NTR | ‘Kinderen in Nederland leren niets over Koninkrijk’

Door Pieter Hofmann

Pink Pony Express zingt het volkslied van Madurodam. Foto: Pieter Hofmann.

Pink Pony Express zingt het volkslied van Madurodam. Foto: Pieter Hofmann.

AMSTERDAM – Cecilia Hendrikx van kunstcollectief Pink Pony Express vindt Madurodam de perfecte gelegenheid om het hele Koninkrijk te laten zien. “Omdat elk Nederlands kind er wel een keer komt. Als die dan iets van Curaçao of Statia ziet, krijgt die toch een ander beeld dan het eenzijdige beeld van nu.”

Op het Kwakufestival is vandaag gesproken over het Koninkrijk. De nadruk lag op de eenzijdige beeldvorming en het gebrek aan kennis ervan. Een voorbeeldcasus was hoe miniatuurpark Madurodam het Koninkrijk weerspiegelt. Onder andere kunstenaars, journalisten en beleidsmakers deden mee aan het programma.

Madurodam is een initiatief van de ouders van de Curaçaose verzetsheld George Maduro. In 1973 verscheen een maquette van Willemstad in het miniatuurpark. In 1991 verdween het centrum van Willemstad weer.

Sint Eustatius
In 2012 reisde Pink Pony Express naar Statia. Daar deden ze een project met basisschoolkinderen, die lokale gebouwen op schaal 1:25 namaakte. Fort Oranje werd verkozen tot het populairste gebouw. Het valt nog te bezien of die daadwerkelijk ook in Madurodam belandt.

Sinds een paar jaar onderhandelt het kunstcollectief met Madurodam. Het park zegt geen aanwijzingen te hebben dat er daadwerkelijk behoefte is aan Antilliaanse miniatuurgebouwen. “Ze houden zich stil”, vindt ‘tijdelijke Pony’ Jesper Buursink.

Weinig belangstelling
Madurodam is illustratief voor een breder probleem: een Nederlands gebrek aan belangstelling voor het Koninkrijk. Ron van der Veer, voorzitter van het Comite Koninkrijksrelaties: ”Heel veel mensen weten niet dat de Koninklijke Reddingsmaatschappij al 30 jaar samenwerkt met Citro, of dat de Rijksuniversiteit als 25 jaar co-assistenten levert aan het Sehos. Maar iedereen heeft er voordeel van.”

“Het Koninkrijk is onbemind omdat het totaal onbekend is. In het onderwijs is nauwelijks aandacht voor de geschiedenis van het Koninkrijk, waaronder de slavernij”, vindt Van der Veer. Hij krijgt bijval van meerdere gasten.

Kennis
Inmiddels wordt met minister Jet Bussemaker besproken om ook kennis van het Koninkrijk op te nemen. Van der Veer: “In Portugal weten eindexamenleerlingen alles van de Azoren, in Frankrijk alles van Martinique en Guadeloupe. Dat moet ook in de exameneisen opgenomen worden, anders is het te vrijblijvend.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

4 Reacties op “NTR | ‘Kinderen in Nederland leren niets over Koninkrijk’

 1. Het zou fijn zijn als men zich eens houd aan de inhoud van bovenstaand verhaal. Zij die een reaktie daarop geven kunnen schijnbaar niet goed lezen of begrijpen de inhoud niet. Kritiek geven is prima maar blijf bij de les.

 2. caribbeancynic

  “Heel veel mensen weten niet dat de Koninklijke Reddingsmaatschappij al 30 jaar samenwerkt met Citro”. Gek is dat, heel veel mensen weten niet eens dat Reddingmaatschappij wordt geschreven zonder “s”.
  Wel weten ze inmiddels dat de Antillen een bron van gezeur en corruptie is en dat ze elke 10 jaar weer moeten worden gered van de financiele ondergang. En dat vinden ze allemaal maar niks, met name omdat zij dat moeten betalen.
  Kan iedereen nog de dorpen in oost Groningen opnoemen?

 3. Heel Nederland weet inmiddels dat de Antillen corrupte boevennesten zijn, en dagelijks wordt men er geconfronteerd met door de eilanden naar Nederland geexporteerde criminelen.

  Lijkt me meer dan voldoenden om te weten.

 4. gelijk er word eenzijdig ook op school geleerd en er komt dat de kinderen die groei met een beeld dat wij als Antillen er niets is of zijn.
  ik vind er goed als er de geschiedenis gewoon op school worden gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *