26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçaos onderwijs in crisis: Leerkrachten vragen Nederland om hulp

HomeMediaNTR | Curaçaos onderwijs in crisis: Leerkrachten vragen Nederland om hulp
Een groep leerkrachten is ten einde raad en vraagt Nederland om hulp | Pixabay

WILLEMSTAD – De financiële situatie van het onderwijs op Curaçao was vóór de coronacrisis al erg slecht. Maar nu door de nodige bezuinigingen is de situatie volgens de schoolbesturen alleen maar verslechterd.

Een groep leerkrachten is ten einde raad en vraagt Nederland om hulp.

Een opmerkelijke keuze omdat juist Nederland bezuinigingen in het ambtenarenapparaat op het eiland als voorwaarde stelde voor het verstrekken van een noodlening aan het eiland. De Curaçaose regering zegt door deze voorwaarde genoodzaakt te zijn om in het onderwijs 12.5 procent te korten op secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook staat er een bezuiniging gepland van 45 miljoen gulden (22 miljoen euro) op het onderwijsbudget.

In de tussentijd worden de scholen op extra kosten gejaagd om te kunnen voldoen aan de striktere hygiënevoorschriften tegen corona. Iets wat scholen door financiële tekorten vóór de crisis al met moeite konden waarborgen.

Koninkrijksaangelegenheid
“Alle schoolkinderen in het Koninkrijk moeten gelijke kansen krijgen”,  stelt Jurine Nieddu-Evertsz, docent en initiatiefneemster van de petitie voor hulp van Den Haag. Samen met andere leraren richtte zij tijdens de lockdown een vakbond op: Dosentenan pa un Edukashon Nobo (DOEN) en stuurde zij deze maand de petitie naar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

Dulce Koopman in gesprek met Jurine Nieddu-Evertsz

Download de audio hier

Ook de directies van de bijzondere schoolbesturen hebben hun krachten gebundeld en hopen ook op steun van Nederland. Volgens Maghalie van der Bunt-George van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO), moet onderwijs op Curaçao een Koninkrijksaangelegenheid worden als blijkt dat het eiland zelf het onderwijs niet kan financieren.

Dulce Koopman in gesprek met Maghalie van der Bunt-George

Download de audio hier

Niet alle leraren aan boord
De petitie heeft geen steun van alle collega’s in het onderwijs. De grootse onderwijsvakbond op Curaçao, Sitek, vindt dat er geen respect is voor de bewindvoerders.

Uit dit meningsverschil is de nieuwe onderwijsvakbond DOEN ontstaan en de daarbij behorende petitie. 800 mensen hebben met een handtekening de petitie gesteund. Nieddu verwacht dat een groot deel van de leerkrachten die heeft getekend, ook de nieuwe vakbond zal steunen.

Kamervragen

Tweede Kamerleden Eppo Bruins en Stieneke Van der Graaf van ChristenUnie hebben Kamervragen gesteld over de bezuinigingsplannen voor het onderwijs op Curaçao aan staatssecretaris Knops en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs)

De  Kamerleden willen weten in hoeverre de voorgestelde bezuiniging een gevolg is van de eisen die het Nederlandse kabinet aan de regering van Curaçao heeft gesteld bij het steunpakket dat in het kader van de coronacrisis is verleend.

Op onderwijs bezuinigen ‘geen optie’
“Leerkrachten zullen op basis van de intenties van Nederland de komende tijd een forse inkomstendaling meemaken. Dit kan in de persoonlijke sfeer leiden tot financiële uitdagingen waarop geen enkele leerkracht nu is voorbereid”, stelt de onderwijsvakbond DOEN. Ook volgens Van der Bunt-George ‘is er geen enkele mogelijkheid meer om in het onderwijs te bezuinigen’.

Maghalie van der Bunt-George over ‘onmogelijke bezuinigingen’

Download de audio hier

Vorige week is er nieuwe commissie in het leven hebben geroepen die zich toch opnieuw zal gaan buigen over de begroting. “Eigenlijk hopen wij dat die commissie ook zal inzien dat er moet gewoon niet ingesneden worden in de onderwijs. Elders in het Koninkrijk zie je dat er loonsverhogingen hebben plaatsgevonden , dat scholen subsidies krijgen voor het wegwerken van de Covid achterstanden. Er is meer aandacht komt voor de schaarste die er is voor personeel in het onderwijs. Wij hebben die problemen hier ook.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 reacties

  1. Men neemt gewoon aan, dat Nederland ‘n atm voor Curacao is. Het onderwijzend personeel valt al lang buiten de boot wat verhoging salaris betreft. De directeuren met hun extreme salarissen eisen wel dat hun kinderen de beste educatie krijgen. De niets presterende ambtenaren, door p pisas hebben helemaal geen rechten.

  2. Margit de Freitas en Marveline Wiels.
    En een paar rechters/OMmers die duidelijk een vorm.van klasse justitie practiseren.

    Ik begrijp beter nu waarom mensen het vertikken om welke vorm van belasting te betalen: 95% , of iig een significant deel wordt in de zakken gestopt van familie en vrienden

  3. Juist, Beflapas, en noem het beestje maar bij de naam: viswijf Margit de Freitas Bras betaalde meer dan een miljoen aan het drankorgel Carla Hueck van Experentia, die het gretig gebruikte om haar voorraad Black Label te verveelvoudigen.

    En de laffe luie bejaarde demente incontinente commissaris Remigio Booi (Studiefinanciering) vond het allemaal goed.

    Viswijf Margit de Freitas Bras is veroordeeld tot terugbetaling van dat miljoen, maar dat zal wel weel een Brian Mariano vonnis blijken te zijn.

  4. Nederland bij monde van de heer Knops eiste bezuiniging op het ambtenaren apparaat. Hiermee doelde men niet op de nuttige ambtenaren zoals onderwijspersoneel, maar op de door padrino en madrina neergezette luie lapzwansen die niks uitvoeren maar wel op de hoogste salarisschaal zitten. Billenaath en zijn trawanten echter besloten dit aan te wenden als excuus om juist bij de nuttige ambtenaren flinke bezuinigingen door te voeren. Alles om de Tillies en andere nuttelozen uit de wind te houden. 51 jaar geleden liep men te brullen om “PAN i RESPET”. 27 jaar geleden liep men te schreeuwen “Ku opshon A bo no ta perde nada nada”, 25 jaar geleden klonk het van “RUIME OP DE BOEL”, en anno nu klinkt het “Hulanda please juda nos”. Het kan verkeren

  5. Wat niet duidelijk is in dit verhaal is of Nederland de bezuinigingen in het onderwijs eist of dat dit een keuze van dit kabinet is.

    Waarschijnlijk het laatste dus het lijkt alsof Ruggenaath via het onderwijs Nederland onder druk wilt zetten om het eisen pakket aan bezuinigingen te versoepelen.

    Feit is dat Margriet de Freitas samen met de PS ons onderwijs geruineerd heeft.

    Pueblo Soberano had bijna elke week een nieuwe minister van onderwijs en Margriet de Freitas verspilde miljoenen aan bevriende relaties en niet te vergeten een dure stage vergoeding voor Marveline Wiels die geen enkele opleiding volgde.

    Geld is waarschijnlijk op een rekening van Marveline Wiels verdwenen, gewoon een cadeau van Margriet de Freitas van gemeensschapsgeld met de zegen van Asjes.

    Toen al hadden leerkrachten van zich moeten laten horen en zoals altijd gaat niemand de gevangenis in.

  6. Je zou toch denken dat door die 12,5% lagere salarissen ( ook bij andere delen van de ambtenarij) er geld vrij komt dat deels kan worden benut voor het verhogen van de uitgaven voor het onderwijs ( dus excl. salarissen). Niet alle besparingen moeten worden gebruikt voor leniging van de overheidsschuld. Er moet ook geïnvesteerd worden. Waarom de overheid genoodzaakt is daardoor verdere bezuinigen bij het onderwijs door te voeren ontgaat mij in het geheel. Het lijkt mij dat de overheid stemming maakt en de schuld wederom op een slinkse manier bij Nederland wil leggen zonder te erkennen dat door eigen (non-)beleid het eiland op de rand van de afgrond staat.
    Bovendien zal Nederland bij het geven van gratis geld toch wel invloed op de besteding ervan willen hebben. Helaas zal de eilandelijke overheid daar weer mordicus tegen zijn. Maar Nederland wenst geen atm voor Curaçao te zijn. Is logisch toch?

  7. Er is een groot probleem gaande momenteel. De edelmoedige geldschieter (Nederland) is plotseling in de ogen van de lener (Curacao) in een monster veranderd! Wat een wereld hè! En een lener die alles als gift wil en niet terugbetaalt, is goddeloos. Nederland heeft ook haar eigen schulden en uitgaven. Nederland is geen jackpot. Indien een land geld aan een ander (ei)land voor zakelijke doeleinden leent, kan de geldschieter verwachten de hoofdsom terug te krijgen en kan hij ook rente vragen. Maar hierover willen jullie niets van weten. Geen rente, laat staan het compleet bedrag terug betalen. Degene die het geld leent (Curacao), gebruikt het om ermee te werken en winst te maken, en de geldschieter (Ned.) kan terecht in die winst delen door een passende rente te vragen. Yes sir. Nogmaals, jullie wilden op eigen benen staan vanaf 30 Mei 1969 jongens, baas in eigen huis/buik. Welnu, jullie hebben 51 jaar de tijd hiervoor gehad, maar nog steeds zitten jullie (regering) in een slum, in de puree, in het donker. Het is nu een kwestie van òf, òf. Of jullie gaan door met deze huidige corrupte regering, of jullie geven Nederland de scepter over. Zoals Elvis Presley zei: it’s now or never. Take it or leave it. Do or die. Habadoesdas. Toedeloe. Biep biep vroem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties