NTR | Familie Henriquez tijdens hoger beroep: ‘Is er meer gebeurd in dat busje?’

De ex-vriendin van Mitch Henriquez in de rechtszaal | Foto Natasja Gibbs

SCHIPHOL – “Ik vind het onbegrijpelijk dat de agenten zo makkelijk wegkomen met de dood van mijn broer.” De moeder, zussen en ex-vriendin van Mitch Henriquez spreken woensdag tijdens de zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De familie zit met veel vragen.

Het spreekrecht van de nabestaanden is een onderdeel van het hoger beroep dat politieagenten DH01 en DH02 tegen hun straf hebben aangespannen. In 2017 werden de twee veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor mishandeling met de dood als gevolg van de Arubaanse Mitch Henriquez (42) in het Haagse Zuiderpark.

Zus Lila Henriquez: ‘Waarom een hoger beroep?’
De oudste zus, Lila Henriquez, spreekt als eerste. “Ik heb lang getwijfeld of ik wilde spreken en of ik het wel aankon”, vertelt ze. “Mijn gezondheid is achteruit gegaan en triest genoeg herken ik mijzelf niet meer.” Ze zit met veel vragen: “De agenten zijn in hoger beroep gegaan, waarom? Ze mogen toch nog gewoon werken zonder VOG?” (Verklaring Omtrent het Gedrag).

Oudste zus Lila Henriquez spreekt – Beeld: Natasja Gibbs

Moeder Maria Henriquez: ‘Waarom vervolgt het OM niet harder?’
Net als haar oudste dochter zit ook Maria Henriquez, de moeder van Mitch, met allemaal vragen. “Ik vraag mij elke keer af of er meer is gebeurd in dat busje. Want als ik kijk in welke toestand mijn zoon was met al die blauwe plekken en wonden, begin ik echt te twijfelen of ze hem alleen op het festivalterrein hebben geslagen.” Ook vraagt Maria Henriquez zich af ‘waarom het OM de nalatigheid van de agenten niet vervolgt met alle kracht van de wet’.

Moeder Maria Henriquez spreekt – Beeld: Natasja Gibbs

Zus Germaine Henriquez: ‘Door wie voelen de agenten zich bedreigd?’
Ook Germaine Henriquez, de jongste zus van Mitch Henriquez, maakt gebruik van haar spreekrecht. Zij is de afgelopen dagen meerdere keren in tranen uit de rechtbank weggelopen. Aan vergeving kan ze niet denken: ‘Voor mijn part sluiten ze hen op en gooien ze de sleutel weg.’

Tekst gaat verder onder de video

Jongste zus Germaine Henriquez spreekt – Beeld: Natasja Gibbs

Ex-vriendin Jennifer Petrocthi: ‘Onze kinderen hebben allemaal een trauma’
Tenslotte spreekt de ex-vriendin en moeder van twee kinderen van Mitch Henriquez, Jennifer Petrocthi. Zij breekt in tranen uit als ze het heeft over de impact van de dood van Mitch op hun zoon (16), die kampt met een geestelijke handicap. “Hij was 12 toen zijn vader overleed en zit tot op de dag van vandaag in therapie omdat hij zichzelf beschadigt en angstig is.”

Ex-vriendin Jennifer Petrocthi spreekt – Beeld: Natasja Gibbs

Als het aan de nabestaanden ligt wordt de zaak snel afgesloten. Het liefst ziet de familie dat de straf die de agenten hebben gekregen gehandhaafd blijft of in ieder geval verhoogd. “Er moet een signaal worden afgegeven dat dit echt niet kan”, zei advocaat Gerald Roethof maandag al tegen Caribisch Netwerk. 

Impact verklaringen nabestaanden
De advocaat verwacht ‘dat het Hof de verklaringen van de nabestaanden ook in het hoger beroep meeweegt in het afstemmen van de impact van deze zaak’.

De agenten DH01 en DH02, die afgeschermd in een apart hok in de rechtszaal zitten, zeggen met de nabestaanden mee te leven, maar meer willen ze niet zeggen: “Het is al erg genoeg voor ze”, zegt één van de agenten.

Voor het hoger beroep in de zaak Mitch Henriquez trekt het Hof bijna twee weken uit. Op woensdag 19 juni doet de rechter een uitspraak. Volgende week doet Caribisch Netwerk verslag van de verdediging van de agenten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 Reacties op “NTR | Familie Henriquez tijdens hoger beroep: ‘Is er meer gebeurd in dat busje?’

 1. John Bash

  Dit hele gebeuren, rond de rechtszaak, had niet gehoeven als justitie, politie van begin af aan openlijk hadden gecommuniceerd en niet in 1ste instantie l*l verhaaltjes hadden verteld.
  Je weet dat zo’n geval als Henriques gefilmd wordt en niet het hele verhaal verteld. De voorgaande minuten zijn cruciaal in dit soort gevallen.
  Neen justitie en politie gaan zich eerst in allerlei bochten wringen, waarbij later rectificaties volgen.
  En een toenmalige politie chef die zegt dat de agenten hoe dan ook een baangarantie hebben en houden.
  Dit is koren op de molen voor de advocaten van de slachtoffers en de pers
  Volgorde zou mijn inziens moeten zijn:
  1e Er circuleert een filmpje op social media betreffende aanhouding met geweld.
  2e Persvoorlichter verteld, zonder er een l*l verhaal van te maken, beknopt wat er precies is voorgevallen. En de recherche stelt een onderzoek in.. Oorzaak en gevolg.
  3e Aangehouden persoon is overleden.
  4e. persconfrentie organiseren waarin vermeld wordt wat er tot nu toe gebeurd is en dat het feiten onderzoek uitgevoerd wordt door de rijks recherche.
  Als uit rijks recherche onderzoek duidelijk is geworden wat er precies is voorgevallen, zullen er maatregelen getroffen worden.

 2. De Rechtsstaat

  En helaas als een Whitey the brother dood, doen wij alsof wij voor 1863 vertoeven.

 3. @derechstaat, Helaas is de waarheid dat de meeste zwarten juist doodgaan door geweld van andere zwarten.
  Blijkbaar is het alleen BLM als het door een witte gebeurt en dit is 0.00001 procent van de gevallen.

 4. De Rechtsstaat

  Bij het lezen van bepaalde reacties is het toch goed dat mensen zich scharen achter bijvoorbeeld “black lives matter”.

  In deze moet het zijn: “het leven van een allochtoon telt ook”.

  Verontwaardigend als iedere keer om kracht aan je uitspraak (denken) te geven je ressorteert naar de alom bekende fenomeen van bijstandtrekker o.i.d.

 5. Het is triest maar het feit is dat Mitch door zijn eigen pistool om het leven is gekomen.

 6. Beseft de door Mitch gedumpte belkaartmoeder in het filmpje niet dat er niets gebeurd zou zijn als de asociale proleet Mitch zich normaal gedragen had?

  Ga toch snel terug naar de mondi van Aruba, van je onderstand genieten.

 7. @Bob, En juist! Er zijn zoveel imbecielen op deze wereld! Vooral doodsbedreigingen is nu normaal geworden

 8. en om het effect van deze schijnvertoning de vergroten, worden dit hoger beroep van de totaal anonieme, in volle uitrusting afgeschermde dienders gehouden in de extra beveiligde bunker van Schiphol.
  Het OM gaat tot het uiterste om deze keystone cops te beschermen.
  Van de vakbond krijgen zij natuurlijk, met hun familie, zoals gebruikelijk, een geheel verzorgd weekje verblijf in een vakantiepark aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *