26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Klimaatverandering en stijgende zeespiegel bedreigen eilanden: tijd dringt

HomeMediaNTR | Klimaatverandering en stijgende zeespiegel bedreigen eilanden: tijd dringt

Elisa Koek


WILLEMSTAD – Meer orkanen, overstromingen en een grote afname van koraal. De gevolgen van klimaatverandering op Curaçao worden steeds merkbaarder. De Zuidkust, waar veel stranden en ook de historische binnenstad ligt, loopt een groot risico, maar ook de onderwaterwereld heeft flink te lijden.

Volgens Albert Martis, directeur van de Meteorologische Dienst Curaçao, dringt de tijd om maatregelen te nemen. Kajakker Ryan de Jong heeft het heft al in eigen handen genomen:

Een team van marinebiologen van het Netherlands Initiative Changing Oceans (NICO) doet momenteel onderzoek naar koralen, blauwalgen en voedingsstoffen in oceaanstromingen rondom de Caribische eilanden. Door de stijging van de zeespiegel en de stijging van de temperatuur van het water, krijgen ander soort organismes kansen.

“Een duidelijk gevolg hiervan zijn matten van micro-organismes die we tegenkomen op grote diepte”, legt expeditieleider Fleur van Duyl uit.

Blauwalg
De matten worden ook wel blauwalg genoemd, omdat men vroeger dacht dat het alg was, en zijn zeker geen positief nieuws. “De matten geven giftige stoffen af wat natuurlijk slecht is voor koraal en vissen. Ook kunnen de matten uiteindelijk loslaten en op het strand terechtkomen. De giftige stoffen zijn ook voor mensen niet goed.”

Fleur van Duyl over het ontstaan van de algenmatten

Van Duyl vertelt dat vermoed wordt dat de matten ontstaan door enerzijds het lekken van voedingsstoffen vanuit de eilanden en anderzijds de verhoogde temperatuur. Met voedingsstoffen doelt zij op afval en zoetwater dat de zee invloeit. “Dit voedt de algen waardoor ze kunnen groeien.”

Veel concurrentie voor koraal
De concurrentie voor koraal op de zeebodem is met de komst van algen flink toegenomen. “De algen doen het alleen maar beter. We zien dus al een afname in koraal.” De laatste 40 jaar is de bedekking al sterk afgenomen: van 40 à 50 procent bedekking, is nu nog maar 10 procent van de bodem rond Curaçao en Bonaire bedekt met koraal.

“De laatste jaren is dit wel stabiel, maar de kansen voor de groei van koraal moeten worden vergroot”, gaat Van Duyl verder. “Hierbij moet je denken aan het beperken van afvalstoffen vanuit de eilanden door afvalwaterzuivering en minder zoetwater dat ze zee instroomt, want ook dat speelt een grote rol.”

Koraal kan verdwijnen
Toch lijken organismen zich ook aan te passen aan de veranderingen. “Dat is positief, maar toch ziet de toekomst er niet positief uit. Het kan zijn dat het koraal niet meer toeneemt en zelfs verdwijnt.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

10 reacties

  1. @ Locurito, bedankt dat je niet net als ik te lui was om dat allemaal te proberen uit te leggen aan mensen die te lui zijn om dat allemaal zelf uitgezocht te hebben, door (op het internet) meer te lezen dan de media ons vertellen.

  2. Wat Sr. Opmerker zegt kan ik onderschrijven.
    Global change dat was er altijd en dat kan warming en ook cooling zijn en het is een heel erg wankel gebeuren met grote tegenstrijdigheden.
    Het bleken van het Koraal is iets natuurlijks en komt altijd voor. Juist als de zee spiegel stijgt wordt dat minder…
    Zeespiegel stijging is minimaal, plaatselijk verschillend en de oorzaak is niet direct toe te schrijven aan global ijs melting.
    Er zijn heel veel meer factoren die dingen laten stijgen of dalen. West Nederland zakt al duizenden jaren terwijl oost Nederland omhoog gaat. Dus de relatieve zee spiegel stijgt in west Nederland. Rijks waterstaat heeft al jaren lang scenario’s op de plank liggen en als Nederland niet echt in paniek gaat Met plekken tot 6 meter 74 onder zee niveau in de buurt van Rotterdam, waar zou de rest van de wereld zich dan druk over maken.
    In april 2015 ging de hele Himalaya met ongeveer een meter omlaag na de aardbeving terwijl heel inda omhoog gepushed wordt. Het zelfde gebeurde in zuid amerika Weten ze nu exact hoeveel eh nee. Er moet een team van 30 wetenschappers ter plaatse gaan om specifiek de Mount Everest opnieuw te gaan meten. Als de bodem van de zee een meter omla
    Metingen van voor 1990 zijn nogal onbetrouwbaar en zelfs satelliet metingen zijn pas recent een beetje betrouwbaar omdat ze er achter kwamen dat die dingen ook niet helemaal in hun baan blijven.
    Alles valt en staat bij het aantal meetpunten vroeger werd de temperatuur van de zeeën gemeten via het water in de schroefas tunnel van schepen. Nu hebben we boeien en ander soort metingen en satellieten. Allemaal hebben e zo hun afwijkingen.
    Modellen: Historische Meetingen en opslag daarvan in databases over tijd zijn totaal niet compatible en zelfs verloren gegaan. We werken met data die veelal voortkomt uit modellen. Simulaties. En die modellen worden niet backwards aangepast. Als je 50 jaar geleden een weerstation had in Tokio dan was dat nog ergens in de middel of no where nu is het volledig volgebouwd en dat maakt metingen waardeloos. We hebben duizenden n meet punten in de bewoonde wereld maar op de grootste lege plekken maar slechts enkele. En hoeveel heb je er echt nodig om betrouwbaar te kunnen samplen, hoe hoog en hoe laag. Diepwater modellen en high altitude air temperatuur zijn gigantische factoren in klimaat modellen. Modellen worden bewust aangepast om te kloppen zelfs.
    Global Ys melting : Sterker nog op bepaalde plaatsen groeit het zelfs.
    Het Co.2 gehalte en z.n waardes geven nog extremere hypotheses. Ons Klimaat is grotendeels afhankelijk van de milankovitch cycles het wobbelen van de aardas. En daarnaast doet de zon behoorlijk mee en mogelijk stofregens en zeker vulkaan uitbarstingen en dan zijn er ook nog meteoriten die regelmatig voorbij komen en de Maan gaat ook nog eens steeds verder weg staan en magnetische velden wisselen en draaien.
    Eigenlijk gaan we richting een koude periode. Strikt genomen zitten we in een licht warmere periode midden in een glaciaal. Eigenlijk zou het CO.2 gehalte voor onze veiligheid en voor onze plantenwereld een stuk hoger moeten zijn. We waren gevaarlijk dicht bij een getriggerde global cooling. Maar daar hoor je niemand over.
    Funding: Het grootste item van wetenschap is Funding. Geld. Zeggen dat er nog niks dramatisch aan de hand is en dat je nog 500 jaar moeten meten is niet geschikt voor de politiek en dan wordt je niet gefinancierd.
    Zeg je het is acuut wereld bedreigend en het is een geschikt politiek macht instrument en nog leuker een reden voor heffingen.. Lees belasting Dan gaat de geld kraan bijzonder snel en wijd open. Wetenschappers worden bijzonder gestimuleerd om in 1 richting te zoeken. En jonge wetenschappers kunnen het zich absoluut niet veroorloven om iets anders te beweren.
    Wel waar is het ongezuiverd dumpen van afval water en stoffen, het over bevissen het kappen van bomen oerwouden, overbevolking, het dumpen van voedsel, overbevissing en het doden van Walvissen, te veel zoetwater op pompen het stoken op hout kacheltjes ja. Ja dat zijn factoren wel.
    Maar… probeer shunt maar eens te sluiten of een afval water zuiverings installatie in marie pampoen te plaatsen of Mal pais aan te pakken. Of hotels niet direct te laten lozen op diepte. Ets. Etc. etc. We hebben een winbare hoeveelheid teer opgeslagen in een meer… en dat stoken we zelfs op. We verwerken de zwaarste olie en rommel ter wereld… Milieu en Curacao… Ahum. Ik moet wel opmerken dat lokale organisatie en zeker Uniek curacao grote bijdrages leveren en zeker op het gebied van toegankelijkheid en schoon houden. Dat zouden we gewoon meer moeten supporten. geef Uniek curacao een beetje meer geld.

  3. Ik moet toch even terug komen op een eerdere uitlating van mij dat Curacao niets aan het voorkomen van klimaatverandering doet. Het schijnt dat bij één van de vele bezoeken van Alcala-Walle aan het buitenland, de gastheer door had dat Alcala-Walle last van winderigheid had.

    Er is nu een ministeriële beschikking die verbiedt de vrouwelijke ministers om bruine bonen te eten. Op die manier hopen ze het uitstoot van methaan gas terug te dringen.

  4. Wat zou het fijn zijn als wat in een glazen bol zou staan bewaarheid werd.
    Klimaatverandering met alle gissingen en veronderstellingen worden klakkeloos naar voren gebracht zonder onderbouwing.
    Klimaatverandering is een feit dat door de eeuwen heen al is geschied.
    Cijfers die op werkelijkheid zijn gebaseerd ziet het grote publiek niet. Wel worden er gissingen gemaakt dat als….. als en nog eens als.
    Je zou haast gaan denken dat men met bangmakerij te doen heeft ten faveure van ondernemingen die er grof aan verdienen ten koste van het z’g. “domme publiek”.

  5. Het is inmiddels al vijfentwintig over twaalf maar iedereen op deze rots slaapt door, ontkent tegen beter weten in, en schuift het probleem door naar de generatie van de toekomst.

  6. De algenmatten ontstaan dus eerder door vervuiling dan door stijgende zeespiegel of door hogere temperatuur.
    Zouden we niet beter op het resultaat van dat onderzoek kunnen wachten dan meteen beginnen met paniekvoetbal? Maar een suggestie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties