NTR | ‘Er zijn al duizenden Venezolaanse vluchtelingen op Aruba’


ORANJESTAD – “Er zijn hier al duizenden Venezolaanse vluchtelingen.” Dat zegt Evelyn Wever-Croes, leider van de Arubaanse politieke partij MEP en de beoogde nieuwe premier van Aruba.

Eenmaal in de regering wil ze afspraken maken met de andere eilanden en ook Nederland voor de opvang van Venezolaanse vluchtingen.

“We hebben altijd gezegd dat we graag iets goeds willen opzetten, zodat als een Venezolaanse vluchteling aankomt, dat hij meteen wordt geregistreerd, tijdelijk wordt opgevangen, en daarna wordt overgebracht naar een ander eiland. Daarvoor moeten we afspraken maken met de andere eilanden die misschien meer ruimte hebben. Zoals Bonaire.”

Hulp uit Nederland
Als oppositieleider heeft zij in interparlementair verband lange tijd voor Nederlandse hulp gepleit. Nederland zei volgens haar ja, maar de Arubaanse regering moest daar een oproep voor doen, niet het Arubaanse parlement, was het antwoord dat zij toen kreeg.

“Dat was altijd een spanningsveld. Maar als het gaat om Venezolaanse vluchtelingen, moet je een strakke regeling moet hebben: hier tijdelijk opvangen en registreren, vervolgens naar een andere plek overbrengen. Want Aruba kan niet veel meer mensen aan.”

Demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maakte vorige week bekend dat er geen visumplicht komt voor Venezolanen die Aruba, Curaçao en Bonaire binnen willen komen. Ook niet als de situatie in het land nog verder verslechtert.

Of de andere eilanden bereid zijn om vluchtelingen van elkaar op te vangen, daarop zegt Wever-Croes: “Als ik kijk naar de orkaan op Sint-Maarten, zie ik hoe mensen uit Aruba, en vooral Curaçao, hebben geholpen. Ik vind dat mooi om te zien. Dat laat ook zien dat wij toekomst hebben als de Nederlandse eilanden in de Caribische zee. Als we meer contact en overleg hebben, kunnen we meer bereiken.”

Achterblijvers
De meeste Venezolanen komen via de luchthaven binnen, zeggen Arubaanse inmigratieautoriteiten, en blijven dan hangen. Tot op heden hebben zij geen cijfers van deze achterblijvers vrijgegeven.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Een Reactie op “NTR | ‘Er zijn al duizenden Venezolaanse vluchtelingen op Aruba’

  1. Renée van Aller

    De AVP zet al jaren een premie op illegaal verblijf. Hoe langer illegaal, hoe eerder een vergunning. Dat was de wervende verkiezingsslogan van de laatste 8 jaar van de AVP. De MEP was daar veel consequenter in en handhaafde de LTUV wel. De DOOV/DINA/DIMAS/ voert gehoorzaam uit wat de minister wil. Het was een slechte keuze om een minister aan te stellen voor binnenkomst van vreemdelingen en een voor verwijdering/uitzetting. Zo kon iedereen om politieke redenen veel gunsten verlenen. Ook voor wat betreft de toestemming/advies van de Directie Arbeiden Onderzoek. Ook daar werd zwaar politiek gerommeld en werden gunsten verkocht onder de AVP regering. Als men daar eenmaal mee begint, al dan niet tegen betaling, is er geen sprake van een rechtsstaat meer. Of de rechtsstaat nog hersteld kan worden is de vraag. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *