28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçaose kankerpatiënt zet crowdfunding in als zijn laatste redding

HomeMediaNTR | Curaçaose kankerpatiënt zet crowdfunding in als zijn laatste redding
Giovanni de Windt tijdens een van zijn optredens – Foto: Bar 27

WILLEMSTAD – “Curaçao weigert onze geliefde vriend vader opa de enige kans op het overleven van kanker”, zo begint de donatie-oproep voor de 56-jarige Giovanni de Windt.

In december 2017 kreeg Giovanni van artsen op Curaçao de diagnose ‘kanker zonder uitzicht op genezing’. Op eigen kosten en met financiële hulp van familie en vrienden reisde Giovanni vervolgens naar Colombia voor een second opinion. Daar kreeg hij te horen dat er met immuuntherapie wel degelijk kans is op genezing. Maar eenmaal terug op Curaçao kreeg hij het teleurstellende bericht dat die behandeling niet wordt vergoed door de Sociale Verzekering op het eiland.

‘Hij kampt met het enorme verdriet en onbegrip dat zijn geliefde eiland hem in de steek laat’

Giovanni en zijn familie voelen zich ‘in de steek gelaten door het eiland’. “In plaats van het vooruitzicht op genezing of, op zijn minst vele goede jaren extra, is hij nu ten dode opgeschreven en kampt hij met het enorme verdriet en onbegrip dat zijn geliefde eiland hem in de steek laat”, schrijft zijn vriendin Rian Meijer op de crowdfunding-pagina voor Giovanni.

Voor de behandeling van Giovanni is in totaal 100.000 euro nodig. Op moment van publicatie van dit artikel waren en 78 donaties gedaan en stond de donatie-teller op 6.688 euro.

Hoe zit dat in de rest van het Nederlands koninkrijk?

Aruba en Sint-Maarten
Net als op Curacao zit immuuntherapie op Aruba en Sint-Maarten ook niet in de basisverzekering. Volgens Michiel Geldof van Zorginstituut Nederland, zijn deze eilanden geen uitzondering: “In de meeste landen wordt immuuntherapie niet aangeboden of vergoed. De kosten voor een dergelijke behandeling kunnen namelijk al gauw oplopen tot honderdduizend euro. Het zijn daarom vooral de westerse rijke landen of de landen die hun eigen medicijnen produceren – zoals Cuba en China – waar dit wel wordt vergoed.”

Nederland
In Nederland wordt immuuntherapie al velen jaren aangeboden en zit het wel in het basispakket. Dat betekent dat als een arts aangeeft dat je zo’n behandeling nodig hebt, je alles vergoed krijgt.  Sinds 2018 zit in Nederland bovendien ook het transport van en naar een behandeling in het basispakket.

BES-eilanden
Omdat Bonaire, Sint-Eustatius en Saba sinds 2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn, zou je verwachten dat de inwoners dezelfde basisverzekering hebben zoals inwoners van andere Nederlandse gemeenten. Maar ‘dat is niet het geval’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In de wettelijke beschrijving van het basispakket is immuuntherapie bovendien niet te vinden en op de vraag of het wel of niet wordt vergoed, zeggen voorlichters ‘tijd nodig te hebben voor een eenduidig antwoord’.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Waarom vraagt Colombia zoveel geld? Vraag me af of de arme Colombianen ook zoveel moeten betalen. Cuba schijnt veel beter en veel goedkoper te zijn.

  2. Brian en lapas, precies. @pukkie, kurkuma werkt alleen in capsule vorm. Kurkuma wordt namelijk in de maag vernietigd door maagzuur.

  3. We zamelen veel geld in voor kanker onderzoek maar op onze kosten doet men onderzoek en daarna verkoopt men het patent aan de pharam industrie omdat de productie te veel kost. En die worden er stinkrijk van en de arme ziel gaat gewoon dood.

  4. Een Rotterdamse oncoloog heeft onlangs de zegeningen van Kurkuma/Turmeric/geelwortel publiek gemaakt. Blijkt in bepaalde gevallen een goede remedie. Bij supermarkt en Chinese toko. Kost niet veel.
    Een Canadees heeft veel mensen gered met hasjdruppels. Toppen oplossen in alcohol en destilleren to hasjolie. Te vinden op Google.

  5. Het probleem is dat de aandeelhouders van de farmaceutische industrie alleen aan winst denken, vaak zijn de productiekosten maar een fractie van de prijs van de medicijn. Het is wel duidelijk dat iedereen op zijn eigen manier met het onvermijdelijke omgaat. Blijkbaar houdt deze Giovanni van het leven dat hij nog even wilt blijven rondhangen.

  6. Jammer dat geld hier over de dood beslist, de Pharma industrie verdiend vermogens aan de zieke mens.
    Als je deze man gelooft dan hebben ze hier wat aan,
    kost niets bij de supermarkt, baat het niet dan schaad het ook niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties