle commerciële landbouwers. Wie er precies valt onder commerciële landbouwers is op dit moment nog niet bekend.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

7 reacties

  1. MARLON. Beste Marlon, gelijk heb je, zeker. Maar je gaat toch geen koe slachten als je eventjes naar de slager om de hoek kan gaan om een pond biefstuk te halen? Te duur. Of niet? En juist in dat situatie bevindt Curacao zich momenteel. En vergeet het onderhoud en het kopen van de agrarische middelen niet. En de grond, de bodem is onvruchtbaar. Tja, de Atlantische oceaan omzetten om de droge Curacaose bodem te bevloeien kan misschien wel… No my brother, it’s hardly impossible. Waarom moeilijker maken, als je je uiterste best kan doen om het onmogelijk te maken Marlon. YEAH.

  2. Beste Roberto,

    Je kan wel gelijk hebben.
    Maar denk hieraan.
    Als wij alles moeten importeren. De transportkosten zijn hoog.
    Goederen die moeten worden gekoeld om derving te voorkomen en de electra kosten die om de hoek komen kijken.

    Dus wellicht zal de lokale producten dan wel kunnen concurreren.

    Dus eigenlijk moet er een reken sommetje worden gemaakt.
    Wat kunnen wij lokaal produceren en wat kost het vs import.

    En denk aan groente en fruit die gemakkelijk lokaal groeien.
    Ajichi is een soort peper. Groeit overal. Maar wij gebruiken die niet.
    Ajichi is vergelijkbaars met madam Janet die ze in Suriname gebruiken.
    Mango groeit gemakkelijk. Pampoena. Calabas om stroop te maken.
    Comcomber . Amandelen die overal groeien. etc etc.
    Dus daar moeten wij op concentreren.

    En de Nederlandse dame in de video sprak blijkt wel succes te boeken. Dus blijkbaar kan het.

    Er is werk aan de winkel.

  3. We tekenen vandaag (20 mei, red.) een overeenkomst waardoor landbouwers tegen gereduceerde prijs water kunnen krijgen”, aldus de minister.

    Dit is niet voldoende. Hiermee gaan zij het niet redden. Water en lectra moeten tegen kostprijs worden geleverd. Waarom ? Omdat ons grond minder vruchtbaar is.
    Wij hebben minder ruimte.
    Temperaturen zijn hoger .
    Etc etc etc.
    Ik roep dit allang, maar niemand luistert.

    Kijk ik ben geen landbouwer.
    Maar een kind kan de was doen.

    Ik heb begrepen dat Aqualectra veel te vel water produceert die weer naar zee stroomt. Dit heb ik vele jaren geleden gehoord. Of het waar was en nog is weet ik niet. Maar als het waar is, denk dan hoeveel wie niet met al dat water hadden kunnen doen.

  4. De agrarische sector is een harde beroepsrisico. Let wel, om boeren bij te staan, zijn er klinisch psychologen die gespecialiseerd zijn in de stress in die sector en onder meer praatgroepen en telefonische hulpdiensten voor agrarische gemeenschappen organiseren. Het is dus geen kwestie van investeren en lekker liggen slapen wachtend op winst. No señor. Verschillende boeren en boerinnen gaan zelfs regelmatig naar een groepscounselingsessie. Kijk, de productiekosten in de agrarische sector zijn verdrievoudigd, daarna is de aanschaf van kapitaalgoederen verviervoudigd, en wordt er bijna zoveel rente betaald, de winsten zijn met 10 procent gedaald, het aantal boeren is met twee derde afgenomen en heeft bijna elke boerengemeenschap ingeboet aan mensen, bedrijven en economische stabiliteit. Gevolg? De winsten zijn achtergebleven bij de stijgende kosten. Let wel, zelfs Europa en Amerika en andere wereldmachtenen gaan gebukt onder in de agrarische sector. De crisis in de agrarische sector is dan ook rampzalig en verstrekkend. Een nare smaak achterlatend dus. Een goed advies dus; laat dit plan asjeblieft varen. Het is een utopie, een 1001 en één nacht droom, Ali Baba sprookjes, de sjeik op zijn vliegende tapijt, Aladin en zijn wonderlamp, een droom die never verwezenlijkt kan en zal worden op ons eilandje. Dromen kost niets, Curacao zit al in een nijpend financiële positie, en met zo’n agrarische plan komen jullie de man met de hamer stellig tegen. Ga lekker voetballen, maar hou 1 1/2 meter afstand. YEAH. No way.

  5. Al die jaren is er niets maar dan ook niets gedaan om gestalte te geven aan een goed landbouwsysteem en beleid.

    Er kan idd veel meer uit gehasld worden.

    Verwaarloisde dammen, watertñrecyclatie infrastructuur 0,0, en nu roepen een paar politici populistische landbouwkreten…

    Ze hebben al die tijd hun familiebusiness gerund.

    Ze zijn net als de accountants en juristen die bij een administratiekantoor eigen klantjes doen in de tijd en kosten van de baas

  6. Het gebrek aan watermanagement is inderdaad een belangrijke oorzaak. Regenwater wordt per direct afgevoerd naar zee.
    Bovendien wil de Curacaoenaar niet op het land werken. Tuinen werden in het verleden al onderhouden door Portugezen van Madeira. Heden ten dagen wordt dat werk gedaan door Haitianen en Jamaicanen.

  7. Velen van ons hebben vaak autochtone Curacaoenaars horen klagen dat als ze om een vergunning vragen dat het geweigerd wordt en dat buitenlanders en Europese Nederlanders dat wel krijgen.

    Nu geloof ik het ook en de hyprociete Susan Camelia Romer en Koeiman roepen de YDK op om te planten. Go figure!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties