NTR | ‘De Antilliaanse vrouw doet letterlijk alles voor haar kind’

Door John Samson

De Curaçaose actrice en toneelschrijfster Paulette Smit speelt Saida, die vertelt over haar ervaringen met haar echtgenoot die vaak vreemdgaat | foto: John Samson

De Curaçaose actrice en toneelschrijfster Paulette Smit speelt Saida, die vertelt over haar ervaringen met haar echtgenoot die vaak vreemdgaat | foto: John Samson

DEN HAAG – Seks met een vreemde in ruil voor geld, zodat je kind op school óók een Bosatlas heeft. Tolereren dat je man vreemdgaat en aan andere vrouwen al het geld uitgeeft. Het zijn ervaringen die vrouwen zelf hebben gedeeld en daarover gaat de theatervoorstelling  Saida.

Saida is een Antilliaanse vrouw die in een monoloog vertelt hoe het is om in armoede en in haar eentje een kind groot te moeten brengen. Met de voorstelling vragen John Leerdam en Paulette Smit aandacht voor de maatschappelijke positie van vrouwen binnen de Antilliaanse gemeenschappen. De positie van Antilliaanse ouders moet aangekaart worden, stelt regisseur Leerdam.
Een reportage door John Samson

Reacties
Het komische en ingrijpende theaterstuk leidt na afloop steeds tot discussies bij het publiek. Volgens regisseur Leerdam is het op de eilanden een publiek geheim dat relatief veel mannen vreemdgaan en dat vrouwen dat uit liefde en hoop tolereren. Uit de reactie van het publiek wordt duidelijk dat de voorbeelden uit het stuk herkenbaar zijn vanuit hun naaste omgeving.

Rol weggelegd voor de politiek
Leerdam hoopt met de voorstelling dat aanwezige politici en ambtenaren inzien wat ook armoede met mensen kan doen. Hij stoort zich eraan dat de politiek in het Koninkrijk niet of nauwelijks opkomt voor de ‘ongelooflijk grote armoede’ in de Caribische rijksdelen. “Maar er worden wel miljarden geïnvesteerd in andere landen als het om armoede gaat.”

Het boek is ook bedoeld voor scholieren op de abc-eilanden. “Thema’s uit deze voorstelling zijn in de schoolbanken behandeld. Er is een lesbrief ontwikkeld en met de afdeling Jeugd en Gezin hebben we dat traject op vsbo, havo en vwo-scholen doorlopen.”

Vanavond is de 25ste en laatste voorstelling in Nederland. Daarbij is Rijksminister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig. Gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels van Curaçao en een vertegenwoordiger van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mochten dinsdagavond de tekst van Saida in ontvangst nemen.

De bedoeling is nu dat aan een nieuw theaterstuk gewerkt wordt, vanuit de opmerkelijke ervaringen van Antilliaanse mannen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

7 Reacties op “NTR | ‘De Antilliaanse vrouw doet letterlijk alles voor haar kind’

  1. Kleinkind bedoel je Brian…

  2. Die latina waarmee Amerigo Thode is zou zijn kind kunnen zijn..

  3. Deden de vaders (Melvin Cijntje, Amerigo Thode) maar wat meer voor hun kind.

  4. Veel YDK hebben liever relaties met bad guys en getrouwde mannen.. Misschien moeten ze maar kuisheidsgordels introduceren

  5. Steeds meer kinderen wonen bij één ouder. Op Curacao is de gezinssamenstelling sterk veranderd. Vroeger maakte oma vaak deel uit van het gezin. Situaties waarbij meerdere familieleden een erf deelden kwam ook vaker voor. Dit is allemaal veranderd. Volgens de Nederlandse CBS zijn kinderen die opgroeien in een eenoudergezin (meestal bij de moeder) over het algemeen kwetsbaarder dan minderjarigen die bij beide ouders wonen. Zij hebben een groter risico op te groeien in armoede. Dit komt doordat het inkomen vaak onder de armoedegrens is. Ook is bekend dat zij vaker het onderwijs verlaten zonder diploma en hebben door een ongunstige financiële situatie, lagere ontwikkelingskansen. Dit soort factoren spelen sterker op de ‘Antillen’, met weinig of geen sociale voorzieningen. Het gevolg is werkeloosheid onder deze jongeren is hoog en risco tot afglijden naar de criminaliteit is hoog. De jongens/mannen die op deze wijze opgroeien denken, door gebrek aan een positieve voorbeelden (role-models), dat het zo hoort.

    In de VS is er een groep genaamd ‘100 Black Men’. Deze groep bestaande uit sucessvolle African-American mannen (advocaten, artsen, artiesten enz.) had als doel om voor een periode (vaak een jaar) zo’n kansarme jongen/tiener te begeleiden en zo een positieve voorbeeld te geven.

  6. er zijn ook moeders op het eiland die hun kind verkopen aan een pedo, zodat moeder haar verslavingen in stand kan houden.

  7. Dus duidelijk, gewoon zorgen dat ook de gokbedrijven wettelijk flink kunnen worden afgeroomd, dan zal er voldoende geld beschikbaar komen voor edu en sociale verbeteringen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *