29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Elke dag vier uur in de file op Aruba als groei aantal auto’s niet stopt’

HomeMediaNTR | ‘Elke dag vier uur in de file op Aruba als...
Auto nog steeds favoriet bij Arubanen | Foto Sharina Henriquez
ORANJESTAD – Plannen om Arubanen uit de auto te krijgen, komen steeds meer van de grond. Maar dat is niet voldoende, zegt DOW-directeur Marlon Croes. “We moeten snel een discussie voeren om het aantal auto’s te beperken.

Anders staan we straks twee uur in de file ‘s morgens naar werk en eind van de middag weer twee uur terug naar huis.”

Door Sharina Henriquez

Zelfs de honderden miljoenen die de overheid sinds de afgelopen jaren in uitbreiding van het wegennet stopt, zijn niet voldoende. “Met meer dan 83 duizend auto’s op 110 duizend inwoners is dat relatief meer dan in New York, Londen en Nederland” , benadrukt directeur van Dienst Openbare Werken (DOW) Croes.

Marlon Croes, directeur DOW – foto: DOW

“Ons netwerk is toegespitst op auto’s en we hebben de uitdaging van grote steden. De Green Corridor (stuk nieuwe snelweg) is af en dadelijk ook de Watty Vos Boulevard (ringweg). Maar als we niets doen met een groei van 2000 auto’s per jaar; binnen drie tot vijf jaar staan we dus elke dag uren in de file.”

Chris Romero, minister van transport-foto: Sharina Henriquez

De overheid heeft al opdracht aan TNO gegeven voor een mobiliteitsplan tegen de druk op de wegen en ook het openbaar vervoer te verbeteren. Maar transportminister Chris Romero zegt dat ‘implementeren moeilijk is vanwege het prijskaartje’. “Er is nu geen begroting voor.”

Minister Chris Romero in gesprek met Sharina Henriquez

Bus en fiets
De overheid is pas de afgelopen 15 jaar begonnen met wat te investeren in infrastructuur voor fietsers en voetgangers. “Sinds de jaren 50 en erna werd de infrastructuur vooral voor auto’s aangelegd. Daardoor heb je nu niet altijd de ruimte om nog een fiets- of voetpad bij aan te leggen”, legt Croes uit.

Met de bus gaan, zegt de minister is ook nog geen goed alternatief. “De dienstverlening is nu niet goed.” Maar dat wordt aangepakt met onder andere aangepaste wetgeving zodat bussen voorrang krijgen in het verkeer. En 30 nieuwe bussen dit jaar.

Op de fiets naar het werk ziet de minister nog niet zo zitten. “We hebben hier veel wind en zon.” Maar een dagje de wegen dichtgooien om er rustig te fietsen, zoals in de Colombiaanse hoofdstad Bogota gebeurt met Ciclovia, dat wil hij wel gaan promoten.

Anne-Marie Melchers -foto: Sharina Henriquez

Een groep burgers onder wie Jurgen van Schaijk en Anne-marie Melchers, heeft in 2017 een uitgebreid fietsplan bij de regering ingediend. “Die hebben ze ook in het regeerprogramma meegenomen”, zegt Melchers. Maar behalve het praktisch fietsonderwijs dat de onderwijsminister komend schooljaar als proef introduceert, ligt er nog een hele waslijst te wachten.

‘De minister toen wilde dat ik eerst wat onder de tafel toeschoof’-Armand Hessels

Opvallend is dat de groep ook het oude fietsplan van Armand Hessels gebruikt. In de zin dat Hessels in de jaren 90 dit al aan de minister toen presenteerde. “Maar die wilde dat ik eerst wat onder de tafel toeschoof.” Dus daar is toen ook bij gebleven. Watty Vos Boulevard is naar die minister vernoemd. Deze nieuwe ringweg van vier banen over 7,5 kilometer moet over een paar maanden klaar zijn. Mét fietspad.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

13 reacties

  1. De definitie van joyriden is het in andermans auto gaan rijden zonder diens toestemming.

    Het al dan niet hebben van een rijbewijs heeft daar niets mee te maken, LS.

  2. Eens met La Stiwz, alleen de wegenbelasting afschaffen en in de benzineprijs meenemen. Zijn we van het grote probleem van de incasso af.

    En busvervoer is al onder de kostprijs, zal dus gesubsidieerd moeten worden, en dat kan makkelijk uit de verhoging van de benzineprijs.

    O ja, en invoeren van gevangenisstraf voor joyriden, of niet, ervaringsdeskundige La Stiwz.

  3. Benzine tenminste naar 4 gulden per liter, wegenbelasting naar NAF 1.000,-, jaarlijkse APK met Nederlandse standaard, betere handhaving van de verkeersregels met verdomd hoge boetes en busvervoer voor half geld met meer lijnen.

  4. Ik heb een auto, mijn man heeft een auto en sinds kort hebben we een goedkope RHD als reserve auto.

    Voor als onze auto’s in de garage staan, of om uit te lenen aan de oppas als we op reis zijn. Zijn er zeer blij mee.

    Maar we kunnen maar 1 auto tegelijk rijden, dus het is niet decadent.

  5. @ Wim,

    Klopt, alleen in het centrum is het nog enigzins druk, maar daarbuiten is het zalig rustig op de wegen.
    Heb al een tijd geleden aangegeven dat hier op Curacao ook iets moet gaan gebeuren, want ook hier zit het verkeer op vele wegen vrijwel de hele dag gewoon muurvast. Over een paar jaar beweegt er niets meer. En met de rijkunsten van velen zullen we alleen maar meer aanrijdingen gaan zien oftewel verzekeringspremies gaan verder omhoog, zit ik ook niet op te wachten.

  6. Bermuda heeft hier de oplossing voor: slechts 1 auto per huishouden toegestaan.

    Daar zie je directeuren die vele tonnen per jaar verdienen met de scooter naar kantoor komen, helmpie op, als vrouwlief overdag de auto nodig heeft.

    Zal op Aruba nooit gebeuren. Misschien Netflix subsidieren, blijven er meer mensen thuis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties