32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Groot onderzoek naar moord en dodelijk bendegeweld op eilanden

HomeMediaNTR | Groot onderzoek naar moord en dodelijk bendegeweld op eilanden
Groot onderzoek naar moord en dodelijk bendegeweld op eilanden

LEIDEN – Waarom worden er op de Caribische eilanden zoveel mensen gedood? En hoe krijg je dit aantal omlaag? Met een databank willen wetenschappers antwoorden vinden op deze vragen. Het zou  justitie en politie op de eilanden kunnen helpen om het aantal moorden omlaag te krijgen.

“Ruwe cijfers laten zien dat het aantal moorden op de eilanden tien tot twintig keer zo hoog is als in Nederland. In verhouding met de bevolking op de eilanden is dat enorm”, zegt wetenschapper Marieke Liem die het onderzoek leidt.

De databank die Universiteit Leiden gaat opzetten, is voor alle zes Caribische eilanden in het Koninkrijk. Daarin komen belangrijke gegevens over slachtoffers, de daders en hun veroordeling. “De resultaten zouden op de eilanden én in Nederland ook gaan helpen bij de opsporing en berechting van verdachten”, aldus Liem.

Over een paar jaar minder doden?
Als Nederland en de eilanden beleid willen maken om moorden zoveel mogelijk te voorkomen, dan is dit project volgens wetenschappers  ‘essentieel’. “Justitie en politie kunnen weinig met alleen de ruwe moordcijfers”, aldus Liem.

Gangs in Nederland
De onderzoekers zijn benieuwd naar de relatie tussen Curaçao en Nederland als het gaat om moord. “Met de databank zou je kunnen zien hoe conflicten zich verplaatsen. En in hoeverre doden onder Antillianen in Nederland te maken hebben met die conflicten op de eilanden.”

Justitie-top heeft hoge verwachtingen

‘Een zeer positieve ontwikkeling’, noemt procureur-generaal Roger Bos de komst van de databank. De top van het Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint-Maarten en de drie Caribische gemeenten verwacht hiermee criminelen straks sneller te kunnen oppakken.

“Een verdachte die zich in Nederland wil verstoppen, valt dankzij de databank snel door de mand”, aldus Bos. Justitie verwacht met de databank ook te kunnen voorkomen dat criminelen zich gaan verplaatsen naar andere landen en gebieden in het Koninkrijk.

“Bovendien krijgen we als justitie zelf op Curaçao meer inzicht waar we op kunnen focussen”, aldus Bos. Wat dat oplevert? “Dat kunnen we pas zeggen als de vergelijking is gemaakt.”

Import-moorden?
Er kan ook iets anders aan de hand zijn op de eilanden, wat het hoge aantal moordcijfers verklaart, waarschuwt Liem. De zogenaamde ‘import-moorden’ uit buurlanden zoals Venezuela. “In sommige gebieden en landen van Europa, zoals Montenegro, zie je ook dat veel criminelen uit andere landen daar komen om deals te sluiten. Daar vinden ook veel afrekeningen plaats.”

Belangrijk
Zo’n databank bestaat al in Nederland en die blijkt belangrijk. “De Nederlandse politie heeft ook niet één overzicht. Je moet ook nog eerst langs het Openbaar Ministerie, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en zo nog zeven andere instanties”, aldus criminoloog Marieke Liem.

Bron: NTR/caribischNetwerk

6 reacties

  1. @marlon,
    de maffia die de politici en sms hele rgeringen in hun macht hebben.
    zie MFK/KdnT/en ook PS
    zijn partijen die door deze maffia bestuurt worden…
    zolang dat mogelijk is, zal Curacao een boevennest blijven.

  2. Simpel. Waarom geld uitgeven aan een onderzoek als de oorzaak bekend is ?
    Ik noem een aantal redenen:
    Werlozen
    Falend onderwijs
    Drugs
    Lage lonen
    Vervuiling
    Chaos
    Corruptie
    Ongeschoolde politici
    Etc etc

  3. waarom nodige OM, justitie en bemiddelaar de twee grote bende groepen bij elkaar om samen vrede pijp te roken , verzoenen en vrede te sluiten en boosheid om wraak te nemen te verbannen.
    Nu heeft iedereen het idee dat machtige justitie passief achterover wacht dat bende elkaar zelf opruimen of dood schieten. Vraagt mensen als Desmond Tutu om advies of Colombia die veel ervaring heeft met bende en vele schiet incidenten. Bob Marley heeft in zijn tijd ook de twee Jamaica kemphanen bij elkaar geroepen om hun achterband te vragen om te stoppen met geweld

  4. Daar hoef je geen onderzoek naar te doen, als de YDK nu eens eerst begint met zijn kort lontje af te knippen en zijn lange tenen probeert te beheersen, dan schiet het al een heel eind op, en het voorbeeld Gerrit de Raaf en PIK pias zijn nu ook weer de goede voor beelden, wat men ziet en hoort en mee om gaat word men snel besmet. Zielig volk die mondy bewoners.

  5. Daar hoef je geen onderzoek naar te doen, als de YDK nu eens eerst begint met zijn kort lontje af te knippen en zijn lange tenen probeert te beheersen, dan schiet het al een heel eind op, en het voorbeeld Gerrit de Raaf en PIK pias zijn nu ook weer de goede voor beelden, wat men ziet en hoort en mee om gaat word men snel besmet. Zielig volk die mondy bewoners.

  6. Twee zaken die opvallen, een databank en de universiteit van Leiden. Ik heb altijd mijn twijfels gehad over de nut van een universiteit op Curaçao. Laatst zagen wij blije studenten die hun spaghetti bruggen die ze op de universiteit hebben gemaakt aan hun trotse ouders tonen.

    Een databank met een bevolking van ongeveer 165000 mensen, en waarvan misschien 30% criminelen zijn, kom je op een databank van ongeveer 48.000 mensen. Volgens mij kom je met een excel sheet een heel eind.

    Voordat ik de mensen bij justitie allemaal voor idioten en randdebielen uitmaak, begrijp ik ook wel dat de meesten rechten gestudeerd heeft en nooit bij hen is opgekomen om de technologie te gebruiken om misdaad te bestrijden en voorkomen.

    Het trieste van dit alles, is ook dat het CBS nooit met het idee kwam om de vele achterlijke ministers van justitie die we gehad hebben de juiste kant op te sturen.

    Het is 2018 en er wordt nu pas aan gedacht, (dankzij initiatief van universiteit van Leiden) om een databank aan te leggen. Het is diep en diep triest, op dit rots is iedereen voor zich.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties