NTR | Geen leningen voor landbouw op Curaçao

Jacqueline Hooftman

Geen leningen voor landbouw op Curaçao

WILLEMSTAD – Ondernemers in de landbouw op Curaçao kunnen geen aanspraak maken op geld uit het nationale landbouwfonds van twee miljoen gulden, door de overheid ondergebracht bij de PSB Bank. De kredietverstrekking door de bank is tot nader order bevroren.

Landbouwers krijgen ook nul op rekest bij de Ontwikkelingsbank Nederlandse Antillen (Obna), tot aan de oprichting van het landbouwfonds vier jaar geleden, dè kredietverstrekker voor de ontwikkeling van de landbouw, veeteelt en visserij.

Plannen voor duurzame landbouw
Minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur kondigde onlangs aan, dat Curaçao binnen vijf jaar tijd over duurzame landbouw moet beschikken.

Volgens kunukero (boer) Wendel Alberto, penningmeester van de landbouwcoöperatie op Banda’bou, is dat haalbaar mits de overheid landbouwers financieel steunt, fytosanitaire wetgeving introduceert en hard optreedt tegen diefstal en vandalisme.

Wanneer er weer aanvragen kunnen worden ingediend voor een lening uit het landbouwfonds, is niet bekend. “Minister Camelia-Römer heeft aangegeven dat het landbouwfonds in revisie is”, zegt Wilbert Geertruida, voorzitter van Adeck, associatie voor het midden- en kleinbedrijf.

‘Drempel is te hoog’

Volgens Geertruida was het ook vóór deze ministeriële maatregel bijna onmogelijk om een lening uit het fonds te krijgen. “De aanvrager moet een businessplan indienen, de benodigde producten eerst zelf kopen en daarvan de bon overleggen, en aan nog een reeks eisen voldoen”, zegt Geertruida. “De drempel is te hoog. Het resultaat is dat in vier jaar tijd van de twee miljoen gulden die beschikbaar is nog geen 100.000 gulden aan leningen is verstrekt.”

De Adeck-voorzitter hoopt dat landbouwkrediet snel weer beschikbaar komt, tegen versoepelde voorwaarden, waardoor teleurgestelde ondernemers alsnog in aanmerking kunnen komen voor een lening.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | Geen leningen voor landbouw op Curaçao

 1. Alvin Daal heeft zelf nog nooit van zijn leven in de private sector gewerkt maar hopt job van overheidsdienst naar overheidsdienst. Met een buslading luie vriendjes achter hem aan.

 2. Elk nadeel hep sijn voordeel, als Alvin Daal op snoepreis is, kan hij zich tenminste niet bezighouden met zijn andere liefhebberij: het op de payroll van overheids NV’s zetten van door de private sector uitgekotste luie klaplopers van vriendjes. Types Menki Rojer zeg maar.

 3. De MFK heeft deze week 17 vragen gestuurd naar minister Romer over het gesnoepreis van Alvin Daal naar landbouwexposities n in China en Israel.

 4. Het geld is opgegaan aan peperdure consultants. Het wordt tijd dat mensen met verstand van zaken in de politiek gaan en geen wangbimba´s die niets weten of kunnen en alles aan dure consultants overdragen, wegens brevet van onvermogen.

  Mooie foto, om radeloos van te worden!

 5. Het geld is op.

  Besteed aan de rondreis van jurist Alvin Daal, PIN, langs alle landbouwbeurzen van de wereld.

  Norbert George 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *