28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Excuses slavernij hooguit als het niets kost’

HomeMediaNTR | ‘Excuses slavernij hooguit als het niets kost’

Pieter Hofmann

Excuses slavernij hooguit als het niets kost’ | Ninsee

AMSTERDAM – Met de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij laait ook de discussie over de omgang met die beladen geschiedenis weer op. In 2001 betuigde de Nederlandse overheid spijt op een Verenigde Naties-top over het koloniaal verleden.

Volgens activist Leroy Lucas moet Nederland formele excuses aanbieden. Spijt betuigen en formeel excuses aanbieden zijn twee verschillende dingen, zegt schrijver en volkenrechtjurist Kenneth Manusama. “Het verschil is dat Nederland met een spijtbetuiging juridisch geen schuld op zich laadt.”

Immoreel, maar ook strafbaar?
Formele excuses zijn een opmaat naar juridische aansprakelijkheid. Dat kan een stroom aan rechtszaken op gang brengen. Een goede stap, vindt Lucas. “Als beschaafd land is dat niet meer dan normaal.”

De juridische weg naar herstelbetalingen is echter complex. Het misdrijf moet strafbaar geweest zijn in de tijd dat het is gepleegd. Manusama: “Het verbod op slavernij kwam pas rond 1870. Dus volkenrechtelijk is het lang onduidelijk geweest of slavenhandel en slavernij illegaal waren.”

Manusama spreekt van een juridisch grijs gebied. In de tweede helft van de 19de eeuw werd slavernij in verschillende landen afgeschaft door nationale wetgeving. Pas in 1890 was er een verdrag dat slavernij volkenrechtelijk verbood.

Maar volgens Lucas is de trans-Atlantische slavernij op de genoemde Verenigde Naties-top in 2001 erkend als misdaad tegen de mensheid. “Daarmee zegt de VN: óók toen was het immoreel en strafbaar.”

De Nederlandse regering is bang voor schadeclaims en zwijgt het liefst. Een ordinaire centenkwestie? Manusama: “Ja. Ze proberen het juridisch risico te vermijden. Zodra Nederland, met alle juridische experts, denkt dat een schadeclaim tot niets leidt, biedt het waarschijnlijk formele excuses aan. Want dan kost het niks.”

Hoogte van herstelbetalingen
De verschillende berekeningen van herstelbetalingen voor de trans-Atlantische slavernij lopen erg uiteen. Het materiële deel van schadeclaims is meestal gemakkelijk in bedragen uit te drukken. Lucas noemt de 122 jaar durende aflossing door Haïti als prijs voor onafhankelijkheid van kolonisator Frankrijk. Manusama: “Maar bij immateriële schade wordt het moeilijk. Je hebt kans dat de rechter een symbolisch bedrag noemt en zegt: de staat is verantwoordelijk, maar wat voor gevolg daaraan verbonden zijn, is te moeilijk.”

Toewijzing van een megasom lijkt Manusama onwaarschijnlijk. Het zou volgens hem daarom beter zijn om in te zetten op educatie, bijvoorbeeld door lesprogramma’s over het koloniale verleden te introduceren in het onderwijs en een slavernijmuseum op te richten. “Als men inzet op andere dingen dan geld, krijg je misschien wel vooruitgang.”

Geen prioriteit
Historicus Frank Dragtenstein bespeurt vooral onwil en desinteresse bij de Nederlandse overheid. “Ik heb niet het idee dat het prioriteit heeft, laat staan dat men zich bezighoudt met herstelbetalingen. Zelf vind ik in eerste instantie dat de Afrikaans-Antilliaans-Surinaamse gemeenschap zelf zorg moet dragen voor de overdracht van dat verleden, vooral binnen eigen gelederen.” Lucas: “Het is niet of-of, maar en-en. Instituties zoals een slavernijmuseum moeten er komen. Maar er is echt te veel fout gegaan om geen herstelbetalingen te doen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

59 reacties

  1. @Mano. Je verbaast je over het feit dat God niets verweten wordt. Maar dan moet je eerst in God geloven en daarna er van overtuigd zijn dat deze God het beïnvloedt. Beide zijn m.i. niet aan de orde. Als Pastafarian heb ik dat probleem niet.

  2. @Jomano schreef;
    “Ik begrijp waar Philippe Maaskant voor pleit, maar ben het in de totaliteit niet mee eens. Hij generaliseert door alles over één kam te scheren.”

    Precies! Vandaar ook ik niet in discussie ga over het onderwerp. Normaliter ga ik al nooit in discussie over slavernij, omdat ik er toch al een beetje anders tegenaan kijk dan het gros. Het is overigens niet zo moeilijk om sommige van zijn ponensias te ontkrachten. Maar als ik er aan begin, vrees ik dat het echt een kwestie wordt van verzanden in oeverloos lange discussies waar op het eind van de rit zal blijken dat er niemand wijzer van is geworden. En daar heb ik echt geen discussie voor over.

    In elk geval niet over slavernij die ik overigens als een heel ‘normale’, voor de mens althans, menselijke perversiteit beschouw. Zonder daarbij de transatl.slavernij of andere slavengeschiedenissen te willen bagatelliseren. Juist vanwege mijn denkwijze over wat de mens in feite is, kom ik de clinch met anderen, zowel met Kurazoleño’s als Nederlanders. In het echte leven ga ik helemaal niet in discussie met mensen, tenzij het ‘lichte kost’ betreft, dan wel heel af en toe.

    Anderzijds is hij eerlijk over bepaalde kwesties waar Nederlanders niet graag over praten, bijvoorbeeld het feit dat tijdens WO2 de meeste waffen ss vrijwilligers uit Nederland afkomstig waren.
    Maar het vergelijken van de Duitse ‘vijfjarige bezetting’ van Nederland met de transatl.slavernij is ook weer zoiets waarbij je denkt; hoe halen zij het toch in hun hoofd!? De Duitse bezetting van Nederland was als je de bronnen goed doorspit in feite niet eens een bezetting in de ware zin van het woord. Natuurlijk vonden er heel af en toe excessen plaats, maar de waarheid is dat Nederland ‘bezet’ werd door de minst goede Duitse militairen, oudere mannen en de minst productieve Duitsers, die op de koop toe merendeels ongewapend over straat liepen. Ze konden het over het algemeen goed vinden met het Nederlandse volk dat bovendien als broeder germaans volk werd beschouwd.

    Wat mij nog het meest verbaast is dat god niets verweten wordt, terwijl naar mijn weten god nooit bezwaren heeft gehad tegen het houden van slaven ofwel tegen slavernij. Maar god, of dat bovenaards, voor mijn part buitenaards ding dat door de mens god genoemd wordt, wist natuurlijk donders goed wat de mens is en zal blijven, ondanks alle beschavingen en filosofische prietpraat ten spijt is de mens nog immer een roofdier!

    Maaskant kan voor mijn part een uur op z’n kop gaan staan, maar de Nederlandse staat heeft wel degelijk geprofiteerd van de slavenhandel en het kolonialisme! Nederland was net zoals andere Europese staten een Roofstaat. Dat ze hun volk niet hebben vertelt hoe ze aan hun rijkdom kwamen is voor hun rekening.

  3. @Jomano Ik ken de historische context en oorsprong van de verschillende termen als ‘kolonisator’ en ‘bezetter’ en de oorsprong ervan. Daarom ben ik juist op zoek gegaan naar de fundamentele verschillen ertussen. En mijn conclusie was dat sommige termen gereserveerd werden voor gebieden met donkere mensen. Daarom zit er m.i. een impliciet racisme in de gebruikte woorden.

    Je zegt:” Het houden van handelsposten, zoals de VOC dat deed, is iets geheel anders dan het stichten van een kolonie”, maar laat ik nou denken dat nagenoeg alle Nederlandse “kolonies” op die manier zijn begonnen. Heb ik iets gemist?

    @Enri , je zegt “bezetting van Nederland in deze topic ….. niets te maken met de de kolonisatie van Curaçao”. Klopt. Behalve als je de begrippen bezetting en kolonie eens kritisch wil beschouwen. De gevoelslading van de termen verschilt, dat snap ik, maar zijn ze ook feitelijk verschillend? En dan kom ik op het punt waar Slavoj Žižek ons op heeft gewezen, dat de taal impliciet geweld (en in dit geval racisme) bevat die sluipend doorwerkt. Termen als “bezetting” en “dwangarbeid” zijn voor blanken, termen als “kolonie” en “slavernij” voor donkere mensen. Geeft dat jou niet te denken?

  4. Als je de bezetting van Nederland in deze topic naar voren brengt dan bent je fout bezig, dit heeft niets te maken met de de kolonisatie van Curaçao.

  5. Henk vindt zichzelf “op niveau” praten………..
    Dat is een goeie Henk!! :):):):):):):):):):)

  6. Ik begrijp waar Philippe Maaskant voor pleit, maar ben het in de totaliteit niet mee eens. Hij generaliseert door alles over één kam te scheren. Ik heb aangeven geen forum discussie te willen aangaan, maar wil toch op iets reageren. De termen ‘kolonisator’ en ‘bezetter’ komen overeen, maar hebben specifieke betekenissen. Het kolonialisme was een politiek-economisch systeem met name gericht op de West. Later gebruikt men de term imperialisme voor de bezetting van Afrika en Azië. Dit zijn tijdsaanduidingen, waarbij bepaalde motieven aan vooraf gingen met duidelijke praktische verschillen. De bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland komt meer overeen met het imperialisme, dan het kolonialisme, omdat een lokale vazal werd aangezet. Echter de Duitse bezetting moet gezien worden vanuit het nationalisme en socialisme uit die tijd. Hetzelfde geldt voor het hebben van handelsposten. Het houden van handelsposten, zoals de VOC dat deed, is iets geheel anders dan het stichten van een kolonie. Dit zijn enkele van de vele specifieke issues waar Philippe Maaskant algemene beschouwingen over heeft. Daarom klopt zijn pleidooi in de totaliteit niet. Weliswaar een leuk onderwerp om over te brainstormen.

  7. @Mano, Ja, mooi zoals het kan werken. Nog even doormengen en er hoeft niets meer verweten te worden. En ja, ik weet uit ervaring hoe mooi het resultaat kan zijn.

  8. @P.Maaskant schreef;
    “En laat ik nu denken dat de voorouders van Schotte niet van de Goudkust kwamen..”

    Dat kun jij en mag je wel denken, maar zelfs Schotte heeft een beetje Goudkustbloed door zijn aderen stromen. Zij biologische pa is namelijk een mulat. Hopelijk weet je ook wat ‘mulat zijn’ inhoudt. Op Curaçao zijn er overigens best wel genoeg Curaçaose ‘blanken’ die in Amerika tot de one of two drop blanke gerekend zouden worden. (ooit van de Amerikaanse one-drop rule gehoord?) Mijn familie op Curaçao, (want in Amerika wonen er ook een heleboel)..bestaat tegenwoordig voornamelijk uit one en two droppers. De laatsten die volledig blank waren zijn wijlen mijn overgrootvader aan vaderskant en mijn oma aan moederskant. Zij waren geen Nederlanders, maar Curaçaoënaars..dat voor de goede orde! En geloof mij, daar zijn prachtige mooie en knappe Curaçaoënaars uit voortgekomen.. dank zij het Goudkustbloed! Dus ik weet er alles van. 😆 😆

  9. ​@Enri, “Koninklijke” is een predicaat dat een bedrijf kan krijgen, maar het zegt niks over de relatie met de Nederlandse overheid. De “K “in KLM staat eveneens voor Koninklijk en de KLM is in handen van Air France zoals je weet. Hoop dat dit je beeld wat verheldert. (En ja, ik ken de ontstaansgeschiedenis van Shell).

    Verder zeg je “Wij waren toen ongevraagd gekoloniseerd”. Ook hier weer een historisch misverstand.

    De term “kolonie” is overigens een racistische term die gereserveerd wordt voor mensen met een donkere huidskleur. Ik vind het raar dat we dergelijke termen nog steeds normaal vinden. Als we het racistische element er uit halen kunnen we beter spreken van “bezetter”.Nederland was dan bezetter van Indonesië, zoals Duitsland de bezetter was van Nederland. Anders konden we Nederland in 40-45 net zo goed kolonie van Duitsland noemen he?. Verder waren gebieden die door VOC en WIC waren bezet lang geen “Nederlands” gebied. Wie ziet bijvoorbeeld Formosa (huidig Taiwan) als voormalige kolonie? Dat regelde de VOC daar wel zelf. De VOC -en niet Nederland- was daar “bezetter”. Niet alles wat Nederlanders doen en deden wordt gedaan door “Nederland”.

    Zoals LaStiwz al zei: Nog vreemder wordt het als je vanuit Curaçao geluiden hoort over Nederland als (neo-) koloniale macht. Toen Nederland het eiland overnam van Spanje was het nagenoeg ontvolkt. Als er geen volk is, ben je dan “kolonisator”? Wie is er dan “ongevraagd gekoloniseerd”? Toen de bevolking op Curaçao groeide (inderdaad, deels niet “vrijwillig”), begon de ene groep (die later gekomen was) de andere kolonisator te noemen. Zelfs onze blanke ex-premier Gerrit Schotte doet dat nu. En laat ik nu denken dat de voorouders van Schotte niet van de Goudkust kwamen..

    Niemand op Curaçao die het gek vindt wat Schotte c.s. roept. Niemand die ingaat op het begrip “kolonie”. We roepen elkaar maar wat na.

  10. Enri zegt: “Wij warren toen ongevraagd gekoloniseerd e…”

    Ik neem aan de je met “wij” de Afrikaanse Curaçaoënaars zijn.

    “Wij” zijn echter door de Nederlanders gebracht. “Wij” zijn niet gekoloniseerd.

  11. Philippe Maaskant je schreef “Nederlanders buiten Nederland, is dat Nederland? Ik weet dat hier zelfs Shell wordt gezien als Nederlands overheidsbedrijf”

    Wij warren toen ongevraagd gekoloniseerd en is het niet zo dat de overheid van een vaderland een andere land regeerde?

    N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) werd opgericht op 16 juni 1890.

    In 1907 gingen Koninklijke Olie en Shell Co. een zeer nauwe samenwerking aan, zonder echter volledig te fuseren. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%.

    Als het Koninklijke is en het is geen Nederlands dan weet ik het niet meer.

  12. Philippe Maaskant, Joep Meloen, la Stiwz en mijn persoontje zijn eigelijk de enige personen met reacties van niveau op deze website.

    Om ons te behouden stel ik voor dat de redactie ons gaat betalen. Een andere optie om het niveau van dit forum te verhogen is andere reageerders te blokkeren.

    Al is het soms afwisselend gniffelen en ergeren om zoveel domheid in hun reacties. Over domheid gesproken, waar is eigenlijk Stanley Held gebleven? Slavernij was zijn stockpaartje (om zijn schrijfstijl te imiteren).

  13. Nederlanders buiten Nederland, is dat Nederland? Ik weet dat hier zelfs Shell wordt gezien als Nederlands overheidsbedrijf. Sommige ideeën zijn hardnekkig. Daarom nog maar een analogie.
    Stel dat over 200 honderd jaar olie wereldwijd illegaal is en iedereen vindt dat het mens- en milieu-onterend was dat het gebruik van fossiele brandstoffen zo laat is afgeschaft. Dan kan het zijn dat in Nigeria hardnekkige olievervuiling resteert en we concluderen dat er Nederlandse bedrijven aan hebben meegedaan. Misschien bestaat Shell dan niet meer, zoals de WIC, VOC, MCC nu ook niet meer bestaan.

    Is “Nederland” dan over 200 jaar schuldig aan deze wandaad en moet “Nederland” zich schamen (met een monument?) en dan alsnog compensatie betalen voor het achtergelaten leed? Het lijkt me dat dit geen sterke zaak wordt. Op diezelfde manier kan “Nederland” (als staat) mijns inziens geen slavenhandel verweten worden.

  14. @Maaskant. Hou op met je gezwam. Nederland heeft haar aandeel gehad in de slavenhandel, punt uit. Het maakt niet uit of het de staat is of niet. De staat spreekt namens het volk en haar verleden. Probeer geen Moszkowicz, Spong of Knoops niet na te doen. De WIC was een verkapte overheids NV uit die tijd. Nederland is apetrots over de Gouden Eeuw en terecht voor zo’n klein land, maar kom niet juridische spinsels. Sociaal-maatschappelijk gezien is het een verleden voor een deel van de bevolking en daar gaat het om. Als staat moet je toezien op het welzijn van je onderdanen. Daar valt ook het slavenverleden onder.

  15. @Enri. Natuurlijk waren Hollanders betrokken, maar niet alles wat Hollanders in de wereld doen is (achteraf) de Nederlandse Staat aan te rekenen, dat is mijn punt.

  16. Philippe Maaskant je kan ontkennen dat Hollanders niet schuldig is maar ik vermoed.

    Nogmaals vermoed dat familie maal ook oom slavenhouders warren zo niet dan biet ik alvast mijn verontschuldiging.

    Ik ga niet in discussie hierover maar in ieder geval kort geleden hebben ze ANG 20miljoen schadevergoeding ontvangen.

  17. @hoedanook,
    De eerste Europeanen die op die kust aankwamen waren de Portugezen in 1471. Zij zagen een verscheidenheid aan Afrikaanse koninkrijken,die aanzienlijke hoeveelheden goud in de bodem hadden. Vandaar de naam Goudkust. Die koninkrijken hadden een traditie van slavernij voor krijgsgevangenen uit oorlogen. Deze werden verkocht aan Arabische handelaren uit Noord-Afrika en vervoerd naar islamitische mediterrane beschavingen. Ook vreselijk.

    De dingen die de overheid (!) deed met de joden in en na de oorlog (en met hun eigendommen) is inderdaad reden om dat zo te zien als je zegt. KNIL idem! Ook de overheid(!) in actie. Dat lag met slavernij net even anders. Die handel was private handel.

    Er is wel een analogie. In Nederland dachten veel mensen na WW2 dat “iedereen” in het verzet had gezeten, terwijl veel meer Nederlanders voor de Duitsers vochten aan het oostfront. Het was nuttig voor “nation building”. De nationale trots. Geschiedenis wordt dan een beetje vervormd.

    Op Curaçao begreep Helmin Wiels destijds als geen ander dat het slavernijverleden en de taal de weinige zaken zijn die mensen hier kunnen verbinden. Daarom zette hij daar juist zwaar op in bij “nation building”.

    Verzetshelden en Slavernij zijn kennelijk nodig voor “nation building”. Heel geleidelijk mag dat genuanceerd worden. Op dat punt lijken we het eens. Ik probeer slavernij in de historische context te zien, los van de emoties die er om hangen, zoals jij dat terecht voor WW2 en KNIL aangeeft.

  18. @onnozel fingerende Maaskant,
    De eerste ereschuld die Nederland erkende is de ereschuld tegenover de Joodse bevolking. Het heeft enige tijd geduurt voordt in Nederland het besef groeide dat er tijdens deze oorlog niet alleen heroïsche verzetsstrijders actief waren, maar ook collaborateurs die Joodse landgenoten verraadden. De tweede ereschuld kwam door de repatriëring van KNIL strijders en familie eind jaren veertig. Pas in de jaren negentig van de twintigste eeuw is het slavernijverleden aan de Nederlandse herinneringscultuur toegevoegd. Deze recente toevoeging vergt enige tijd om te ‘verwerken’.

    De kust van Afrika werd vroeger de gouden kust genoemd, daar de rechten dat verleend werden en de contracten voor het exploiteren van de kust van Guinea eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten was voor de kroon. Vanaf 1550 waren Spanje, Nederland en Engeland zeer betrokken bij de slavenhandel. Zij namen het stokje over van de Portugezen.

  19. @Enri. Het afschaffen van de handel en de slavernij wordt dezer dagen ook in Holland herdacht. Het leefde niet in Holland want daar was geen slavernij.
    Toen iemand in 1596 dacht een buitgemaakt Portugees schip met slaven in Middelburg te verkopen, ging dat niet door. Dat doe je toch niet! Nederlanders werden, vooral op zee, wel zelf tot slaaf gemaakt. We hebben daarover nog steeds een onopgeloste zaak met de Turken. Marokko, Tunis en Algiers vielen onder het gezag van de Turkse sultan. In 1612 was er een overeenkomst dat Nederlandse slaven daar vrijgelaten zouden worden. De Sultan liet het afweten. Nog twee eeuwen werden Nederlandse zeelieden als slaaf op de Noord-Afrikaanse kusten en op de Turkse galeien onderdrukt en vernederd. Andere tijden..

  20. @Mano,
    De winstgevendheid van WIC en MCC kan redelijk worden gevolgd. Ze gingen sneller ten onder dan ondernemingen uit andere landen. De Franse slavenhandel kreeg zelfs subsidie omdat het vervoer niet meer loonde. Nederland deed dat niet. Probleem voor de Nederlandse handelaren was dat de betaling niet direct bij verkoop gebeurde, maar op krediet. Als de plantages failliet gingen kon de MCC (de Middelburgse compagny) die het grootste aandeel had naar het geld fluiten.

  21. @Enri. Het waren andere tijden en er gebeurde vreselijke dingen overal.
    Slavernij was over de hele wereld vrij gewoon. In Afrika zelf was het ook gebruik en de slavenmarkt in Afrika is al rond het jaar 1000 beschreven. Er waren daar gebieden waar meer dan de helft van de bevolking in slavernij werkte ten gunste van de heersers. Vandaar dat de inkopers voor de trans-Atlantische slavenhandel niet veel moeite hoefden te doen om slaven te vinden. Ze werden door hun inheemse eigenaren naar de kust gebracht om verkocht te worden. Europa was een van de zeldzame gebieden op de wereld, waar slavernij geen gewoonte was. Hoewel.., in de Tweede Wereldoorlog was er ook slavernij. Dat heette eufemistisch “Arbeitseinsatz”, waarbij meer dan 10.000.000 Europeanen en Russen dwangarbeid in Duitsland moesten verrichten.

  22. @P.Maaskant schreef;
    “Ja, dat waren ondernemingen uit wat nu “Nederland” is, maar is de Staat daar verantwoordelijk voor?”

    Klopt. Maar begrijp ik goed dat je hier met droge ogen beweert dat de Nederlandse staat niet geprofiteerd heeft van de door die Nederlandse ondernemingen gemaakte winsten?

  23. Philippe Maaskant dus als je vindt het goed dat de Nederlandse regering zijn ogen had dicht geknepen en die handel maar door liet gaan.

    Die slaven warren maar als varkens die van Afrika naar de Caribische gebied warren verscheept door Hollanders om ze daar te verkopen. Zo dachten jullie van minderheden vanaf toen al.

    Hoe was het slavernij toch ten einde gekomen? In ieder geval niet door de Hollandse regering?

  24. @Enri, Dat is niet wat ik bedoel.
    Nederland “als land” deed niet mee in de handel. Het waren het de private ondernemingen die de handel in slaven bedreven WIC en MCC in deze streken. Ja, dat waren ondernemingen uit wat nu “Nederland” is, maar is de Staat daar verantwoordelijk voor? Verder is schuld een begrip dat gerelateerd is aan wetten. Als het destijds niet verboden was, kan niemand erom veroordeeld worden. Wetten worden immers niet met terugwerkende kracht van toepassing. Daarom snap ik niet dat Nederland zich (als land) (en achteraf) aangesproken moet voelen. In Nederland was geen slavernij. Dat was een stukje Afrikaanse cultuur..en..er was handel. Ook in Afrika. Niet begonnen door Europeanen.

  25. Philippe Maaskant het is bekend dat er slaven zijn op Curacao die werken in de zaken van hoofdzakelijk Hindoestanen, alleen is dit niet bekend omdat hun familie (slaven) in India word bedreigd.

    Wat je schrijft is dat de eigenaren van die Hindoestaanse winkels niet strafbaar zijn? Omdat ze die slaaf in India had gekocht.

    Als iemand 100kg coke verhandeld op Curaçao is hij niet strafbaar omdat hij had het gekocht van Colombianen in Colombia. Klik op die link als je dit niet gelooft.

    https://www.youtube.com/watch?v=a_KKSiWi2Pk

  26. Afrikanen komen nu vrijwillig en samengeperst op kleine bootjes graag naar het Europa van de vroegere kolonisator en slavenhandelaar. Er sterven veel onderweg op zee of in de Sahara en worden in Libië uitgebuit. Ze kussen de grond in EU en juichen bij aankomst. Daarna krijgen ze geen toelatingspapieren maar zijn “vrij” om illegaal te gaan werken in slavernij voor de Mafia in Italië en Spanje. Waarom gaat de slavernij discussie niet over het voorkomen hiervan en het aanmoedigen van de mensen om zelf in Afrika iets op te bouwen met behulp van de Chinezen?

  27. Leroj Lucas, Weer een typje dat nooit gewerkt heeft en op deze manier geld hoopt binnen te halen. Echter in zijn verhaal vergeet hij 1 ding! 1 Mensen uit Afrika zijn zelf eerst naar Europa gegaan om slaven te roven en 2 zijn voorouders zijn door Eigen zwarten tot slaaf gemaakt.. Als hij geld wilt zal hij dat in Afrika moeten gaan zoeken

  28. Peter P ik ben een jonge van de hoofdstad en niet zoals jij van Banda Abow, je verteld ons wat jullie met geiten doen op Banda Abow hahahaaaaaaaaaaaa,

  29. Mevrouw LaStiwz dat geldt alleen voor getrouwde vrouwen ik rotzooi niet met deze vrouwen, je begrijpt niet wat jij leest er staat ook “gaat heen en vermenigvuldigd u” enz.

    Trouwens ik leef in een paradijs van daar jullie aanval op mij, als het kwaad het kwaad bestrijd hoe kan zijn koninkrijk bestaan?

    Branden in de hel zullen jullie die onze staatskas had leeggeroofd, onze burgers hadden vermoord en onze kinderen in armoe laten opgroeien.

  30. Enri zegt: “… ik ben de man die jullie vrouwen gelukkig makken en niet jullie zelf….”
    Als jullie denken dat jullie kinderen niet op jullie lijken ? Dat is echt zo omdat het zijn mijn kinderen en ze lijken op mij,

    Jouw god zegt: “Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn os, noch zijn ezel, noch iets, dat uws naasten is”.

    Branden zul je daarvoor.

  31. @Peter P schreef;
    “Ik ben bang dat, voordat hij die geit slacht, er iets anders mee gaat doen”.

    Wat!? bedoel je misschien dat hij die geit gaat optuigen om als het ware een Curaçaose bokkenrijder paardje hop hop te gaan doen? 😆

  32. Drechi pabo scheef Franchesco, Gerrit en mij (wij tutoyeren elkaar) hebben het financieel echt goed voor elkaar. Geloof me.

    Maar ze doen andere dingens met jouw Drechi pabo. Ze pakulyeren je i.p.v tutoyere, hahahahahaaaa, ze hebben het financieel echt goed maar jij niet, jij bent en blijft hun hondje hahahaaaaaaaaaaaaa

  33. @Peter en Mano,
    Als je het schaap vraagt wat zij moet ondergaan, antwoordt Keta vlug, nog voordat de geit maar iets anders dan “Beeeeee eeee eeeee” kan zeggen:
    “Schaap liegt” “Bewijs het eerst maar” :):):)

  34. Mano, PeterP natuurlijk kunnen geen enkele man mij krijgen, ik ben de man die jullie vrouwen gelukkig makken en niet jullie zelf.

    Als jullie denken dat jullie kinderen niet op jullie lijken ? Dat is echt zo omdat het zijn mijn kinderen en ze lijken op mij, hahahaaaaa.

  35. @mano – schrijft: “Om de 2 weken zal ik hem een geit geven”

    Goed verhaal, maar met die geit, weet je dat wel zeker?
    Ik ben bang dat, voordat hij die geit slacht, er iets anders mee gaat doen.

  36. @Bram Mokkel,

    Echt heeeeeeeeeel veel Bram. Dacht je nu echt dat ik voor weinig geld onze vriendschap op het spel ga zetten? Bram en Drechi Forever!!!!!!!

    Nee Bram, dan ken je me niet goed genoeg.
    Nee, maak je geen zorgen Bram: I’m being provided for royally……………..
    Franchesco, Gerrit en mij (wij tutoyeren elkaar) hebben het financieel echt goed voor elkaar.Geloof me.

  37. @Peter P schreef;
    “Alleen wat doen we dan met Enri? Niemand wil hem hebben en voor zichzelf zorgen kan hij ook niet”.

    Enri mag mijn tuinslaaf worden. Mijn woning mag hij beslist niet betreden, anders zou ik hem wel tot huisslaaf hebben benoemt. Zowel mijn beerputten en mijn buiten WC-potten moeten geregeld een schoonmaakbeurt krijgen. En daar denk ik is Enri geknipt voor.. 😆
    Ik beloof plechtig dat hij niet met de bullepees gestraft zal worden.. Om de 2 weken zal ik hem een geit geven, mag hij zelf eigenhandig slachten, dus honger zal hij niet lijden. 😆

  38. @Drechi pa bosnan schreef;
    “Ai Mano…… Bo si sa nek bo sa! Anto “nan” (=sin nomber) ta bai bo tras tambe……. Klasiko!!”

    Ai si, enberdat hopi klasiko. Esei ta pasa of ta e kaso ora ‘nan’ no por hasi onderscheid entre seriedat i satire.
    😆

  39. @mano

    Je hebt me overtuigd. Een goed idee de herinvoering van de slavernij.

    Alleen wat doen we dan met Enri? Niemand wil hem hebben en voor zichzelf zorgen kan hij ook niet.

  40. @ DbpT, vraagje!, hoeveel krijg je nu betaald van die RATELSLANG allias neo fake pathologische beroeps leugenaar en narcist in de dop lid metselaarvrije los lopend wild voor de itiliaanse maffia van Corallo betaald. ik denk bijna per in gezonde KKC stuk, of ben je het zelf Gerrit d?ie niks nada te doen meer heeft.

  41. Het slavenverleden is een realiteit voor een groot deel van de nazaten van de Afrikaanse slaven. Dat moet niet gebagatelliseerd worden. Alle vergelijken met de Geuzen, Vikingen en andere onderdrukkingen slaan op appels en peren. De vraag is waar moet het tot leiden? Wat is het uiteindelijke doel? Schuldbekentenis, herstelbetaling of vooruitgang en acceptatie? Ik denk het laatste. De zwarte man is gediscrimineerd en is als buitenstaander behandeld zonder daarvoor gekozen te hebben. Deze achterstelling is het resultaat van het slavenverleden in al zijn aspecten. De zwarte man van Surinaams-Antilliaanse afkomst of wonend in de getto’s is geen Afrikaan! Hij is in alle opzichten ‘verwesterd’, maar hij is bewust van zijn afkomst. Hij is bewust is van zijn omgeving en de onderscheiding gebaseerd op huidskleur (niet op bloedverwantschap of familierelaties zoals in Afrika). Als schuldbekentenis het verwerkingsproces kan faciliteren, waarom niet? Het probleem is dat het slavenverleden ook als wapen wordt gebruikt om de blanken onder druk te zetten. Daarom is het negatief geladen. Vooral de ‘westerse’ Afrikaanse nazaten gebruiken deze troef. Deze heeft vaak ook resultaat, omdat ook de Europeanen weten dat hun voorouders schuldig waren aan deze praktijken. Zo niet, hadden ze de discussie alleen opzij geschoven. Een historisch besef is de enige oplossing, zonder er een waarde aan te hechten. Er moet lering uitgetrokken worden.

  42. Mijn mening.
    Ik heb ook een mening, hoewel niet zonder gevaar te lopen virtueel gelyncht te worden, maar dat is niet zo erg, ben immers niet lijfelijk aanwezig op het KKC-forum… 😆

    Ik zou het niet zo’n slecht idee vinden om toch weer slavernij op Curaçao in te voeren. (bovendien heb ik zelf ook een aantal slaven nodig, maar dat is van latere zorg….) Aangezien aan 70% van de Curaçaoënaars nog immer, na 153 jaren, de slavenmentaliteit toegeschreven kan worden, ben ik op dit rigoureus maar tegelijkertijd kostenbesparend idee gekomen. Het levert trouwens tal van voordelen op, zowel wat betreft de economie als betreft de mentale staat van de 70% aan slavenmentaliteit lijdende Kurazoleños, aldus genezing…

    En niet te vergeten, het geldt ook voor Surinamers, zij zijn wat betreft ‘slavenmentaliteit’ nog een tikkeltje erger dan de YDK, heb ik van verschillende zwarte Surinamers vernomen, maar zelf heb ik het ook mogen ondervinden.. 🙂

    Natuurlijk moet er herdacht kunnen worden, sterker, er móét herdacht worden…daar ben ik absoluut niet op tegen.
    Maar het is allemaal zo dubbel, Curaçaoënaars en Surinamers die plechtige herdenkingen nastreven maar tegelijkertijd maar niet van hun slavenmentaliteit af kunnen of willen afkomen. Wat is dan een betere therapie om laten we zeggen slavernij voor een ‘halve eeuw’? te legaliseren? Ik stel voor dat de 30% van de Curaçaoënaars, en dan bedoel ik Kurazoleños van elke huidskleur, soort, rang en klasse, wier leven niet beheerst wordt door een slavenmentaliteit, allemaal slaven mogen houden. Maar alleen Curaçaose slaven, dat is hoe dan ook een voorwaarde! En dat maar liefst 50 jaar lang. 😆

    ik heb overigens al een aantal potentiële YDK kandidaat-slaven op het oog. Dát voor het geval of in geval mijn idee toegepast mocht worden….
    😆 🙂

  43. Tja, veel van die zeevarende hollanders waren nazaten van de vikingen. Dus wellicht alle activisten die weer eens geld ruiken doorsturen naar noorwegen? En what about de moren, die half europa een kopje kleiner hebben gemaakt? Onee, die kwamen uit afrika, dat mag niet benoemd worden. En niet te vergeten de romeinen die de galliers behalve een klein dorpje kapot gemaakt hebben. Advies aan Leroy Lucas, ga vooral door met stripboeken lezen, wellicht krijg je nog meer inspiratie, dan kan je in ieder geval je leventje een nog nuttiger invulling geven!

  44. Slavernij is nooit goed te praten maar tegenwoordig hebben wij dat nog steeds hier op Curaçao, sterker nog het is erger dan vroeger.

    Kijk maar naat Drechi pe. mevr LaStiwz, Eric Lapdance en andere trollen, ze zijn veel erger dan die slaven van vroeger n.l honden. Ze zijn de honden van Shotte en 2diablos hun Shon.

    De slaven van vroeger waren tegen hun shon maar deze moderne slaven aanbidden hun shon, ongelooflijk.

  45. He Henk, news flash….
    I was born here, not in Africa. So: Thanks but no thanks! I,m not planning to go on vacation any time soon.
    Enne, IK, en niemand anders, maak wel uit waar ik naar toe ga, en zelfs ZKH Henk niet. Je bent er misschien aan gewend om mensen te vertellen wat te doen en waar ze heen moeten, but not this nigger!!!!!!! :):) Ever hear of Tula????

  46. @Opmerker,
    Wat de VS, Griekenland, Frankrijk, Spanje, Italie, Egypte, goh, wat Timbuktu of zelfs Limburg doen, of ze nu excuses maken of niet, kan me geen ene jota schelen.
    Ik kan ook bij jou het hele vorige verhaal gaan zitten afsteken, maar dat laat ik maar even na als je het niet erg vindt. Zelfs copy paste niet!
    Wat meer is, Ik ben er zelfs zeker van dat het jou ook geen lor kan schelen, als je Vaderland (of is het Moederland?) maar geen excuses hoeft aan te bieden.

  47. DBPT, zie de enkele reis beneden. Interesse?

    Curacao, Netherland Antilles → Cape Town, South Africa Sun, Jul 2, 2017
    KLM Logo
    KLM #736
    Boeing 747-400
    Economy From: Curacao, Netherland Antilles (CUR) 3:20pm
    To: Amsterdam, Netherlands (AMS) 6:35am +1
    Connection in Amsterdam, Netherlands
    KLM Logo
    KLM #597
    789
    Economy From: Amsterdam, Netherlands (AMS) 10:00am
    To: Cape Town, South Africa (CPT) 9:20pm

  48. Ik vraag me af wanneer Italie, Griekenland,Spanje, de Verenigde Staten en niet te vergeten Egypte eindelijk eens excuses gaan maken van hun slavernij verleden. De galei slaven, inquisitie en het uitmoorden van Indianen in Noord en Zuid Amerika wordt maar vergeten.
    In Nederland heeft men nu ineens een “probleem” om op de scholen over de slavernij te praten. Het is geschiedenis! Bekijk het in de omstandigheid van die tijden. Goedpraten is niet de intentie maar wat voorbij is, is voorbij! Kijk naar de toekomst en leer uit het verleden.
    Ook nu is er nog slavernij in landen als China, India Afrika etc. Die wordt wel voortgebracht door eigen landgenoten. Eigen landgenoten die in het verleden ook in Afrika de slaven aan de blanken verkochten, ook dat moet verteld worden.

  49. Rene en Xavier,
    Het kan me geen lor schelen wie, wat, waar iemand ooit tegen wie ook maar iets heeft uitgespookt. Ben ik duidelijk genoeg?
    Het resultaat is wel (herrinnert U zich deze nog?) dat Nederland tot relatief kort geleden bijvoorbeeld zelf “de beest heeft uitgehangen” in Indonesie met bijvoorbeeld de heldhaftige “Politiele akties”.
    Of de andere kant op heeft gekeken, door aan haar zorg toevertrouwde weerloze mensen weg te sturen, en als resultante daarvan door hun vijanden zijn uitgemoord.
    Nederland heeft ook voor die zaken dacht ik never nooit geen verantwoordelijkheid genomen, dus wie zijn wij dat wij, dat Nederland dat ineens wel doet?
    En kom nu aub niet weer met de smoes dat het al zo lang geleden is, want pijn en verdriet hebben geen “T.H.T.” zoals Keta (letterlijk) en Mop steeds in hun briljante commentaren plachten te zeggen.

  50. Ach, Nederland heeft al miljarden aan Curacao en Suriname betaald.

    Tel daar maar bij de miljarden die de werkloosheidsuitkeringen aan Surinamers en Curacaoenaars Nederlamd gekost hebben, en de schade van door Curacao naar Nederland geexporteerde criminelen.

  51. Ik begrijp deze gedachtegang volledig, zelf lijd ik nog steeds onder de Spaanse vervolging tijdens de Tachtigjarige oorlog, ook de Geuzen hebben te weinig boete gedaan voor het vermoorden van katholieken. Ik lig nog nachten wakker over wat de Romeinen, Hunnen en Vikingen hier hebben uitgespookt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties