31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Het vergeten anti-Zwarte Pieten protest in Weesp

HomeMediaNTR | Het vergeten anti-Zwarte Pieten protest in Weesp

Door Sam Jones

WEESP – Toen de burgemeester van Weesp zaterdag hoorde dat de anti-Zwarte Pietbetogers in de bus bij Dokkum naar Weesp wilden komen, kondigde hij een noodbevel af. Toch was er al een kleine groep demonstranten in Weesp. De Curaçaose Collin Schorea was daar één van en wil demonstreren tot in Curaçao.

“Oh mama, kijk Zwarte Piet!” Collin Schorea moet het elk jaar tegen deze tijd van het jaar aanhoren. “Heb je pepernoten bij je?” Allemaal insunaties die de zwarte Schorea heel pijnlijk vindt en hem ziedend maken. “Ik heb de nijging om iemand een klap voor z’n hoofd te geven!”

Liever protesteren
Toch doet Schorea dat niet, maar gaat hij wel elk jaar demonstreren. In Weesp bijvoorbeeld. Onder de rook van Amsterdam waar, in tegenstelling tot de hoofdstad, volop Zwarte Pieten mee doen aan de intocht van de Sint.

Een grote menigte is daar ook dit jaar op afgekomen. Tot ergernis van Joyce Kiba die in Weesp is opgegroeid als kind van een witte vader en zwarte moeder. Ze besloot twee jaar geleden te protesteren. Het eerste jaar in haar eentje.

“De hele menigte keerde zich tegen mij”

“Hier stond ik twee jaar geleden. Op de Zwaantjesbrug”, wijst Kiba. “Alleen met een bord. De hele menigte keerde zich tegen mij. Een politie-agent trok mijn bord uit mijn hand.” Dit jaar staat ze met een groepje van zo’n twintig demonstranten.

Gesprek onmogelijk
Schorea, Kiba en andere demonstranten die uit Amsterdam komen, roepen leuzen als “Zwarte Piet, is zwart verdriet!”. De meeste mensen reageren er niet op. Een enkeling steekt de middelvinger op of roept “zeur piet”, tikt met de vinger tegen het hoofd. De demonstranten staan achter een hekwerk en roepen “Weesp, schaam je. Nederland, schaam je.”

Tot een gesprek komt het niet echt. Hoewel Schorea dat wel wil. “Je merkt dat er onbekendheid is met de pijn die we hebben”. Waarom hij dan niet in gesprek gaat? “We mogen niet! Als je demonstreert moet je van de politie achter het hek blijven.”
“Gewoon onschuldig feestje”

Kiba heeft tot twee keer toe geprobeerd om een “respect volle dialoog te voeren” in Weesp. Ze wil een “inclusief Sinterklaasfeest zonder racisme. Dus zonder Zwarte Piet.”

Dieper liggend racisme
Volgens Schorea en Kiba is Zwarte Piet een “reflectie van een dieper liggend racisme” en staan de vrolijk rond dansende en breed grijnzende Zwarte Pieten “in direct verband met het Nederlandse slavernijverleden”. Omstanders bij de intocht in Weesp lachen het weg. “Ja, ik heb er wel begrip voor. Maar dit is toch gewoon een onschuldig kinderfeestje?”

Schorea gaat in december naar Curaçao demonstreren tegen Zwarte Piet. Uitgerekend op zijn verjaardag, 5 december: “Belachelijk dat donkere mensen zichzelf nog donkerden gaan schminken ten behoeve van een racistisch feest. Dit moet stoppen!”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

18 reacties

  1. @nieuwsgierig

    De grote no-nonsense denker Stefan Molyneux slaat hier weer de spijker op zijn kop.

    Thanks for sharing @nieuwsgierig!

  2. Kan ik mij aansluiten bij de acties tegen discriminatie? Ik vind het niet kunnen dat sinterklaas op curaçao wit wordt geschminkt, jullie maken een caricature van mijn huidskleur. Of nemen jullie mij nu niet serieus?

  3. @hoedanook. Je kan het wel vergelijken want het heeft te maken met perceptie van een persoon. Zo zijn er mensen die van mening zijn dat Sinterklaas feest een soort verering is van de slavernij met de sint als slavenhouder. Ik kan je zeggen dat 99.999 procent van de sinterklaas vierders dit niet zo zien. Dus het heeft te maken met perceptie. Zo kan er bij winti ook iets anders spelen maar als een wit persoon de perceptie heeft dat dit whitefacen in zijn of haar perceptie racistisch is dan heb je sprake van een precies dezelfde geval. De perceptie van 1 is dat het racisme is (terecht of onterecht) en dan een ander is dat niet. Vooral van belang is is je ook een nieuwkomer bent of iemand die in dat land woont. Zo wordt het blackfacen in Iran ook niet als racistisch gezien in Iran.

  4. According to Beeta Baghoolizadeh is a PhD candidate in History at the University of Pennsylvania, where she is writing her dissertation on constructions of race in Iran:

    Haji Firuz, in fact, hails from the Afro-Iranian community in southern Iran. Although many Iranians do not consider Haji Firuz beyond his brief jingle every New Year, his character represents one aspect of Iran’s long history of slavery. It is important to note, however, that not all slaves in Iran were African, and not all Africans came to Iran by way of slavery. Despite this, the “black slave” image is dominant in Iran.

  5. Pepernoot
    Een pepernoot is snoepgoed dat vaak met Sinterklaas wordt gegeten en van roggemeel gemengd met een beetje anijs wordt gemaakt. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taaitaai.

    Hoofdingrediënt(en) roggemeel, anijs

    De gebruikelijke wijze van opdienen is dat men de pepernoten door de kamer strooit, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti, hetgeen tegenwoordig vaak op bruiloften gebeurt.

    Vroeger werden de pepernoten met muntstukken gemengd, tegenwoordig met suikergoed. Het strooien met munten stamt van een oude legende waarbij de heilige Sint Nicolaas drie jonge meisjes tegenkwam, wier vader de bruidsschat niet kon betalen en zijn dochters dwong om de prostitutie in te gaan. Sint Nicolaas wierp ze toen een hoeveelheid munten toe, waarmee ze alsnog hun bruidsschat konden betalen.

  6. @Brain S
    Schrijf geen onzin!
    Iran?? Waar is bewijs?
    Winti met zwarte piet vergelijken is als Katholicisme met de zespuntige ster uit gele stof met de tekst ‘Jood’ vergelijken! By the way, winti en witte sminck? Bewijs?
    (Bij)geloof rituelen op dezelfde lijn stellen als discriminatie is wel heel erg … (geen lovende woorden)!

  7. @oberservator, In Iran sminken ze zich ook zwart voor 1 of ander feest maar daar horen we ze niet over.

    Ander voorbeeld. in Suriname gaan ze voor Winti ze zich wit sminken. Als een wit persoon dat ziet kan hij zich ook gekrent voelen en gaat hij ook meteen racisme roepen en dat is precies hetzelfde.

  8. @CI, Gebrek van geschiendeniskunde is duidelijk zichtbaar..

    Ja en jij bent daar een goed voorbeeld voor met je onverwaardelijke steun van maffiamaatje en veroordeelde crimineel Schotte!

    en het spreekwoord is Wat je zaait zal je oogsten!!

  9. Gebrek van geschiendeniskunde is duidelijk zichtbaar, niet alleen lokaal maar Nederland blijft niet achter. De invulling van Sinterklaas met Zwarte Piet heeft pas in de 19 eeuwe vorm gekregen. De invulling werd niet bedacht door kinderen maar door volwassen. In een periode waar de zwarte bevolking nog uitgebuit werd als slaaf in de verschillende koloniën die Nederland had. Het is een kinderfeest bedacht door volwassen. Dus het is aan de volwassen om hieraan te werken, die aan te passen als ze willen. Op Curaçao is men niet gewend om anderen te pesten dat ze zwaarte piet zijn enz, maar in Nederland is het heel geruikelijk om dondekere collega’s hiermee te vernederen. Ook jammer genoeg zijn kinderen die dezelfde ook doen, ze imiteren hun ouders hierin. Meestal is niet het woord zelf maar de manier waarop iets gezegd wordt dat het verschil maakt. Hierdoor zijn er door pesterij praktijken van volwassen gegroeid tot protesten van andere volwassen tegen Zwarte Piet. Zoals de bekende Nederlandse spreuk zegt: wie wind zaait zal storm oogsten!

  10. Woww .. Die paljas van een Schorea heeft geen glazen in zijn veel te grote bril.
    Dat verklaart de ware reden van zijn protest; hij ziet in Zwarte Piet een (grote) rivaal.

  11. Het vieren van het Sinterklaas feest met de bijbehorende zwarte piet is een Nederlandse traditie die al eeuwen oud is en volgens de geschiedenis helemaal niets met discriminatie of slavernij te maken heeft. Een kleine groep zgn. nieuwkomers (in NL) die schijnbaar weinig respect heeft voor de lokale gebruiken kan het maar niet bevatten dat niet iedereen dezelfde denkwijzen en gewoonten heeft als hun. Deze groep blijft zeuren en probeert elk jaar Nederlands belangrijkste kinderfeest te verstoren. Vinden ze het dan vreemd dat ze geen positieve reactie van de de gemiddelde Nederlander krijgen ? Misschien zijn er wel psychiaters in Nederland die deze stakkers van hun zwartepiet complex kunnen af helpen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties