26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Forse pensioenkorting dreigt voor Caribisch Nederland

HomeMediaNTR | Forse pensioenkorting dreigt voor Caribisch Nederland

Gijs van de Heuvel

Harald Linkels (achter) houdt Nederland verantwoordelijk voor de lage dekkingsgraad van PCN | Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Nederland heeft bij de oprichting van het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) veel te weinig kapitaal gestort. Daardoor dreigt voor de huidige en toekomstige gepensioneerden op de BES-eilanden verdamping van zeker 15 procent van de pensioenrechten.

In april wordt 3,5 procent gekort en bij ongewijzigde omstandigheden komt daar in 2018 nog eens 12 procent bovenop.

Bestuursvoorzitter Harald Linkels van PCN houdt Nederland verantwoordelijk. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat uit van Nederlandse regels, maar bij de oprichting van PCN in 2010 is door Den Haag uitgegaan van Antilliaanse regels. Daardoor is er een kapitaaltekort van 70 tot 100 miljoen dollar.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/pensioenkorting.mp3?_=1
Bestuursvoorzitter Harald Linkels van PCN in gesprek met Gijs van den Heuvel

Over een oplossing wordt al anderhalf jaar nagedacht zonder dat de partijen nader tot elkaar zijn gekomen. De dekkingsgraad van PCN ligt met 77 procent ver beneden het afgesproken niveau in het herstelplan.

Tien jaar
Linkels vindt het onrechtvaardig dat PCN direct moet korten, terwijl er voor Nederlandse fondsen een nieuw financieel toetsingskader is ingesteld. Daarmee mag de korting over tien jaar worden verspreid. “Als wij ook tien jaar zouden krijgen, zouden we nu maar 0,35 procent hoeven te korten en volgend jaar 1,2 procent. In die tien jaar kan de rente omhoog gaan en dan hoeven we misschien helemaal niet meer te korten.”

PCN moet een marktrente van zo’n 2 procent hanteren in plaats van een vaste rekenrente van 4 procent, zoals het voormalige Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen (APNA). En DNB bepaalde dat de hogere Nederlandse levensverwachting moet worden gehanteerd. “PCN moet dus langer pensioenen uitkeren en bouwt minder snel kapitaal op. Dat scheelt ons in een klap 20 procent aan dekkingsgraad.”

Rendement
De Nederlandse regering zegt dat ‘wel meer pensioenfondsen het moeilijk hebben’. Ook krijgt PCN het verwijt slecht te beleggen. Om dat te weerleggen heeft het PCN-bestuur de resultaten vergeleken van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en van PCN. Daaruit blijkt dat over de periode 2011-2015 het rendement van PCN zelfs iets beter was dan van ABP: 13,7 tegenover 12,2 procent.

De gesprekken met de Nederlandse regering verlopen volgens Linkels ‘stroperig’. “PCN is een goed voorbeeld van hoe de eilanden soms het kind van de rekening zijn. Je hebt overal de nadelen van, maar nergens de voordelen.” PCN heeft een claim bij de Staat neergelegd voor 70 miljoen dollar in aanloop naar een juridische procedure.

Dagvaarding
Linkels wil dat graag voorkomen: “Zolang er uitzicht is op een minnelijke oplossing gaan we niet procederen. We hebben de dagvaarding verstuurd om verjaring te stuiten.” Aan een procedure heeft PCN op korte termijn namelijk niets. “Het staat nu wel op de agenda.”

Bron: NTR Caribisch Netwerk

3 reacties

  1. Surinamers zijn natuurlijk slechter dan Curaçaoenaars. Discriminatie of moet er dan eerst een blanke bij betrokken zijn?

  2. Waar maken de bonairianen zich druk over, je kan beter nu weten dat je nada,niks krijgt van je gespaarde pensioen, als dat je er moet achter komen als je 60 word en nada niks voor je is afgedragen door je werkgever, He Taams kliniek, maar de surinamers ” directeuren” hebben wel weer voor zich zelf een medica centrum opgezet. De rest van het personeel kon stikken van de Surinamers en die laaielichter van een curator die ook bij het nieuwe ziekenhuis heeft lopen roven en weg getrapt is. ben ff ze naam kwijt?.

  3. Nederland oefent kennelijk vast in Bonaire met het slechte pensioensysteem zoals staatssecretaris Klijnsma in Nederland dat wil/moet invoeren. Iedereen bouwt zijn eigen pensioen op. Als dat bij een verzekeraar gebeurt, blijft er niets van over. Gaat op aan kosten. Zo is de LAP in Aruba ingevoerd in 2011, 3% inleg van de werkgever en 3% van de werknemer, maximum. Dat is niet genoeg om van te leven en net genoeg om van dood te gaan. Minimaal zou 20-30% van de loonsom als inleg opjaarbasis nodig zijn. Aan de LAP heeft men niets. Als al die aankomende gepensioneerden er achter komen dat ze niets hebben over 10-30 jaar, is het te laat en zijn de betreffende politici (die geen pensioenpremie betalen) maar wel een riant pensioen hebben, niet meer aanspreekbaar. Ook Curaçao overwoog zo’n slecht systeem. Kan de burger beter zelf sparen of beleggen. Aan de LAP heeft men niets. Als al die gepensioneerden er achter komen dat ze niets hebben over 10-30 jaar, is het te laat en zijn de betreffende politici (die geen pensioenpremie betalen) maar wel een riant pensioen hebben, niet meer aanspreekbaar. Ook Curaçao overwoog zo’n slecht systeem. Kan de burger beter zelf sparen of beleggen daar waar nog enig rendement te halen valt. De LAP en het nieuw in te voeren pensioensysteem in Nederland is de participatiemaatschappij van Rutte in zijn slechtste vorm. Alternatieve feiten, leugens en bedrog. Wel kan de dan zittende regering worden aangesproken, maar die zal zeggen: “pleur op, het is uw eigen verantwoordelijkheid”. De AOV verkeert in een noodsituatie, evenals de APFA. Eufemistisch gesproken omdat de gelden minder goed zijn afgedragen en beheerd. Ook maakte achtereenvolgende regeringen gebruik van de afgedragen premies voor andere doeleinden. De gelden werden decennia lang niet, of maar spaarzaam afgedragen aan de APFA. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties