NTR | Eman: ‘Nederland ook op St. Maarten in de fout’

Foto | Ariën Rasmijn

Foto | Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Premier Mike Eman vindt dat Nederland met de aanwijzing aan St. Maarten net als op Aruba niet volgens de regels van het Statuut heeft gehandeld. De premier vindt dat in ieder geval de Raad van State advies had kunnen geven. Verder gaat het buitenspel zetten van de gouverneur zoals politici op Curaçao willen Eman te ver.

De premier zegt nog altijd genoeg vertrouwen te hebben in de gouverneur als instituut. Eman vreest voor het uiteenvallen van het Koninkrijk en pleit voor reflectie bij alle partijen.

Ariën Rasmijn in gesprek met premier Eman


Bron: Caribischnetwerk.NTR

4 Reacties op “NTR | Eman: ‘Nederland ook op St. Maarten in de fout’

 1. @marcus
  Het is de Koninkrijksregering die de aanwijzingen gegeven heeft. Niet de Regering van Nederland.
  Aruba, St. Maarten en Curaçao hebben zitting in de Koninkrijksregering.

  Als ze het pertinent niet eens zijn met de gegeven aanwijzigingen dan moeten ze hun stem verheffen in de Koninkrijksregering. Doen ze dat: nee.

 2. Voor de hr. Eman even een metafoor:

  U wordt staande gehouden, uw autobanden zijn kaal. Het is echter droog weer. De agent gaat niet over tot bekeuren. U krijgt een AANWIJZING, een waarschuwing: bij glad weer zijn kale banden levensgevaarlijk. U krijgt geen bekeuring als u binnen 24 uur, bij het hoofdbureau, laat zien dat uw autobanden het juiste profiel hebben.
  De agent heeft zelf de bevoegdheid om de aanwijzing te geven. De officier van justitie komt er niet aan te pas. De agent handelt binnen zijn eigen bevoegdheid.

  U denkt, ze bekijken het maar, in de F1 rijden ze ook met gladde banden als het droog weer is. Het regent voorlopig niet, dus laat die agent maar lullen. U gaat niet naar het bureau.

  U wordt vervolgens een paar dagen later weer aangehouden door dezelfde agent. Het regent en uw auto vertoont slipgedrag. De agent wil de auto in beslag nemen. Hij heeft echter niet de bevoegdheid dit zelfstandig te doen. Hij belt met de officier van justitie want die moet hierover eerst worden gehoord. U bent waarschijnlijk uw auto kwijt meneer Eman.

  In artikel 43 Statuut staat de aanwijzing helder omschreven. De Koninkrijksregering geeft – middels – de Gouverneur een AANWIJZING.

  Als de AANWIJZING niet wordt opgevolgd. Dan komt De Raad van State van het Koninkrijk om de hoek kijken. Artikel 50 Statuut. Dan kunnen wetgevende en bestuurlijke besluiten worden geschorst of anderszins.

  Eman moet de boel niet omdraaien. Een aanwijzing geven is de bevoegdheid van de Koninkrijksregering, zonder ruggespraak met de Raad van State van het Koningkrijk.

  Als Eman toch zo graag het oordeel wil van de Raad. Het is heel simpel: de aanwijzing verwerpen en niet opvolgen. Zo makkelijk gaat dat meneer Emans, maar dat wist u zelf ook wel. Doorrijden met gladde banden kan gevaarlijk zijn nietwaar en beslaglegging is ook niet leuk.

 3. Het hete hangijzer is dat Nederland met twee maten meet en niet om kan gaan met Caraibisch Nederland, dat steeds mondiger wordt. Er is geen gelijkwaardigheid in het Koninkrijk.
  Trouwens, Nederland heeft ingegrepen op Aruba en SXM, zonder zich te realiseren wat voor impact dit zal hebben (op langere termijn) op de economie.

 4. Renée van Aller

  Zoals steeds is ook deze conclusie weer niet onderbouwd. Welke procesregels zijn aan de kant gezet? Waarom vroeg de premier niet veel eerder waarom het intern appel is geweigerd? En waarom achteraf wel een advies van de RvS als mosterd na de maaltijd? Ik begrijp er helemaal niets van. Premier Eman moet zijn opvattingen onderbouwen. Er wordt te slordig omgegaan met good governanc,e zegt de premier maar hij legt niet uit hoe die slordigheid dan feitelijk tot stand is gekomen. Eerder werd de Arubaanse gouverneur ook aangevallen en werd might is right toegepast. Heel verstandig dat de premier geen onmiddellijke ontbinding wenst van het Koninkrijk voor Aruba.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *