NTR | Gevangenisdirecteur verdenkt nachtbewakers van corruptie

Natasja Gibbs

pointe-blanche-gevangenis-sxm-natasja-gibbs

Gevangenisdirecteur verdenkt nachtbewakers van corruptie

PHILIPSBURG – De politie vond afgelopen week een vuurwapen, talloze telefoons en zelfgemaakte wapens in de Pointe Blanche gevangenis op Sint-Maarten.

Volgens gevangenisdirecteur, Edward Rohan, kan het niet anders dan dat deze spullen door de nachtbewakers tegen betaling voor de gevangenen naar binnen zijn gesmokkeld.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/rohanwapensmokkel.mp3?_=1
Gevangenisdirecteur Edward Rohan in gesprek met Natasja Gibbs (Engels)

Rohan is sinds 2012 directeur van de beruchte Pointe Blanche gevangenis op Sint Maarten. Sinds zijn aanstelling vecht hij tegen wantoestanden en corruptie in zijn gevangenis, maar door geldgebrek en personeelstekort voelt het volgens hem als vechten tegen de bierkaai.

Het vuurwapen dat afgelopen week in de Sint Maarten gevangenis werd gevonden – foto: OM Sint Maarten

Bezoekers onschuldig
In tegenstelling tot wat de media op het eiland beweert, gelooft Rohan niet dat de gevangenisbezoekers iets te maken hebben met de verboden spullen in de gevangenis. “De afgelopen twee jaar hebben we geen enkele bezoeker betrapt op het naar binnen smokkelen van spullen. De bezoekers willen de kans niet missen om hun geliefden te zien. Als ze worden betrapt op het binnensmokkelen van spullen dan wordt hen direct permanent de toegang ontzegd. We controleren heel goed”, vertelt de gevangenisdirecteur stellig.

Een half uur voor het interview lukt het echter om zonder problemen met een volle tas en een mobiele telefoon door de security te komen. Of er sprake was van een bewuste uitzondering is de vraag. Rohan reageert verbaasd als hij het mobieltje ziet: “Dat is eigenlijk niet de bedoeling hoor.” Bij het afscheid vertelt hij dat de bagagescanner al weken niet werkt en dat alle controle daarom handmatig gebeurt. Geld voor reparatie of een nieuwe is er niet.

Georganiseerde corruptie
De gevangenisdirecteur is ervan overtuigd dat een georganiseerde groep bewakers in de nacht de spullen voor gevangenen naar binnen smokkelt. “Ik weet zeker dat het de nachtploeg is want er is weinig toezicht, er is minder security en ze nemen het risico. Ze moeten met een groepje zijn, dat is de enige verklaring die ik hiervoor kan vinden.”

“Het hoofd van de bewaking zei het ook al; Het is niet alleen één persoon. Want als we een celzoeking doen, dan vinden we niet één, maar meerdere telefoons. En als we dan vier weken later terug gaan, vinden we er weer twintig. Dan denk je: goh iemand is wat geld aan het verdienen hier.”

Dat de situatie in de gevangenis onhoudbaar is, blijkt ook uit de afgelopen 24 vernietigende rapporten van de Voortgangscommissie uit Nederland.

Onhoudbare situatie
Het is volgens de gevangenisdirecteur door het chronische personeelstekort bijna onmogelijk om de corruptie onder zijn gevangenispersoneel goed aan te pakken. Dat de situatie in de gevangenis onhoudbaar is, blijkt ook uit de afgelopen 24 vernietigende rapporten van de Voortgangscommissie uit Nederland. De commissie dringt op verbetering aan. De nieuwe minister van Justitie, Raphael Boasman, zei een aantal weken geleden tijdens zijn aanstelling dat de gevangenis een van zijn prioriteiten is. Ondanks de herhaaldelijke verzoeken wilde de minister niet reageren.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Gevangenisdirecteur verdenkt nachtbewakers van corruptie

  1. Abraham Mossel

    Het is ook niet makelijk voor de bewakers om eventueel je eigen vrouw/ bysite/broers half broers /zusters/half zustres/zoon/dochter/ neef/half & achter neef(en)/ nicht(en)/half achter nichten en buiten echtelijke vrouwen & kinderen te bewaken. In NL word je zo wie zoal niet in een gevang geplaatst waar een bloedverwand als bewakerwerkt, ondanks dat komt er in NL ook veel corruptie in het gevang voor, er is meer te koop aan drug en telefoons etcetra als buiten is het spreekwoord binnen de muren.

  2. Joep Meloen

    Hij is de directeur, dus eindverantwoordelijk.
    Het is zijn taak om dit op te lossen. Lukt hem dat niet dan moet hij ontslag nemen.
    Maar hij zal wel weer voor 20,000 USD op de payroll staan, maar ondertussen wel geldgebrek claimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *