NTR | Curaçao weet niet wat te doen met Syrische vluchteling

Door Dick Drayer

Aktham Abu Fakher te gast in de moskee van Otrobanda | Foto: Persbureau Curacao

Aktham Abu Fakher te gast in de moskee van Otrobanda | Foto: Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Aktham Abu Fakher is de enige Syrische vluchteling op Curaçao. Omdat gepaste wetgeving ontbreekt, werd hij behandeld als illegaal. Hij heeft in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis gezeten zonder dat iemand naar zijn verhaal heeft geluisterd. Het Rode Kruis dat gemandateerd is door de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), heeft hem niet bezocht.

Op 19 januari van dit jaar werd Aktham door een Venezolaanse mensensmokkelaar bij Jan Sofat aan land gezet. Twaalfhonderd dollar moest hij betalen voor de zes uur durende boottocht naar Curaçao. Tegen het middaguur zette een buschauffeur Aktham af bij het politiebureau van Punda. Bij de balie vroeg hij om politiek asiel. “Ik dacht, Curaçao is onderdeel van Nederland, hier ben ik veilig. Maar toen begon de nachtmerrie.”

Aktham Abu Fakher vertelt zijn verhaal 

De agenten van het bureau in Punda wisten niet wat ze er mee aanmoesten. Ze besloten hem dan maar aan te houden als vreemdeling en naar de immigratiedienst te brengen. Ook daar was aanvankelijk niet duidelijk wat er moest gebeuren. Niemand heeft naar het verhaal van Aktham geluisterd. Het hoofd van dienst stuurde hem naar de vreemdelingenbarakken van het SDKK. Daar heeft Aktham bijna drie maanden gezeten.

Aktham Abu Fakher te gast in de moskee van Otrobanda | Foto: Persbureau Curacao

Aktham Abu Fakher te gast in de moskee van Otrobanda | Foto: Persbureau Curacao

Pas een week nadat hij daar was binnengebracht, kwam iemand van de immigratiedienst langs. Voor het eerst kon hij praten over zijn zaak. Tot zijn grote schrik vertelt de medewerker dat Curaçao besloten heeft hem terug te sturen naar Syrië. Aktham zei dat ze hem daar zullen arresteren en wellicht vermoorden. “Ik ben een tegenstander van het regime van Assad.” De medewerker bijt hem toe: “Dat is dan beter dan dat je hier komt om ons te vermoorden.”

Eind maart heeft Aktham contact weten te maken met de islamitische gemeenschap van Curaçao. Die bestaat vooral uit mensen van Libanese of Syrische afkomst. Akhtam is zelf geen moslim, maar een druze, een kleine religieuze gemeenschap met leden in Libanon, Israël, Jordanië en Syrië. “Ik hoop donderdag of vrijdag naar Nederland door te kunnen vliegen om daar asiel aan te vragen. Tot die tijd ben ik veilig in de moskee.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

6 Reacties op “NTR | Curaçao weet niet wat te doen met Syrische vluchteling

 1. Vluchtelingen die vanuit Syrië via Brazilie en Curacao naar Nederland of Canada willen zijn geen vluchtelingen. Deze mensen zijn voor mij op reis.

  Vluchtelingen hier op Curacao mogen uit Venezuela komen.

 2. Streven bepaalde politici , en anderen, niet naar economische schaalvergroting d.m.v. het vergroten van het aantal inwoners? Dit zou dan toch een uitgelezen kans moeten zijn ? Maar die politici , wier namen ik nog even moet napluizen, hullen zich thans in stilzwijgen.

 3. Daar heeft elk land een probleem mee. Er is ruimte genoeg op Curacao. We kunnen kampen op Banda Bou zetten. Land van Willy Maal, Klein Curacao en Hato Vlakte en bij Mr. Asjes thuis!

 4. Veel dank aan Dick om deze vluchteling een stem te geven. En ajb die medewerkster, ….nee, dat debiele wezen van de immigratiedienst opsporen en op staande voet ontslaan. En verhinderen dat zij vliegtuig neemt om in NL werk te zoeken. Dat soort hufters kunnen we missen als kiespijn.

 5. Ik denk dat als ze een opnemen er morgen een half miljoen binnenkomen.
  Het gaat niet om die ene vluchteling maar om de aanzuigende werking die Curaçao niet kan dragen…

 6. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3005824/2011/10/31/Voorzitter-parlement-Curacao-Wij-moeten-Mauro-opnemen.dhtml

  Curaçao moet de 18-jarige Angolese jongen Mauro Manuel opnemen als Nederland hem uitzet. Dat zegt de voorzitter van het Curaçaose parlement Ivar Asjes. .

  ‘De zaak Mauro Manuel maakt duidelijk dat Nederland een racistisch land aan het worden is. Wij willen aan de hele wereld duidelijk maken dat er in het koninkrijk ook landen zijn, zoals Curaçao, die niet racistisch zijn’, aldus Asjes.

  Hij heeft publiekelijk aan de minister van Justitie gevraagd alles in orde te maken als Mauro samen met zijn pleegfamilie op Curaçao wil wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *