31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Grijze golf van migranten naar Nederland

HomeMediaNTR | Grijze golf van migranten naar Nederland

Door Dulce Koopman

Militza Riedel begeleidt de gepensioneerden die zich gedwongen voelen naar Nederland te verhuizen | foto: Dulce Koopman
Militza Riedel begeleidt de gepensioneerden die zich gedwongen voelen naar Nederland te verhuizen | foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Gepensioneerden die ernstige economische problemen ondervinden vanwege de wijzigingen in de pensioenwet, krijgen het advies om tijdelijk naar Nederland te emigreren als ze de mogelijkheid hebben zich in Nederland te vestigen. Bureau Maatschappelijk Consulent en Technisch Advies constateert dat er veel gepensioneerden zijn die hun bezittingen, bijvoorbeeld hun huis, moesten verkopen omdat ze niet hun zelfde niveau van levensonderhoud konden handhaven. Dit is aan de hand sedert de pensioenleeftijd verhoogd is van 60 naar 65 jaar. Militza Riedel-Rafaela, sociaal werker en directeur van Maatschappelijk Consulent en Technisch Advies bereidt mensen die met pensioen gaan voor met cursussen en met de boeken die ze heeft geschreven.

Ze geeft uitleg over de nieuwe vorm van emigratie naar Nederland die men kan verwachten.

In samenwerking met onder andere Reda Sosial geeft Militza Riedel-Rafaela cursussen in de buurten over heel Curaçao, onder andere om toekomstige gepensioneerden voor te bereiden. Ze zoeken samen naar een oplossing voor probleemgevallen waar de gepensioneerde in een financieel gat valt. Bemiddeling om de hoogte van de hypotheek te verlagen behoort tot de mogelijkheden.

Een ander punt dat zorgen baart is, volgens de maatschappelijk werker, de gezondheidstoestand van de gepensioneerde met financiële problemen. “Omdat ze minder inkomen hebben eten ze ook minder gezond. Bovendien veroorzaakt de stress van nieuwe omstandigheden ook ziekte”, zegt Militza Riedel-Rafaela.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

18 reacties

  1. Dat klopt 100% Renee. Ik heb er een jaar over moeten doen om een senioren appartement te krijgen tegen een huur incl. Electra en servicekosten van gelijk mijn AOW. De huurtoeslag gebruik ik om van te eten en te kleden. Ik sta ingeschreven voor een goedkopere woning maar dat kan 3 jaar duren voor ik die kan krijgen. Een familielid is nu 50 en heeft pas na 7 jaar eindelijk een baan gekregen via de gemeente. Gemiddeld komt in Nederland de Huur alleen tussen de 500-700 Euro (uitzonderingen daar gelaten). Nu wil men dus de ouderen naar NL sturen met een AOV van om en nabij 700-1000 Nafl. Reken die om in Euro dan kom je met de huidige koers op 342-490 Euro (koers per 12/04/2016 2,0439) http://www.wisselkoers.nl/geldkoersen. Dus hoe moeten deze mensen dit gaan betalen???

  2. In Nederland krijgt iemand boven de 50 jaar nauwelijks een baan. De werkloosheid is schrikbarend. Er zijn geen huizen voor de eigen inwoners en er staan veel vluchtelingen te trappelen. De huren zijn onbetaalbaar. Hier zal Wilders zich weer over opwinden. Dat willen wij onze mensen toch niet aandoen? Of toch wel? Pijnlijk. Renee van Aller&John de Vries

  3. Zou het geen oplossing zijn ouderen in Curaçao langer te laten werken? Heeft de overheid dat al geprobeerd? Een speciaal bemiddelingsbureau? Deze mensen hebben een ongekende hoeveelheid kennis en ervaring. Is die opeens niet meer inzetbaar? En voorzieningen moeten worden gecreëerd hoe deze mensen het gat tussen 60 en 65 jaar moeten invullen zonder inkomsten. Hoe kan je wennen in Nederland als je je hele leven in dushi Korsou hebt gewoond? Moet er ook geen taalcursus worden gedaan en aandacht worden gegeven aan inburgeren? Verplaatsing van het probleem naar Nederland zal niets oplossen. Het probleem moet op de eilanden zelf worden opgelost. Renée van Aller&John de Vries.

  4. Tuttut, Freek…niet zo chagrijnig ! Ik kan het ook niet helpen dat het maandag is. Zeggen wat je denkt mag best iets aardigs zijn !! 🙂

  5. Hopelijk leest de papa van Freek ook mee op dit blog. Hij moet zijn zoontje het blaatgedrag afleren. Tot de leeftijd van 3 jaar is het nog acceptabel. Nu Freekje al 6 jaar is, moet hij stoppen met: wa-is dat?
    ?

  6. De overheid is in gebreke gebleven door te zeggen je krijgt pas op je 65 je aov maar heeft de wet niet aangepast door te zeggen dat de werkgever ook de werknemers tot hun 65 in dienst moeten houden.
    Daarbij is de BZV afdracht AOV en geen goede pensioen opbouw( we zijn veel te laat begonnen met ) de factoren die deze ellende veroorzaken.
    Zolang bedrijven en de overheid mensen wegsturen op een bepaalde leeftijd dat kan 55 of 60 zijn omdat dat in hun arbeidscontract staat. zal je ze de status moeten geven van iemand die in aanmerking komt voor als AOV dus een lager bedrag in afdrachten dus geen AOV en lagere BZV enz.
    Natuurlijk is het aantrekkelijk om deze mensen weg te sturen, maar in Nederland is er geen plaats voor ze. De vluchtelingen die nu nederland binnen komen zorgen ervoor dat deze voorrang krijgen voor wat betreft de woningen. Uitkeringen zijn minimaal en strikt, uitwisseling met de belastingdienst zijn zo aangescherpt dat vermogen of bezittingen eerst op moet worden geeeten en dat terugkeer alleen maar moeilijker word.
    Hebben onze ouderen dat verdient naar een werkzaam leven?
    Daarbij hebben we straks verkiezingen in Nederland en als we pech hebben dan passen ze daar ook het statuut toe, dus toelatingseisen.

  7. Dit lijkt me meer reclame voor het eigen bureau dan dat het artikel getuigt van realisme. Ouderen naar Nederland exporteren vanwege een uitkering, want meer is er niet. Geen AOW want die is niet opgebouwd tot nu toe en geen pensioen van een bedrijf want men heeft daar niet gewerkt. Erg warrig en onduidelijk.

  8. Dit is aan de hand sedert de pensioenleeftijd verhoogd is van 60 naar 65 jaar. […]
    Deze mensen zullen in Nederland ook geen pensioen krijgen want in Nederland is het pensioengerechtigde leeftijd verhoogd naar 67 jaar.
    Snap dus niet was ze in Nederland wel denken te krijgen. Ze worden gewoon gedwongen om te werken, desnoods in een sociale werkplaats…

    Verder vind ik het zeer betuttelend dat er bepaalde politici (o.a. Leefslang) er zijn die gepensioneerde demotiveren en frustreren in plaats ze te motiveren om bij te werken. Per jaar mag een gepensioneerd best wat bijverdienen!
    Volgens mij is het in Nederland zo’n 4 a 5000 euro per jaar als ik me niet vergis.

  9. Veel ”jonge” ouderen denken dat wanneer ze eenmaal een pensioen hebben ze niet meer hoeven te werken en afgeschreven zijn. Zolang je nog gezond bent kan je werken, al is het in de tuin, door het verbouwen van gewassen en dit te verkopen. Alle kleine beetjes helpen. Schilderen, bakken, kleding maken voor anderen, bed & breakfast etc. creativiteit doet wonderen.

  10. Ik ben wel benieuwd waarvan deze mensen de dure overzeese verhuizing moeten betalen en in Nederland in hun levensonderhoud voorzien?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties