28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 21:40

NTR | ‘Curaçaose kiezer is politiek beu’

Door Dick Drayer

Cyriel van der Vegt (l) en Rob van den Bergh | Foto Persbureau Curacao
Cyriel van der Vegt (l) en Rob van den Bergh | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De kiezer op Curaçao lijkt de politiek beu. Dat zeggen opiniepeilers Cyriel van der Vegt en Rob van den Bergh. Zij doen al enige tijd onderzoek naar kiesgedrag in de aanloop naar de verkiezingen van 30 september en presenteerden onlangs de eerste resultaten.

Een groot deel van de respondenten weigerde antwoord te geven op vragen over vertrouwen en wantrouwen. “Enquêteurs krijgen vaak te horen van mensen dat ze niets te maken willen hebben met politiek”, zegt Van Den Bergh. “Reacties als ‘het is één pot nat; het is allemaal zooi; ze komen niet voor ons op en ze zitten er alleen maar voor hun eigen portemonnee, komen echt ongelooflijk veel voor.”

Dick Drayer in gesprek met opiniepeilers Cyriel van der Vegt en Rob van den Bergh 

Restzetels
Van de respondenten die wel wat willen zeggen, weet 50 procent niet op wie ze gaan stemmen op 30 september. “Deze groep zwevende kiezers is heel groot, zo kort voor de stembus. Het maakt ook dat de uitslag na deze peiling nog alle kanten uit kan”, zegt Van Der Vegt.

Wat duidelijk wordt uit deze peiling is dat veel nieuwe partijen het niet lijken te halen. Alleen Omayra Leeflang en Amparo Dos Santos krijgen steun. “Als die trend zich doorzet en kleine partijen krijgen maar een handjevol stemmen, dan worden dit de verkiezingen van de restzetels”, zegt Van der Vegt.

Doorgerekend vanuit deze peiling is er sprake van mogelijk vier tot vijf restzetels, een kwart van alle zetels in de Staten. “Die gaan dan naar de partijen die het goed gaan doen tijdens de verkiezing. In onze peiling zijn dat MFK, PAR en Kòrsou di Nos Tur van Amparo Dos Santos.

Polarisatie
De opiniepeilers vroegen ook naar de betrouwbaarheid en onbetrouwbaarheid van politici. De meeste respondenten (32 procent) kozen voor voormalig premier en veroordeeld Statenlid Gerrit Schotte als meest betrouwbare politicus.

De groep die hem wantrouwt is groter: 37 procent. “Dat wijst op polarisatie”, zegt Van Den Bergh. “Of je houdt van die man of je ziet hem totaal niet zitten.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. Grotendeels met je eens: Rosaria en Leito hebben bewezen enorme slappelingen te zijn, volledig gefocused op het vasthouden aan eigen zetels.

    Daarmee vormen PAR en PAIS een heel onaantrekkelijk alternatief voor de criminele partijen.

    Natuurlijk is een stem op PAR en PAIS veel beter als een stem op MFK, maar het blijft een drama hoe weinig deze partijen van hun beloften hebben waargemaakt.

  2. Dit geeft aan dat de maatschappij aan het degenereren is. Laatste hoop dat we hadden om de degeneratie te stoppen en het volk weer op te voeden en hun vertrouwen in een goed integer functionerend overheid terug te winnen was met de coalitie PS-SULVARAN-PNP en PAIS. Later aangevuld met PAR. Jammer genoeg had de coalitie geen daadkrachtige leider en kozen ervoor om middenstanders te straffen met maatregelen (OB, Pensioen, AOV, onroerendgoedbelasting) en lieten corruptie toe (o.a Marvelyn). Het is dan ook geen wonder dat de meerderheid van de bevolking, hun vertrouwen hebben verloren in de zogenaamde integere / capabele bestuurders, want zij hebben niet de durf , daadkracht en leiderschap om veranderingen teweeg te brengen. De oppositie heeft aan de andere kant wel laten zien dat zij die hebben. Door dit slappe beleid zitten we weer met de gebakken peren.

  3. Dus stemmen op een frauderende en oplichtende valse aangifte indienende vreemdgaande (verkeers)moordenaar die in zijn vorige regeringsperiode op schandalige wijze zijn zakken en die van zijn mafia schoonfamilie heeft gevuld?

    De terugkeer van Ramsay Soemanta en Stella van Rijn?

  4. Iemand nog verbaasd dat het volk niet meer in al die gladde (enkel) praatjes gelooft? De regering / overheid (van medeburgers zijn het TEGENburgers geworden) doen al ruziënd toch wat ze willen, het volk chronisch schofferend! Of met een beetje pech valt zelfs de Curstapo je huis binnen met de pers is op de hielen en worden je spullen geveild voordat je veroordeeld bent door de rechter; door de pers / roeptoeter van het OM ben je dat al wel min of meer. Mede met dit alles in ogenschouw te nemen is de keuze voor Schotte ‘goed te begrijpen’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties