NTR | ‘De MAN is oud en vertrouwd’

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 3 MAN |
Door Elisa Koek

De MAN probeert door wijkbezoeken de kiezer te bereiken. Leider Hensley Koeiman staat in het midden - foto: Elisa Koek

De MAN probeert door wijkbezoeken de kiezer te bereiken. Leider Hensley Koeiman staat in het midden – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Het is zondagochtend rond 09.00 uur als de leden van de MAN zich verzamelen in Santa Maria. In teams gaan ze al dagen de wijken in om huis aan huis folders uit te delen en, als men het wil, een praatje te maken. “Het kost tijd, ja, maar ik vind het leuk om te doen”, zegt Elsa Rozendal, nummer vier op de lijst. En die benadering lijkt te werken.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 3 MAN

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 3 MAN

 

De folders worden aangenomen, er wordt geklets en Rozendal kan ten minste één knuffel in ontvangst nemen. “Ik heb vertrouwen in Elsa”, zegt de moeder van twee. Dertien nieuwe partijen sluiten zich dit jaar aan bij de verkiezingen, maar voor MAN-stemmers is juist het ‘oude, vertrouwde’ belangrijk. De 62-jarige Myrna steunt de partij al bijna dertig jaar. “Ik begrijp dat de jeugd vindt dat al het oude slecht is, maar ze vergeten wat de MAN allemaal heeft gedaan.”

Ervaring
Myrna doelt op het onderwijs waarin voormalig MAN-lid en oud-minister van Onderwijs Jauques Veeris een grote rol speelde. “Hij en de MAN hebben de basis gelegd voor ons onderwijs. MAN heeft ervaring, kent het spel en weet wat we nodig hebben.”

Dat vertrouwen lijkt een rode draad te zijn bij veel MAN-stemmers. Bij een van de bijeenkomsten vertelt de 35-jarige Mark dat Hensley Koeiman ook zijn vertrouwen heeft gewonnen. “Ik heb gezien wat Koeiman deed als minister. Het is duidelijk een man met visie.” Dat voormalig partijleider Charles Cooper weg is bij de partij, is voor Mark geen probleem. “Cooper deed het leuk, maar hij was niet de MAN voor mij.”

De juiste mensen
De 40-jarige Zayenne gaat dit jaar voor het eerste op de MAN stemmen. “Het gaat de verkeerde kant op hier. De MAN lijkt mij de beste partij, maar ik hoop dat ze niet met iedereen een coalitie vormen.” Wat Zayenne bedoelt met iedereen, wil ze niet zeggen: “Gewoon, die we overal in het nieuws zien.”

Banda Bou
MAN was lang de partij waar Banda Bou massaal op stemde. Leider Koeiman groeide daar op en schaarde zo een grote groep achter zich. Hoewel nu ook andere partijen dit deel van het eiland weten te bereiken, blijft Milaika uit Westpunt de MAN trouw. “Alleen een Banda-Bouënaar weet hoe het leven hier is. Nu Koeiman partijleider is, hoop ik dat hij de kans krijgt meer te bereiken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 Reacties op “NTR | ‘De MAN is oud en vertrouwd’

  1. Wat ik graag wil weten is of MAN als ze deze verkiezing goed scoren met Cooper (PAS) en MFK in zee zullen gaan. Daar is de MAN helemaal nog niet duidelijk in geweest!!! Dat de heer Don Martina terug is wil niet zeggen dat ze NIET een coalitie met PAS en MFK kunnen gaan vormen. Er zitten nog steeds een aantal Manistas in de MAN die tussen 2010 en 2012 en daarna ook nog Cooper gewoon zijn gang lieten gaan. Als ze meer stemmen willen wordt het tijd om daar duidelijkheid in te krijgen.

  2. Wat is er gewijzigd in de doelstellingen van de MAN in 2010 (met Cooper) en thans (zonder Cooper) waardoor Martina zich weer de MAN in zijn armen heeft gesloten? Kan iemand dat eens punt-punt gewijze opschrijven?
    ( vertrek Cooper is natuurlijk toeval, Martina heeft het zelf gezegd. Je weet tenslotte niet of je mogelijk en in welke regeringscoalitie terecht komt).

  3. Familie Martina weer bij de Man,mang liempie?

  4. zolang deze partij mensen als Cooper nog steeds de hand boven het hoofd houden. is het niet mijn partij.
    ze zullen duidelijk moeten maken dat dit soort tuig, geen kans meer kunnen maken bij het huidige bestuur.
    Cooper heeft samen met Gerrit het land beroofd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *