NTR | Gewapende overvallers steeds jonger: ‘we moeten op de basisschool al de signalen oppikken’

Kim Hendriksen


WILLEMSTAD – Sander* is laatst thuis overvallen, “lokale jongens waren het, ze waren met zijn tweeën en nog heel jong”, vertelt hij nog licht in shock.

“Ik kwam ’s avonds laat thuis en werd meteen overmeesterd door ze. Ondanks dat ik twee heel grote honden heb, konden ze gewoon hun gang gaan. Ze namen me mee in een rechte lijn naar mijn slaapkamer waar mijn kluis staat. Ze wisten precies waar ze moesten zijn. Ze zijn er vandoor gegaan met de inhoud van de kluis. Vooral horloges. Ondanks wat lichte verwondingen door de worsteling, heb ik er niks aan overgehouden. Maar ik ben wel mijn veiligheidsgevoel kwijt, en dat kun je helaas niet terugkopen”, aldus Sander.

Jongeren hebben dezelfde kenmerken
Jaarlijks wordt 74 procent van de overvallen gepleegd door jongens van 25 jaar of jonger, dat blijkt uit cijfers van het Atrakoteam (overvalteam) van het Korps Politie Curaçao (KPC). Waarom zijn juist die jonge jongens zo gevoelig voor dit soort delicten?

Viandrelica Narcisio werkt bij de jeugdreclassering. Ze heeft een kleine steekproef gedaan uit de dossiers van overvalplegers. Het valt haar op dat veel van de jongeren dezelfde achtergrond hebben. Ze komen vaak uit ‘multi-probleem’ gezinnen, de vader is vaak afwezig en de eerste kenmerken van afwijkend gedrag uiten zich al op jonge leeftijd op school. De jongens kunnen vaak slecht meekomen op school, al dan niet door een verstandelijke beperking en komen vaak uit een omgeving waarin crimineel gedrag de norm is.

Actiever signaleren
“Op Curaçao worden dit soort risicojongeren nog te weinig gesignaleerd. Verschillende instanties werken nog niet optimaal samen waardoor dit soort gevallen vaak te laat worden opgemerkt.” Dat zegt Thyrza Girigorie, zij heeft als coördinator gewerkt op ‘Project Top C’ een project die ex-gedetineerde jongeren begeleidt bij de terugkeer in de samenleving.

“Leraren en docenten zouden getraind moeten worden om deze signalen tijdig op te vangen, en er zou een systeem moeten komen waar melding gemaakt kan worden als er zorgen zijn om een leerling”, vindt Girigorie. “Ook de Leerplichtambtenaar moet pro-actiever werken om deze jongeren actief op te sporen als ze uit het systeem dreigen te vallen.”

Gewapende overvallen nemen toe
Clarelli Hato-Willems is de officier van justitie belast met overvalzaken; “Het aantal gewapende overvallen op woningen neemt volgens de laatste cijfers sinds dit jaar weer toe. Mensen worden ’s avonds en ’s nachts in hun woning overvallen, soms op een heel gewelddadige manier. De pakkans bij dit soort overvallen is relatief klein, omdat de overvallers gemaskerd zijn en daardoor slecht herkenbaar”, aldus de officier van Justitie.

De cijfers laten ook zien dat het merendeel van de overvallen gepleegd wordt door heel jonge jongens. De meeste daders zijn tussen de 13 en 25 jaar oud. Zo was vorig jaar van de 43 aanhoudingen 32 jongens jonger dan 25 jaar, dat is 74 procent.

‘De buit is vaak niet zo groot, maar de schade des te meer’
– officier van justitie Clarelli Hato-Willems

Ook de cijfers van de jaren ervoor laten dit zien. “Deze groep jonge jongens vertellen op de zitting meestal dat ze geen geld hadden en dat ze dure dingen wilden kopen zoals een nieuwe telefoon. Ze hebben snel geld nodig maar geen inkomen. Ze kiezen dan voor de -voor hen- makkelijke manier en overvallen een woning of bijvoorbeeld een Chinese toko. De buit is vaak niet zo groot, maar de schade die ze hierbij aanrichten, fysiek en emotioneel, des te meer”, vertelt Hato-Willems.

De minister van justitie Quincy Girigorie heeft aangegeven binnenkort met een nieuw plan van aanpak te komen om het aantal overvallen terug te dringen.

*Naam is bekend bij de redactie

Bron: NTR/CaribischNetwerk

20 Reacties op “NTR | Gewapende overvallers steeds jonger: ‘we moeten op de basisschool al de signalen oppikken’

 1. Drechi pa bosnan Tur

  @Graaier en CR,
  Vlug even geGoogeld Graaier?? Slim van je zeg.
  En als iemand hier mij aanspraak heeft horen maken op enige functie, laat het me aub ogenblikkelijk weten.
  En daarnaast CR, er zijn hier zat YDK’s die jullie er af kunnen fietsen du moment dat zij daartoe besluiten.
  Een heleboel klojo’s die voor, midden, en achter hun namen een heel alfabet aan letters hebben staan (misschien ben jij er ook wel zo een, alleen je bent afkomstig van de andere kant van de plas) die er hoegenaamd niets van bakken, braden, frituren, of in de oven klaarmaken! Door mensen aan de macht geholpen die er allemaal een eigen agenda op na houden, en die niet op kunde, maar op politieke afkomst geselecteerd zijn geworden mijn waarde CR!!!!
  Dus ik ben het niet eens met je opmerking. Net zo min dat ik het eens was met je initiële stellingname jegens mij, n.l. “dat ik terug moest naar Afrika waar ik vandaan kom”.
  En ik maak hier verder geen woorden aan vuil. Zelfs niet als Z.M. C. R. er nog iets over zegt.

 2. Graai & de Raaf Consultants

  “Nooit recht kunnen praten wat schuin is getrokken door “jullie” + buitgemaakt op de west Afrikaanse kust” @ Drechi

  Bedoel je met “jullie” ook de beruchte zwarte slavenjager Gaspar Antonio Quirigazo,

  Een vrije zwarte kapitein die er halverwege de 18e eeuw een lucratieve business van maakte om op gevluchte Curacaose slaven te jagen die hij op de Venezolaanse kusten “buitmaakte” en terugbracht naar het eiland tegen een fikse vergoeding.

  In Coro getuigde deze slavenjager Gaspar zelfs in de rechtszaal om het voor elkaar te krijgen een zwarte gevluchte Curacaose slaaf terug te “brengen” naar zijn “rechtmatige” eigenaar,

  Nu we het toch over Bomba’s hebben.

 3. Curacao Revisited

  @Drechi: wat voor paspoort heb je? Jij hebt evenveel recht van spreken als iedere willekeurige “Europese Nederlander” die op Curacao woont. Een van de problemen met Curacao nu is dat de YDK vindt recht te hebben op bepaalde functies met als gevolg dat mensen op basis van afkomst ipv kunde geselecteerd worden.

 4. Drechi pa bosnan Tur

  @Brian
  Heb ik gezegd dat ik me schaam?
  Klink ik als iemand die zich schaamt om YDK te zijn?? Speak for yourself man.
  IK ben nl wel een rasechte YDK, en geen “gedeeltelijke” zoals U (zonder “W” Trui!!) And I am proud of it!!!!
  “Bai de wei” (= fonologische methodiek Trui: voordat je mijn taal weer iets anders dan taal noemt!) Jullie loyaliteit jegens elkaar is echt ontroerend. Ga jullie gang hoor. Jullie doen maar. 🙂 🙂
  Ik blijf mijn mening geven, of CR, Brian, Trui, Kaat, Bram en nog een paar hier dat nu leuk vinden of niet. Build a bridge, and get over it dames!!!!!

 5. @Drechi, Jouw roots is in afrika. Niets om je voor te schamen. Ik deel ook gedeeltelijk die roots.

 6. Drechi pa bosnan Tur

  @CR:
  Ami a nase aki nan… Y abo? 🙂 🙂
  Jij zult NOOIT, read my lips, NOOIT recht kunnen praten wat schuin is “getrokken” door jullie.
  Net zo goed je hetgeen in Indonesie, Suriname, in de VS is gebeurd is, kortom nergens niet, ook niet goed zult kunnen praten met je retoriek.

  And do no tell me I am pulling the race card, want jullie zijn begonnen, hoe je ook het wendt of keert (Is de spelling goed genoeg Trui?) Mondi Families is daar maar enkel een voorbeeld van.

  En CR: Als ik jou was zou ik mijn adem maar niet inhouden totdat ik terug naar Afrika ga: Ik ga lekker niet dus. Ik hoor hier thuis.
  🙂

 7. Curacao Revisited

  @Drechi: jij bent door je eigen mensen verkocht, net zoals Curacao nu ook door de YDK verkocht wordt.
  Ga lekker terug naar Afrika bananen eten.

 8. Drechi pa bosnan Tur

  @CR,
  Unless Trui en CR dezelfden zijn, zou ik zeggen dat de tranen mij in de ogen springen dat je het zo voor Trui opneemt. Loyalty goes a long way.

  Voor wat betreft je opmerking dat jullie hier eerder waren: Breek me de bek asjeblieft niet open. Eerder dan WIE? De Indianen? De Fransen? De Engelsen? Wees een beetje duidelijker.

  En, over wat je me adviseert om te doen, n.l. terug te gaan naar Afrika, het volgende: Ik ben hier niet uit eigen beweging gekomen. Ik ben hier naartoe gebracht, op slavenschepen: buitgemaakt op de West Afrikaanse kust, en hier te koop aangeboden door een in die tijd zeer vermogend land.
  Dus CR: je kan wat mij betreft een frisse duik in een beerput nemen. Neem Trui ook maar mee aub.

 9. Curacao Revisited

  @Drechi: wij Nederlanders waren hier het eerste. Ga lekker terug naar Afrika als je het hier niet naar je zin hebt.

 10. Drechi pa bosnan Tur

  @Trui,
  Ik heb President Trump deze week horen zeggen dat mensen die het niet zo leuk vinden in de V.S. genoegzaam op kunnen hoepelen……..
  Kijk Trui: Het gat van de deur is daar aan de noordkust. Als je je boos maakt, kan je morgen al elders zitten hoor!
  Of anders kan je de boot van Pullman Tours die hier tijdelijk haar home base heeft pakken. Je stapt dan in Timboektoe uit of zo.

  Ik weet dat het heeeeeel moeilijk zal zijn om zonder jou (zonder “W” 🙂 ) verder te leven…… Maar ik ga het TOCH proberen 🙂 🙂 🙂

 11. Knoek-koe

  @wim, je geeft heel gevat in één zinnetje de bestuurs ethos weer die deze Minister ( en met haar vele anderen) er op nahoudt.

  Als je niet beter wist zou je denken dat ze minister van buitenlandse zaken is of iets dergelijks.

 12. Knoek-koe

  @Trui, Joep heeft defacto wel gelijk als hij zegt dat het op “opvoeding ( lees sociale vorming, algemene ontwikkeling etc) ” neerkomt.

  En wat de “mondi families” betreft:

  Als onze señores en señoras dignitarias nou echt wat méér zouden gaan geven om deze minder fortuinlijke eilandskinderen, (die ook deel uit maken van deze gemeenschap) en wat minder aan hun eigen zak zouden denken,

  dan krijgen deze eilandskinderen misschien eens de aandacht die onze dignitorios, parlementsleden, ministers, en vakbondsleiders pretenderen te hebben voor deze kinderen tijdens de verkiezingsperiode.

 13. Misschien een idee om de kinderen niet zo vroeg naar huis te sturen? In veel landen waar er minder problemen met kinderen zijn zitten deze ook de hele dag op school!

 14. Aviancala Walle laat vanuit Buenos Aires weten zich grote zorgen te maken,

 15. Knoek-koe

  Laten we beginnen met de scholen eens optimaal en productief in te zetten om deze opvoedingsdeficientie zo veel mogelijk weg te werken. Als onze dignitorios nou eens wat vaker óp het eiland zijn i.p.v. op “dienstreis”, en ook wat spaarzamer en minder kwistlustig om zouden springen met public resources, kan er misschien een wat royaler budget opgesteld worden voor onderwijs, naschoolse opvang, (ouder)begeleiding en algemene vorming.

  Eea aangevuld met een goeddoordacht en planmatig langetermijn educatiebeleid, voor leerlingen die toch afhaken een soort military drill school achtig internaat oprichten, waar ze basic skills kunnen leren, en discipline.

  De huidige ter beschikking staande instrumenten ( scholing) zijn nog lang niet optimaal benut

 16. Curacao Revisited

  ik denk dat preventie een essentiële rol speelt bij dit soort veelplegers en dat na 1 waarschuwing je over moet gaan tot castratie:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Castratie

 17. Wat een ongelooflijke ontdekking van Joep, hij verdient de Nobelprijs van de Wetenschap voor dit jaar, nee, de rest van dit decennium!

  Kan Joep ons, nadat we van zijn ontdekking bijgekomen zijn, ook even uitleggen wat we daar vervolgens aan gaan doen?

  Bij iedere mondi familie een opvoeder in huis plaatsen bijvoorbeeld?

  Of denkt Joep echt dat scholen kunnen rechtbreien wat er bij de schooljeugd thuis helemaal verkeerd is gegaan?

  Geloof Trui maar, we zijn een lost case. Het enige wat ons rest is ons beveiligen en afscheiden van het gepeupel in onze eigen resorts met onze eigen voorzieningen (in Miami heb je al dergelijke geheel zelfvoorzienende woongemeenschappen met eigen scholen en ziekenhuizen).

  Omdat de Endlosung alleen voor Trui acceptabel is op dit eiland vol papieren fatsoensridders.

 18. Deze groep jonge jongens vertellen op de zitting meestal dat ze geen geld hadden en dat ze dure dingen wilden kopen zoals een nieuwe telefoon. Ze hebben snel geld nodig maar geen inkomen.

  Resultaat van de bling bling cultuur. Een gouden ketting krijg je respect

 19. Joep Meloen

  En weer komt het neer op …………..jawel, opvoeding, opvoeding en nog eens opvoeding. Ik zeg het pas een jaar of 30, maar langzamerhand komen ook anderen er achter. Zal nog wel een jaar of 20 duren eerdat iedereen het toe wil geven, dan is het natuurlijk veel te laat, maar het was wel de oorzaak.

 20. Fasten your seatbelts, het plan van Girigorie komt binnenkort eraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *