32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Curaçao moet minder afhankelijk worden van import uit Venezuela’

HomeMediaNTR | 'Curaçao moet minder afhankelijk worden van import uit Venezuela'

José Manuel Dias


WILLEMSTAD – Met of zonder handelsembargo moeten er alternatieven gezocht worden om Curaçao minder afhankelijk te maken van Venezuela. Dit vindt Francisco Lira do Estreito, eigenaar van de grootste supermarkten op Curaçao, Mangusa Supermarket. “Momenteel is er in de supermarkt vooral tekort aan bakbanaan, watermeloen, limoen, pompoen en advocado”, zegt Do Estreito.

Ook bij de Venezolaanse fruitmarkt in Willemstad kunnen veel klanten het fruit dat ze nodig hebben niet kopen. “Ik heb geen bananen, en de tomaten en advocado’s uit Santo Domingo zijn veel duurder”, zegt fruitverkoper Manuel Mora.

Verschillende supermarkten zijn al een tijd geleden begonnen met de import van groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek en Colombia, maar er zijn veel logistieke problemen. Omdat er geen directe verbinding over zee is, duurt het te lang voor een fruitcontainer op Curaçao aankomt. Het gevolg is dat de kwaliteit van de producten achteruitgaat en veel fruit verrot aankomt. Daar komt bij dat de vrachtprijs hoger is en zo stijgt dus ook de prijs voor de consument.

Fruitsoorten
Er is ook een begin gemaakt met de import van fruit en groente uit de Verenigde Staten (VS) die een veel frequentere en stabielere zeeverbinding heeft met Curaçao. Ook hierbij ondervinden de supermarkten problemen bij bepaalde fruitsoorten. Bananen, avocado’s en pompoenen kunnen niet per gekoelde container vervoerd worden omdat ze dan zwart worden en niet goed rijpen. Uit de VS wordt alleen fruit en groente geïmporteerd dat gekoeld vervoerd kan worden, zoals watermeloenen, sinaasappels en appels.

Uit de VS importeren is echter vele malen duurder. Niet alleen het vrachtvervoer per schip, maar het fruit en de groente die uit de VS komen zijn ook veel duurder dan uit andere landen.

Luchtvracht
Een ander alternatief om fruit en groente op Curaçao te importeren is luchtvracht. Hoewel dit het meest ideale transport is, is het ook het duurst. “We zijn met luchtvaartmaatschappijen in onderhandeling om het laagst mogelijke tarief te krijgen”, zegt Do Estreito.

Afhankelijk van de vrachtkosten en het land van waaruit de producten ingevoerd worden, voorziet de eigenaar van Mangusa Supermarket een prijsverhoging voor groente en fruit van tussen de 50 en 100 procent.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

29 reacties

  1. @victor, Dat verhaal wordt als flauw excuus gebruikt om afhankelijk te blijven van andere landen. Ik heb hier in mijn tuin alles groeien zelfs sinasappels. Ik zeg nogmaals wie het niet kan moet plaats maken voor mensen die het wel kunnen. Wageningen weet wel beter en spoedig zullen we van hen horen hier op Curacao.

  2. jose manuel dias.

    Het probleem van curacao is water voor landbouw, er zijn geen rivieren geen waterbronnen, en grond is niet vruchtbaar voor planten. Het probleem is niet alleen technisch maar geologisch.

    Grond van curacao is droog niet beschikt voor landbouw.

  3. @Brow schreef;
    “Elke keer proberen ze (Soerinamse Cur. politici) ons Soeriname smerigheden aan te smeren. Eerst was het water en nu hun pesticiden groente en fruit. Bai dodo nos no ta boso porko!!!”

    @Brow, je hebt precies in de roos geschoten! Wat jij beweert over die ZuurinaamsCuraçaouse politici klopt als een bus!
    Vorig jaar nog onthulde die Steven Martina wat zijn plannen voor Curaçao zijn, zijn privé plannen die hij samen met pa Don Martina heeft bekokstoofd! In een bizar stuk in AD betuigde hij zijn liefde en gehechtheid aan Suriname. Hij onthulde zelfs dat hij en Pa Don Martina grote plannen hebben m.b.t. handel met Suriname..no joke!

    @min.Steven Martina onthulde o.a. het volgende;

    “Als gewezen premier van Curaçao heeft mijn vader, Don Martina, een uitgebreid netwerk van contacten in Suriname, zowel in de regering, het bedrijfsleven als bij de vakbonden. De familie Martina onderhoudt ook nauwe banden met de familie van mijn moeder in Suriname. Zelf ben ik erfgenaam van een plantage in Suriname. Om zaken te doen, is het belangrijk om over een netwerk te beschikken en het leggen van contacten in Suriname kunnen wij mogelijk vanuit het ministerie faciliteren. Voor zowel Curaçao als Suriname betekent het aanhalen van de onderlinge banden een win-winsituatie.”….aldus de NEPCuraçaoënaar Steven Martina…

    M.a.w., ik heb het hier over een familie van verraders en wanna be zakenmannen die alles wat zij bereikt hebben, en alles wat zij bij elkaar hebben kunnen graaien, aan Curaçao te danken hebben! Maar ondertussen heulen deze verraders ten eerste met een dictator, iemand die ik weet niet hoeveel moorden gepleegd heeft, en ze hebben naar eigen zeggen een ‘uitgebreid netwerk’ van contacten met Surinaamse politici, het Surinaams bedrijfsleven en Surinaamse vakbonden opgebouwd! HOE DURVEN ZE? Wat hebben deze makakus in hun kop gezet? effe doordenken, dan weet iedereen wat hun smerige hebzuchtige plannen inhouden! Als ik het voor het zeggen had op Curaçao, dan zou ik hen, beiden én familieleden, met een zweep Curaçao uitzwepen!!

    Lees maar zelf hoe hij zijn plannen ontvouwd… DON MARTINA EN ZOONLIEF STEVEN MARTINA HEBBEN POEP IN HUN KOP.
    Dit zijn de échte landverraders!!

    http://knipselkrant-curacao.com//ad-banden-versterken-met-suriname/

  4. Nou hopelijk houden jullie (op Curaçao) ook die “do it ourself/onafhankelijke” spirit als Maduro besluit om de grenzen weer open te stellen tussen Venezuela & de eilanden. Ik ben benieuwd.

  5. Victor, zo is dat! We hoeven geen Soeriname groente en fruit, want we gaan het zelf produceren samen met Wageningen. Elke keer proberen ze (Soerinamse Cur. politici) ons Soeriname smerigheden aan te smeren. Eerst was het water en nu hun pesticiden groente en fruit. Bai dodo nos no ta boso porko!!!

  6. daarom zeg ik je dat de enige oplossing is om de landbouwontwikkeling van curacao te bevorderen,zoals de meeste landen in de wereld het hebben. Het is mogelijk dat 150.000 inwoners afhankelijk zijn van peulvruchten en fruit die een ander land hun voorziet van levensmiddelen. Er zijn veel gebruikte technologieën in de wereld voor landbouwproductie. LVV en andere overheidsdiensten moeten de landbouw stimuleren

  7. Heb ik misschien een gevoelige Surinaamse snaar geraakt? Voelen bepaalde Surinamers zich in hun kruis getast? 😆 😆 😆

    Zo typisch, wanneer er op KKC echt sprake is van racisme, zie ik niemand die er iets van zegt! Geen Belg en zeker geen Wijk. Wel, ik heb er lak aan dat jullie voor een potje janken hebben gekozen, want ik heb niets racistisch geschreven, ik heb juist OVER racisme geschreven nadat ik door die gast voor de tweede keer in 1 jaar van racisme t.o.v. Surinamers ben beschuldigd. Bovendien berust hetgeen ik schreef berust op waarheden! En bewijzen jullie maar dat ik niet de waarheid schreef! Dat ik mijn reacties met een beetje saus, spot en grol opleuk, doet niets af van het waarheidsgehalte.

    Ben ik een racist, absoluut niet, want anders zou ik mezelf zitten discrimineren, er is namelijk maar één ras, een ras van beesten dat zich beschaafd durft te noemen ook nog, en dat noemt zich mens…En ik behoor helaas ook tot het stinkende stiekeme achterbakse ras, dus hoezo racisme? Is “Surinamer” dan een ras?

    Discrimineer ik? Ja, wel degelijk, dat is het mensbeestenras eigen. Ik heb de pest aan stiekemerds die lopen te doen alsof zij heilig zijn. Weten jullie wel hoe vaak er hier echt racistische zooi, soms heel subtiel, over bijv. Curaçaoënaars neergekladt wordt? Ja, dat weten jullie, maar ik heb nog nooit gemerkt dat jullie er een probleem mee hebben… Dus lazeren jullie maar lekker op, ga maar lekker ergens anders achterbaks zitten jeremiëren!

  8. Zoals ik eerder aangaf, erg jammer die racistische en off topic reacties op dit forum. Het blijkt iedere keer weer onmogelijk een redelijke discussie zonder onzin te houden.
    Ik hou het voor gezien. Sukses iedereen, met elkaar.

  9. @Ronny Bronswijk of hoe jij ook heet. Surinaamse groente en fruit zijn verzadigd van pesticiden. Een hap in bepaalde fruitsoorten geeft maandenlang keelproblemen.

  10. Man, man, man….de arme Mano overduidelijk een zodanige issue met Surinamers dat hij uit het niets zijn gal spuwt over hen…dat terwijl het gaat over Venezuela. Wil je erover praten, jochie?

    Dat types als jij liever niet ziet dat Curacao fruit en groente importeert uit Suriname, prima. Daar zal Suriname niet wakker van liggen, aangezien die onlangs een overeenkomst voor 4 jr zijn aangegaan met de EU voor verruiming van fruit en groente export richting de EU. Dus net als hoe Cur Suriname niet nodig heeft heeft Suriname Curacao evenmin nodig. Happy now?

    Ondertussen staat het jou en soortgelijken gerust vrij om te wachten tot Venezuela besluit dat er weer gehandeld kan worden met de eilanden. Het grappigste is dat Maduro deze maatregel neemt, terwijl de smokkel van goederen naar de eilanden waarschijnlijk wordt gepleegd door lui uit zijn eigen leger.

  11. Ook van de kant van de Venezolanen zal er geen vijandschap t.o.v. van de Curaçaoënaars gepredikt worden.. Dat weet ik zeker!

    Mano, Kijk je het nieuws wel? Luister naar Maduro en oh oh wat vriendelijk is hij!

  12. Ik schreef eerder;
    “Om dan als ‘weinig voorstellend eilandje dicht voor de kust van Venezuela’ vijandje van Venezuela te spelen is geen reële optie!”

    Normaliter corrigeer ik niet wat al geschreven is, maar bovenstaande tekst, met name de zinsnede “weinig voorstellend eilandje”, vind ik toch veel te zwaar aangezet. Zo bedoelde ik het natuurlijk niet. Natuurlijk stelt mijn geboorte eiland wel degelijk iets voor, maar voor wat betreft de (wereld)politiek niet in die mate dat de wereld er echt rekening mee dient te houden.
    Dus dan wordt het als volgt gecorrigeerd;

    “Om dan als ‘niet ontzettend belangrijk eilandje dicht voor de kust van Venezuela’ vijandje van Venezuela te spelen, is geen reële optie!”

    🙂

  13. @FOX schreef;
    “@Mano
    Ik zei al zo heeft iedereen zijn of haar eigen realiteit en bijna racistische vooroordelen. Gek dat jij meteen een conclusies trekt betreffende mijn etniciteit en dat alleen omdat ik jouw visie over deze bevolkingsgroep niet deel. Je zit er totaal naast. Geeft ook niet. Blijf gerust vissen hoor. Raden zal je het nooit. Is ook niet relevant.”

    Racistische vooroordelen? Man houdt toch op! Voor racistische vooroordelen over elke etnische bevolkingsgroep moet je echt wel bij de Surinamers wezen, die attitude is de Surinamer eigen. Kom mij niet vertellen dat je nooit van de beroemde racistische vooroordelen van Surinamers t.o.v. van Antillianen hebt gehoord. Iedereen weet wat Surinamers al vele tientallen jaren over Antillianen roepen, praten en schrijven, alleen Fox weet het niet? Nee, natuurlijk is het hem nooit opgevallen, toch Fox? 😆

    Bovendien ken ik geen racistischer samenleving dan de Surinaamse samenleving. Suriname is na ZuidAfrika het enige land ter wereld waar bij volkstellingen en verkiezingen, maar ook in de alledaagse praktijk, de zwarte bevolkingsgroep nog immer onderverdeeld wordt in 2 aparte zwarte bevolkingsgroepen! Dus van staatswege racistisch beleid! Owee als je in Suriname tot de zogenaamde ‘bosnegers’ behoort, (of zoals de Surinamers zelf zeggen; djoeka, balas, boku) dan wordt je geheid zwaar gediscrimineerd door de zogenaamde ‘stadsnegers’, al zijn beide groepen, dus de hele groep, afkomstig uit dezelfde Afrikaanse streken en stammen.

    Het heeft voornamelijk van doen met de enorme minderwaardigheidscomplexen waaronder Surinaamse stadscreolen gebukt gaan. Wat dat betreft zijn de minderwaardigheidscomplexen waaronder ook Curaçaoënaars gebukt gaan vergeleken met die van de Surinamers peanuts.

    Zodra ik een Surinamer tegenkom die niet echt zwart is, maar wel bruin met negroïde trekken, begint hij of zij ‘ongevraagd’ te brallen 1/4 Nederlands te zijn, maar ook Joods bloed te hebben, Russisch bloed, Japans bloed, Mexicaans bloed, o,00035 % Duits bloed, Javaans bloed, Iers bloed..2 % Oostenrijks bloed enz enz. het kan niet op… Tot ik er genoeg van heb en zeg; Oke brada, maar heb je dan geen Afrikaans bloed? Want je negroïde trekken overheersen heel duidelijk…. en naar mijn weten bestaat er maar 1 soort bloed onderverdeeld in bloedgroepen, er bestaat helemaal geen Surinaams bloed, noch Nederlands bloed en ook geen Antilliaans bloed… En dan blijft hij of zij stil, soms worden ze zelfs boos op me… 😆
    Kijk, en dat is nou typisch Surinaams Fox, die attitude komt voort uit minderwaardigheidsgevoelens… en dat is ook de voornaamste reden van Surinaams racisme!

    Kortom, in Suriname discrimineren zwarten elkaar op een vreselijke manier. Om maar niet te spreken over de discriminatie en racisme van de zwarte Surinaamse bevolkingsgroep genaamd ‘stadscreolen of stadsnegers’ t.o.v. de Aziatische groepen, voornamelijk t.o.v. de Hindoestaanse bevolkingsgroep. Dus kom mij niets vertellen over Suriname en de Surinamers Fox!!.

    Raden of vissen tot welke bevolkingsgroep jij behoort, zeg jij Fox?
    Fox, volgens mij ben je van lotje getikt. Ik heb wel meer en belangrijkers aan m’n kop dan uitvissen of raden wie jij bent of tot welke bevolkingsgroep je behoort. Het interesseert mij geen reet wie jij bent, ook je oorsprong laat mij siberisch koud!

    Dat ik je als Surinamer zie, komt voort uit het feit dat je mij nu al voor de tweede keer, als door een wesp gestoken, beticht van racisme t.a.v. Surinamers. Jij bent misschien vergeten hoe het zat, maar ik wil best in herinnering brengen wat die eerste keer jouw reden was om mij van racisme jegens Surinamers te betichten. Wel, dat heb je beweerd alleen maar omdat ik schreef dat “Surinaams-nederlands gecreoliseerd nederlands is, dus krom nederlands!” Dat was voor jouw reden genoeg om mij van racisme jegens Surinamers te betichten! En als je ‘t vergeten bent of wil beweren dat ik lieg, zoek ik dat ingezonden stuk op zodat je het zelf weer eens onder ogen krijgt! Is het dan zo gek als ik nu denk dat je misschien ook Surinamer bent? 😆

    @FOX schreef;
    “Wat betreft de nasi en de bami en oh niet te vergeten de roti. Ja dat zijn Aziatische gerechten. Neem aan dat je weet dat er in Suriname verschillende etnische groeperingen ook uit Azië vredig samenleven. Deze gerechten zijn meegenomen door Javaanse en Hindoestaanse migranten die ook al eeuwen in Suriname leven en die aan deze gerechten zeg maar hun eigen Surinaamse “touch” hebben gegeven.”

    Hoe belachelijk zou het overkomen als wij van Curaçao ook een eigen ‘Curaçaose touch’ geven aan Chinees eten en het voortaan als Curaçaos gerecht bestempelen? Of boerenkool met worst of peen en uien met draadjesvlees serveren met de mededeling dat het ‘Curaçaose gerechten’ zijn?..ha ha ha ha… 😆 😆 😆

    Nee Fox, ik neem niet aan dat de verschillende etnische groeperingen in Suriname vredig “samenleven”, wel dat ze voor zover mogelijk vredig “naast elkaar” leven! Bovendien wonen de Aziatische groeperingen niet zoals jij weer eens beweert, maar eigenlijk gewoon overdrijft, “eeuwen” in Suriname. De Hindoestaanse migranten zijn pas na de afschaffing van de slavernij naar Suriname gebracht, geronseld in de sloppenwijken van de grote Indiase kuststeden en iets minder op het arme Indiase platteland.

    De Javanen arriveerden pas in 1890 in Suriname en een ander groep Javanen trok pas na de tweede wereldoorlog naar Suriname. Dus er is geen sprake van dat die 2 groepen al ‘eeuwen’ in Suriname wonen, pas over 50 jaar kan je over eeuwen spreken.. De Hindoestanen wonen nu al ongeveer 150 jaar, nog net geen anderhalve eeuw, in Suriname en de eerste groep Javaanse migranten ongeveer 127 jaar! Dus laat dat geklets over “eeuwen’ maar mooi achterwege, dat heet overdrijven Fox! 😆

    @FOX schreef;
    “En nu on topic. Waarom afhankelijk blijven van een onbetrouwbaar Venezuelaans regime voor de levering van groente en fruit. Beter is zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Investeren in landbouw en veeteelt levert ook nieuwe banen op. Niks mis mee lijkt mij.”

    Nou, ik ben het wel eens met degenen die vinden dat Curaçao zoveel mogelijk in landbouw (en veeteelt) zou moeten investeren, om zodoende minder afhankelijk te zijn van groente en fruit uit Venezuela. Maar ik ben het absoluut niet eens met degenen die menen dat wij Venezuela als een vijandig land moeten bejegenen!
    De geschiedenis van Curaçao is of men het leuk vindt of niet, té verweven met de Venezolaanse geschiedenis! Om dan als ‘weinig voorstellend eilandje dicht voor de kust van Venezuela’ vijandje van Venezuela te spelen is geen reële optie! Ook van de kant van de Venezolanen zal er geen vijandschap t.o.v. van de Curaçaoënaars gepredikt worden.. Dat weet ik zeker!

  14. @Mano
    Ik zei al zo heeft iedereen zijn of haar eigen realiteit en bijna racistische vooroordelen. Gek dat jij meteen een conclusies trekt betreffende mijn etniciteit en dat alleen omdat ik jouw visie over deze bevolkingsgroep niet deel. Je zit er totaal naast. Geeft ook niet. Blijf gerust vissen hoor. Raden zal je het nooit. Is ook niet relevant.

    Wat betreft de nasi en de bami en oh niet te vergeten de roti. Ja dat zijn Aziatische gerechten. Neem aan dat je weet dat er in Suriname verschillende etnische groeperingen ook uit Azië vredig samenleven. Deze gerechten zijn meegenomen door Javaanse en Hindoestaanse migranten die ook al eeuwen in Suriname leven en die aan deze gerechten zeg maar hun eigen Surinaamse “touch” hebben gegeven.

    En nu on topic. Waarom afhankelijk blijven van een onbetrouwbaar Venezuelaans regime voor de levering van groente en fruit. Beter is zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Investeren in landbouw en veeteelt levert ook nieuwe banen op. Niks mis mee lijkt mij.

  15. @Fox schreef;
    “Als ik me niet vergis bestond het Koninkrijk der Nederlanden heel lang, in ieder geval tot 1975, uit Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Vreemd dat sommige mensen beweren dat zij tot de komst van de Shell niets over Suriname wisten. Een gebrek aan kennis of geschiedvervalsing.”

    Niks vreemd, niks geen geschiedvervalsing! Alleen logica!
    Het is helemaal niet vreemd dat het overgrote deel van de 18e eeuwse en 19e eeuwse Curaçaoënaars tot begin jaren 30 van de 20ste eeuw nooit van Suriname en Surinamers had gehoord. Ook al waren Suriname en de Antillen tezamen met Indonesie Nederlandse kolonies. Het zijn de Nederlandse bestuurders en de kapiteins van de Curaçaose koopvaardij die iets van Suriname wisten.

    Het is gewoon heel logisch, de bevolking bestond uit blanken, gemengden, maar vooral uit veel vrije zwarte slaven en nog werkzame slaven. De meesten konden niet eens lezen of schrijven, ook onder de blanke bevolking waren er vele analfabeten. Na 1863 bleef de situatie hetzelfde, pas toen de eerste kranten verschenen werd er heel af en toe iets over Suriname geschreven door Nederlandse reizigers, waaronder artsen en ambtenaren..In Latino America stond Suriname bekend als ‘Klein Afrika’, men was er doodsbang om naar Suriname te reizen. In feite was Suriname vrij geisoleerd van de rest van Zuid amerika.

    @Fox schreef;
    “Bovendien zijn Surinaamse migranten niet alleen werkzaam geweest bij de Shell, maar hebben velen een grote bijdrage geleverd aan het onderwijs en de zorg (verpleging/ apotheek) om er maar een paar te noemen. Ook op culinair gebied gaat de Surinaamse bami en nasi bij mijn weten er nog steeds als koek in. Ach zo heeft iedereen zijn/ haar eigen realiteit.”

    Nou, overdrijven is een kunst die Surinamers als geen ander beheersen. Daar staan ze bekend om, zeker als zij het over hun geweldige bijdragen aan Curaçao hebben, Surinamers zijn nou eenmaal heel theatrale lieden.
    Die geweldige bijdrage aan het onderwijs is ontzettend overdreven. De meesten van die Surinaamse onderwijzers die sedert eind jaren 40 tot omstreeks eind jaren 60 van de 20ste eeuw op Curaçao in het onderwijs werkzaam waren, spraken belabberd Nederlands. Het was één en al Surinaams-Nederlands wat ze spraken. De meesten werden dan ook in de bario-scholen tewerkgesteld. Daar staat tegenover dat er natuurlijk ook een aantal super goed opgeleide Surinaamse onderwijzers die op de betere scholen van Curaçao werkten.

    Maar hoe dan ook, de allerbeste onderwijzers waren de Nederlanders, zowel fraters en Nederlandse leraren. En sedert jaren 60 Curaçaose onderwijzers die in Nederland gestudeerd hadden. De meeste Surinaamse onderwijzers hadden in Suriname gestudeerd, vandaar hun Surinaams-nederlands! De beste Surinaamse onderwijzers hadden ook in Nederland hun diploma gehaald.

    @Fox schreef;
    “Ook op culinair gebied gaat de Surinaamse bami en nasi bij mijn weten er nog steeds als koek in. Ach zo heeft iedereen zijn/ haar eigen realiteit.”

    Kom op zeg, nasi en bami zijn geen oerSurinaamse gerechten, maar Aziatische gerechten. Je mag het wat mij betreft allemaal als Surinaams eten bestempelen, maar echt Surinaams eten, uit het land zelf, is o.m. tom tom met pindasoep, zoute vis met cassave/bananen , boesmeti etc & etc.
    Surinamers, met name creolen als Fox, houden van claimen en met andermans veren pronken, dat weten we wel. 😆

  16. Ik begrijp niet hoe sommigen erop komen dat we Venezuela vijandig moeten bejegenen. Realiteitszin is hier soms ver te zoeken, blijkbaar is het taboe. Curaçao blijft zolang het (eiland) niet naar de bodem van de zee verdwijnt, ‘maar’ 65 km verwijderd van Venezuela.

    @Mano, Wie is nu juist vijandig tegen wie? Wie is er bezig met een boycott tegen wie?
    Feit is dat Venezuela ook het land van dictators is die vaak Curacao claimen! Maduro is een gek die zijn Eigen bevolking verhongerd en afmaakt.
    Aggresieve taal komt altijd vanuit Caracas! Caracas die ons ook nog geld schuldig is mtb Insel Air.
    De region heeft nu eenmaal meer te bieden en het is goed dat we ook vrienden zijn met andere regionale grote landen! Liefde moet wel van 2 kanten komen!

  17. Mano,

    Het is juist goed om minder afhankelijk te zijn van Venezuela. Momenteel kan Maduro ons nog treffen met zijn grappen en grollen. Deze blokkade hebben wij hier niet verzonnen, komt uit zijn koker, dus als er iemand vijandig is dan is hij het wel.
    Wanneer wij geheel onafhankelijk kunnen zijn van Venezuela kun je ook met een open vizier met hen praten. Hij heeft dan geen leverage meer, waardoor zijn impulsieve acties ons geen schade meer kunnen berokkenen.

    Of hij dan zal stoppen met de eilanden te bedreigen is echter nog maar de vraag. Het is goed mogelijk dat hij het aloude principe van een ‘gemeenschappelijke vijand’ wil uitproberen om het Venezolaanse volk weer achter hem te krijgen.

  18. Overigens is de enige oplossing om niet afhankelijk te zijn voor de import van groente en fruit van waar dan ook, is zelf eens met grootschalige landbouw te beginnen. Probleem opgelost. Als het in een woestijngebied mogelijk is, waarom dan niet op Curaçao?

    Het eten van groente en fruit bevorderen want dat eet de Curacaonaar niet voldoende met als gevolg medische klachten zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, hartklachten etc. Kropsla is geen groente. Gelukkig is minister Romer hard bezig om de agrarische- en vissector meer inhoud te geven.

  19. Als ik me niet vergis bestond het Koninkrijk der Nederlanden heel lang, in ieder geval tot 1975, uit Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Vreemd dat sommige mensen beweren dat zij tot de komst van de Shell niets over Suriname wisten. Een gebrek aan kennis of geschiedvervalsing.

    Bovendien zijn Surinaamse migranten niet alleen werkzaam geweest bij de Shell, maar hebben velen een grote bijdrage geleverd aan het onderwijs en de zorg (verpleging/ apotheek) om er maar een paar te noemen. Ook op culinair gebied gaat de Surinaamse bami en nasi bij mijn weten er nog steeds als koek in. Ach zo heeft iedereen zijn/ haar eigen realiteit.

  20. Ik sta achter het geschreven stuk van Mano. De Benedenwindse eilanden kunnen niet zonder Venezuela en persoonlijk ben ik, als macamba, een groot voorstander voor de samenwerking met Venezuela. Ik gebruik ook niet de term “tot elkaar veroordeeld” want daarvoor zijn de banden met het vasteland over het algemeen altijd te goed geweest. Ook een vroegere president van Venezuela. Romulo Betancourt had warme gevoelens voor Curacao. En dat geldt ook voor een Rafael Caldera die de vriendelijke term gebruikte bij een bezoek aan de Antillen van “hermanos Somos”. Nicolas Maduro zal vroeg of laat door zijn eigen volk worden afgezet en berecht waarna de banden van de eilanden met Venezuela weer zullen worden genormaliseerd.

  21. @Belg schreef;
    “Het lijkt mij dat er ook meer uit Suriname geimporteeed kan worden?”

    Nou. liever niet. Ik heb niets tegen Surinamers hoor, maar als Shell nooit een raffinaderij op Curaçao had gebouwd, zouden we nooit bekend zijn geworden met de opdringerige Surinamers. Wij kennen hen pas sinds omstreeks 1930, toen de eerste Surinaamse arbeiders te Bullenbaai tewerkgesteld werden. We hebben niets van de Surinamers overgenomen, niet hun taki taki, niet die typische Surinaamse opschepperij (hoewel Curaçaoënaars er ook wat van kunnen, maar niet op de Surinaamse manier..), geen pom, geen pindasoep met groene bananenballetjes, de zogeheten ‘tom tom met pindasoepoe’, geen apenvlees en ook geen bigi poku en rare tovenaars..

    De afstand Curaçao/ Suriname bedraagt bovendien ruim 1600 km., d.w.z. ruim 2 uur en 25 minuten vliegen. Wat voor geschiedenis hebben we met Surinamers? Het enige wat ik kan bedenken is dat zowel 80% van de Curaçaoënaars als het grootste deel van de Surinamers van Afrikaanse komaf is, maar dat zijn Jamaicanen, Dominicanen, Cubanen en Haïtianen ook, dus what’s new here? 😆

    De band Kurazoleños vs Venezolanos daarentegen is vanwege de korte afstand (65 km) een heel natuurlijke, veel ouder, hechter en echter. We hebben zelfs bepaalde Venezolaanse culturele overgenomen, ook bepaalde Venezolaanse gerechten hebben we de onze gemaakt. Simon Bolivar, de grote Venezolaanse held en bevrijder van Latino America verbleef overigens bij tijd en wijle op Curaçao, één van z’n beste generaals was een Curaçaoënaar die zowel Spaans en Papiamentu beheerste, de grote Manuel Piar wiens familienaam nog immer bestaat. Ook admiraal Luis Brion, een Curaçaoënaar van o.m. Nederlandse komaf, heeft geschiedenis geschreven in het Venezuela van Simon Bolivar.. 🙂

    Van oudsher bezoeken Venezolanen Curaçao, ze kwamen aan land en verbleven er tijdelijk… en soms huwden ze een Curaçaose vrouw en bleven ze op Curaçao wonen. Ook Curaçaoënaars, waaronder vrije Curaçaose ex-slaven, maar ook gevluchte compagnieslaven, woonden op het vasteland van Venezuela. Op een gegeven moment vertoefden er zoveel Curaçaoënaars in Venezuela, dat in sommige kuststeden Papiamentu na het mooie Spaans tweede meest gesproken taal was. En dat alles lang voordat Shell zich op Curaçao vestigde.

  22. Ik begrijp niet hoe sommigen erop komen dat we Venezuela vijandig moeten bejegenen. Realiteitszin is hier soms ver te zoeken, blijkbaar is het taboe. Curaçao blijft zolang het (eiland) niet naar de bodem van de zee verdwijnt, ‘maar’ 65 km verwijderd van Venezuela. We zijn tot elkaar veroordeeld! Een gezamenlijke geschiedenis van bijna 300 jaar kan niet zo maar vergooid worden omdat enkele nietKurazoleños het wenselijk achten.

  23. Tja, de supermarkten zouden ook kunnen gaan samenwerken om zo een groter volume in te kunnen kopen en om lagere transportprijzen af te dwingen.
    Een groter volume maakt het ook interessant voor een verscheper.

    Maar inderdaad zouden we ook eindelijk eens kunnen gaan beginnen aan eigen landbouw. Weet wel een leuke plek…………..de voormalige wijnplantage. Er is daar stromend water aanwezig.
    Oh wacht, dat zal wel niet mogen vanwege de onzichtbare vogeltjes daar.

  24. the only solution es to produce enough agricultural product in curacao.
    government must take measures to improve better agricultuur on the island.Geen Water? dat is geen probleem!!!!!

    Israel agrcicultuur en economie draait zonder water? Antwoord: Nee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties