27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Inschakeling Raad van State bij begrotingsconflict Aruba

HomeLandenArubaNTR | Inschakeling Raad van State bij begrotingsconflict Aruba

Auteur Ariën Rasmijn

Arubadag ook op Curaçao | Foto Persbureau Curacao
Arubadag ook op Curaçao | Foto Persbureau Curacao

ORANJESTAD — Dat de Tweede Kamer alsnog de Raad van State om advies wil vragen of de aanwijzing van de Rijksministerraad aan de gouverneur van Aruba afgelopen zomer rechtmatig was, houdt de meningen verdeeld binnen het Arubaanse parlement. Regeringspartij AVP is tevreden met de vragen die naar de Raad toe gaan, terwijl oppositiepartijen MEP en PDR vinden dat de regering sinds de crisis en de hongerstaking van de premier maar weinig heeft geleerd.

“Wij zijn blij dat eindelijk de blokkade is opgeheven en de instituties van het Rijk weer normaal kunnen functioneren”, vertelt Rene Herdé, fractieleider van regeringspartij AVP. Sinds de aanwijzing werd gegeven aan gouverneur Fredis Refunjol om de begroting van 2014 niet te ondertekenen heeft de partij zich uitgesproken voor toetsing van het besluit door de Raad van State.

Tijdens de hongerstaking van premier Mike Eman die uit het conflict voortvloeide vroegen de fracties van D’66 en CDA of de aanwijzing wel rechtmatig was. Regeringsfracties VVD en PvdA steunden het plan niet om de Raad in de schakelen. De Vaste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties deed echter nog een gooi en dinsdag werd zonder noodzaak tot stemming besloten om aan de hand van een zestal vragen de Raad van State om advies te vragen in de kwestie.

De Kamer wil onder meer weten wat de juridische grondslag voor de aanwijzing was, hoe voorkomen kan worden dat er een conflict ontstaat in de rollen van de gouverneur naar het land en het Rijk toe en of de Caribische landen van het Koninkrijk nog wel de mogelijkheid tot verweer krijgen bij zo’n besluit. “Wij hebben ook andere vragen voorgesteld. Maar deze zijn goed”, zegt fractieleider Herdé. Dat de Raad van State bijna een jaar na de aanwijzing alsnog wordt ingeschakeld vindt hij geen mosterd na de maaltijd. “Het blijft actueel. Wij moeten van onze fouten leren.”

‘Blindstaren’
Andin Bikker, leider van PDR vindt het op zich goed dat de Raad van State zich over de vragen buigt, maar zijn mening blijft naar eigen zeggen ‘ongewijzigd’. “De regering van Aruba moet niet gaan blindstaren op procedures, maar beseffen dat het Koninklijk Besluit een noodsignaal was dat er geen sprake is van houdbare overheidsfinanciën en dat verdubbeling van de staatsschuld binnen amper vier jaar onacceptabel is.”

“Dit is iets was de regeringspartij en de regeringsfractie al heel lang op hebben gewacht, zij wilden steeds het debat voeren over de rechtmatigheid van het ingrijpen van de gouverneur in plaats van de motieven achter het ingrijpen”, aldus MEP-leider Evelyn Wever-Croes. “Iedereen is inmiddels ervan overtuigd dat er iets moest gebeuren om de koers van ons land op financieel gebied te wijzigen. En Aruba is dankbaar dat de gouverneur dit heeft gedaan”, meent de politica. “Helaas heeft het kabinet Mike Eman hier heel weinig van geleerd, want we staan nu weer voor hetzelfde scenario: het fiasco van de begroting 2015”, zegt Wever-Croes.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. De brief van de RvS inzake het begrotingsconflict van Aruba dateert van 3 december 2014. De brief was gericht aan de voorzitter van de Staten en afgestempeld op 3 januari 2015. De brief werd pas gepubliceerd op 15 januari 2015. Toen de heer Donner nog Koninkrijksminister was hield hij van een stevige aanpak, die echter verpakt werd in veel en sussende woorden. Inhoudelijk was het lastig om vast te stellen wat precies werd bedoeld. Een slag om de arm houden en alle kanten uit kunnen als de grond te heet onder de voeten wordt, is doordacht. Deze aanpak heeft extreem veel bestuursvolgelingen in het Koninkrijk. We willen een gokje wagen welk advies de RvS gaat geven. Men maakt zich zorgen over de verhoudingen binnen het Koninkrijk. Er is een gezamenlijke aanpak nodig. Aruba moet beter omgaan met de overheidsfinanciën. Wellicht is er nog een mogelijkheid onder strenge voorwaarden om voordelig te lenen. Maar dan gaat het CFT een permanente aanwezigheid worden in Aruba. Is ook gunstig want dan kan de regering als het mis gaat de verantwoordelijkheid bij het CFT leggen. In het kader van de rechtsstaat ook op Koninkrijkniveau hoort er een mogelijkheid te zijn om bezwaar aan te tekenen. Zoals wij eerder al opmerkten was het buitenwerking stellen daarvan in strijd met het Statuut. Daar zal wat aan gedaan worden, maar dat kan bekwaam op de lange termijn worden geschoven. Dat gaat een commissie onderzoeken. Kan leuk worden meegenomen nadat integriteit is getoetst. Wij zouden de eilanden willen adviseren dat ook de Nederlandse bestuurders op integriteit werden getoetst. Gelijke monniken, gelijke kappen. Een structurele meetlat die zeker eens per half jaar wordt toegepast bijvoorbeeld? Minister Dijselbloem heeft recent zeker de hoofdprijs niet verdiend betreffende de ABN-AMRO. Dat komt ervan als je de kool en geit wil sparen. Af en toe is dat onmogelijk. Al die schuldbewuste snoetjes waren slecht gespeeld, de gekwetste trots droop eraf. Het hangt er maar vanaf welke afspraken worden nagekomen en welke niet. Hoe juridisch ook dichtgetimmerd, men kan er altijd onderuit als er maar een gat te vinden is. Met veel zoeken valt zo’n twijfelzaaiend gat altijd te creëren. Doorlichten van het aanstaande advies op wat er wel staat en vooral op wat er niet staat en rekening houden met de ondraaglijke lichtheid van overheidsinformatie is noodzakelijk. Wij zullen dat zeker doen, Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties