NTR | Hof hoort agente dodelijke aanrijding na klacht ouders slachtoffer

Ariën Rasmijn

Hof gerechtbank Aruba | Arien Rasmijn

ORANJESTAD – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op Aruba heeft maandag achter gesloten deuren de politieagente gehoord, die in 2015 het 12-jarige meisje Zinnia Croes doodreed.

Dit nadat de ouders van het meisje een klacht hebben ingediend tegen het Openbaar Ministerie op Aruba. Het OM had eerder dit jaar besloten om niet over te gaan tot vervolging, door fouten in het eerste sporenonderzoek.

Sven Faarup, advocaat van de familie van Zinnia, zegt dat de agente tijdens de gesloten zitting heeft verklaard dat zij alcohol had gedronken voordat ze in haar auto was gestapt. Zinnia zou volgens haar plots voor de auto zijn gesprongen en ze kon niet meer op tijd remmen. Tijdens een onderzoek na het ongeluk bleek de agente een te hoog alcoholpercentage in haar bloed te hebben.

OM-woordvoerder Ann Angela: “Het Hof heeft op grond van de klacht van de ouders besloten om zelf de politieagent te horen. Op grond van die zitting nemen ze een besluit over de vervolging.”

Zinnia Croes. Foto: Fundacion Zinnia

Besluit het Hof dat het OM terecht niet is overgegaan tot vervolging, dan houdt het op qua opties voor strafrechtelijke vervolging van de agente. Het enige wat de ouders, Michella Matos en Gilbert Croes, dan nog kunnen doen is een civiele zaak starten tegen de agente. Besluit het Hof dat de agente juist wel vervolgd moet worden, dan kan het Hof het OM daartoe dwingen.

De ouders hebben van hun advocaat het advies gekregen om geen uitspraken te doen over de zitting. “We hebben het zo stil mogelijk gehouden om het allemaal zo netjes mogelijk te laten lopen”, zegt moeder Michella.

Grote fouten
Door grote fouten in het eerste sporenonderzoek en het verkeersrapport heeft het OM op Aruba besloten niet over te gaan tot vervolging, zelfs niet voor het rijden onder invloed van alcohol. Het verkeersrapport is niet door een verkeersspecialist opgemaakt en afgetekend en vermoed wordt dat het verkeerde remspoor is opgemeten. Daardoor valt niet meer te bepalen of de bestuurster het ongeluk had kunnen voorkomen en hoe hard zij reed.

Moeder Michelle Matos (midden). Foto: Ariën Rasmijn

Zinnia’s ouders hebben nooit een schriftelijke verklaring van het OM ontvangen, iets waarmee ze in beroep hadden kunnen gaan. Dit gebeurde pas nadat zij de publiciteit opzochten. Zij zijn van mening dat er opzettelijk fouten zijn gemaakt en dat er sprake is van klassenjustitie.

Stichting
De ouders hebben een stichting ter ere van hun dochter opgericht, de Fundacion Zinnia. Ze willen mensen ontmoedigen om met drank op achter het stuur te kruipen. Dit doen ze met reclameborden en -spotjes en de introductie van de Arubaanse BOB: ‘Amigo Didi’.

Het Gemeenschappelijk Hof maakt haar besluit bekend op 19 januari

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 Reacties op “NTR | Hof hoort agente dodelijke aanrijding na klacht ouders slachtoffer

  1. Ze zeggen, de politie is je beste vriend maar er zijn steeds meer gevallen waarbij politieagenten de fout in gaan. Zelf ben ik nog nooit met de politie in aanraking geweest. Nou behalve die 3 keer per week die mijn vrouw in de slaapkamer een politie uniform aandoet natuurlijk.

  2. Abraham Mossel

    Als ik het goed heb begrepen, was Mitty$! Nenriques een 1e klas LOSER, maar door alle aandacht voor hem en zijn TOKKIE familie, is hij onderhand uit gegroeid tot staats held. en dan bedoel ik niet die van het toneel verdwenen KKC mister Held uit Belgiën cq Turnhout!.

  3. Het gebrek aan media aandacht voor deze zaak is nog vreemder omdat het slachtoffer op Aruba onschuldig was, terwijl het ‘slachtoffer’ in Den Haag een zich asociaal gedragende met wapen dreigende en geweld gebruikende proleet was die politie instructies niet opvolgde.

  4. Het dossier op de KKC van deze zaak (dode door alcohol misbruikende politie) omvat… 1 post.

    De verhouding met de zaak Mitch Henriques (dode door geweld misbruikende politie) is volledig zoek. Maar daar waren de daders Nederlanders.

    Toevallig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *