27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Hulporganisaties zien armoede op Curaçao toenemen en uitbreiden naar Nederland

HomeMediaNTR | Hulporganisaties zien armoede op Curaçao toenemen en uitbreiden naar Nederland
Armoede op Curaçao | Foto Amigu di Tera

WILLEMSTAD – Het aantal mensen dat op Curaçao worstelt met armoede blijft toenemen en er lijkt geen einde aan de strijd te komen. Hulporganisaties zien hun werk op het eiland, maar ook in Nederland, alleen maar toenemen. 

De hulpprogramma’s van de overheid op Curaçao concentreren zich voornamelijk op de wijken: Montaña, Otrobanda, Barber en Buena Vista. Maar veel hulporganisaties zijn dagelijks actief op het hele eiland en zien dat armoede zich vaker en op verschillende manieren manifesteert.

Verborgen armoede
“Armoede is in veel gevallen niet makkelijk en direct herkenbaar”, legt Jeanette Juliet-Pablo uit. Zij is voorzitter van het wijkinitiatief Unidat di Bario. “Tegenwoordig spreken we van de working poor, mensen die een of meer banen hebben omdat het inkomen niet voldoende is om de vaste lasten te betalen.” Bij deze mensen zie je op het eerste gezicht niet dat ze worstelen.

“Armoede heb je in verschillende categorieën. Zo heb je extreme armoede, relatieve armoede en je hebt mensen die structureel de eindjes aan elkaar moeten knopen om te overleven.” Met deze laatste groep wordt volgens Juliet-Pablo te weinig rekening gehouden.

Armoede-migratie
De toenemende armoede op Curaçao is ook merkbaar in Nederland. Zo ziet sociaal hulpverlener Evelyn Martier van Parlan Jeugdzorg in Den Helder steeds meer Curaçaoënaars die totaal onvoorbereid in Nederland hun heil zoeken. Ieder jaar begeleidt Parlan Jeugdzorg zo’n 5.000 kinderen, jongeren en families.

Het merendeel van de Curaçaoënaars die naar Nederland komt, zegt dat volgens Martier te doen ‘vanwege de slechte economische, financiële en sociale omstandigheden op het eiland’.

‘In de extreemste gevallen kunnen ouders niet eens meer voor hun kinderen zorgen’

“Maar ze komen totaal onvoorbereid en raken in de problemen. In de extreemste gevallen kunnen ouders niet eens meer voor hun kinderen zorgen en komen die onder toezicht van jeugdzorg te staan.”

Om het aantal Curaçaoënaars af te laten nemen dat onvoorbereid een beter leven zoekt in Nederland, is het volgens Martier ‘noodzakelijk dat er baanmogelijkheden komen op Curacao’. “De mensen vertellen me dat ze naar Nederland komen omdat ze hun baan daar kwijt zijn geraakt, niet om lekker hier te leven.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

4 reacties

  1. Zolang er nog minimaal voor 75 % aan op vreters die op een corrupte wijze en vriendjes politiek een job ( teek penningen) hebben bemachtigt en geen één moer uitvoeren, zie lamzak statenlid KndT ) Mènki Rojer, blijft het eiland in armoede tot dat het ooit onder water zink.

  2. Volgens @Brian S,’Resultaat van tientallen jaren corruptie en falende politiek’.

    Het is zo Brian maar de vraag is, kunnen wij dit herstellen? Ik ben bang wat de vele stichtingen mee bezig zijn is symptoom bestrijding.

    In feite houden ze de ellende in stand, armoede is net een ziekte je kan de symptomen bestrijden maar als je de oorzaak niet wegneemt heeft het weinig zin.

    Deze hulporganisaties houden zich zelf op deze manier wel in stand, zolang er armoede is, hebben wij Antonieta Dap en Jeanette Juliet-Pablo van het wijkinitiatief Unidat di Bario nodig.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties