NTR | Curaçao op weg naar een ‘Judeska-economie’

Door Dick Drayer

Econoom Rob van den Bergh, gastspreker op het Economendebat 2015 | Foto Persbureau Curacao

Econoom Rob van den Bergh, gastspreker op het Economendebat 2015 | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Curaçao is op weg naar een ‘Judeska economie’. Dat zegt Runy Caldera, voorzitter van de Association of Dutch Caribbean Economists. “We weten niet wat we doen, waarom we er zijn en wie we moeten helpen. De klant zal zijn hamburger nooit krijgen, aldus Caldera.

De dienstverlening op het eiland doet volgens Caldera denken aan de Judeska figuur van de komiek Jandino: het is niet afgestemd op de klant. Interne processen, in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid, zijn niet ingericht op de klant. Dat is een van de redenen dat Curaçao te weinig exporteert.

Dick Drayer was bij de Economenclub 

Afgelopen zaterdag hield de Economenclub, zoals de Associatie zich gewoonlijk noemt, een publieke bijeenkomst om te praten over de toestand van de economie van Curaçao. Die stagneert voor het derde jaar op rij en zag over de laatste tien jaar een gemiddelde jaarlijkse groei van een slechts een half procent. “Niet genoeg om de dromen die ons land heeft te realiseren”, zegt Candice Henriquez, hoofd research bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Zij denkt dat er op korte termijn veel winst valt te halen in het verminderen van de bureaucratie en de administratieve lasten bij de overheid. En een investering in het onderwijs voor de lange termijn. Haar collega-sprekers, econoom Rob van den Bergh en bankdirecteur Leo Rigaud onderschreven dat, maar vinden dat er meer nadruk gelegd moet worden op ondernemerschap.

Leo Rigaud, directeur van de SFT-bank is vo0ral geïnteresseerd in korte termijn projecten die de economie een enorme boost kunnen geven, zoals de bouw van het nieuwe ziekenhuis, het Marriott Courtyard, de uitbreiding van de luchthaven en de tweede megapier. “Die leveren een significant aandeel in het bruto nationaal product op en zijn dus belangrijk om de economie aan te jagen.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

9 Reacties op “NTR | Curaçao op weg naar een ‘Judeska-economie’

 1. Het is jammer dat een reaguurder als Marcus never nooit iets zinnigs kan bijdragen. Of de man leest slecht (misschien een gedeeltelijke analfabeet daar zijn er meer van) of hij snapt een verhaal niet.
  @ Renée van Aller
  aloë vera zou een perfekt export middel kunnen zijn, helaas ook worden de geneeskrachige kruiden van Dinah niet wereldwijd geexporteerd.
  Binnenkort wijn van eigen bodem, dus het begin is er.
  Jammer dat mensen altijd op alles zo negatief moeten reageren.
  De overheid zou veel meer moeten doen om initiatieven van lokale “boertjes” te ondersteunen bij biologische producten (honingen, boerenchutneys, boerenkazen, etc.)
  ambachtelijke delicatessen
  biologisch fruit
  (dag)verse biologische groenten
  etc.

 2. Bouw van pier, van ziekenhuis. courtyard, uitbreiding luchthaven :
  allemaal ok maar tijdelijke opleving van economische activiteiten ( als
  de winst al niet naar het buitenland gaat door buitenlandse werknemers,
  bouwbedrijven ( Ballast Nedam etc). Maar dat zijn geen duurzame -economisch blijvend revenuen opleverende- activiteiten. Want wat daarna? Je kunt tenslotte niet ( rendabel) ziekenhuizen blijven bouwen.

 3. Nou dat wordt dan lachen.

 4. Runy Caldera een Nederlander? Je moet niet alleen plaatjes kijken bij een verhaal, maar ook even het verhaal lezen.

  En ja, je kunt zon en zee, in combinatie met klantvriendelijkheid en dienstbaarheid (zet dit nu niet om in: ik ben je slaaf niet) zeker wel exporteren.

 5. Mening is Runy Caldera… Ban serio sih Marcus!

 6. out of the box thinking…
  maar wie weet?

 7. Curacao kan in de landbouw met Cannabis of te wel Marijuana goed geld verdienen , dit is een plant met vele gebruiks mogelijkheden hetgeen de werkelijke reden voor het verbieden is want de papier en vezel magnaten wisten de politiek te manupileren. Een vesel zo niet beter dan katoen en ook zeer geschikt voor papier en karton industrie en niet te vergeten de auto industrie die deze vezel ook kan gebruiken. Als drug is het ongevaarlijk en verwaarloosbaar, als geneesmiddel een zeer belangrijk komponent , helaas ook hierom door de farma industrie die ook hierin de politiek gemanupuleerd heeft. Dus Curacaose politiek gebruik je verstand en legaliseer Cannabis en doe er als land je voordeel mee.

 8. Renée van Aller

  Wat wij missen is feitelijke voorstellen voor innovatieve producten met prettige winstmarges. Zoals Aruba heeft geïnvesteerd in producten met aloë vera wellicht? Geneeskrachtige extracten van inheemse planten zoals zarzaparrilla? Goede manieren om landbouw van de grond te krijgen? Cassave en mango export van gewenste producten opzetten? De algemene verzuchtingen die hier weer naar voren worden gebracht horen we al jaren. Economen zonder connectie met ondernemers die slimme producten bedenken, brengen ons niet verder. Wie vindt het echte ei van Columbus uit? Liefst een mand vol. Renée van Aller&John de Vries

 9. Een mening van weer een Nederlander. Wat moet Curacao exporteren? Zon, Zee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *