26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Koninkrijk moet bijspringen op Curaçao bij opvang Venezolaanse vluchtelingen’

HomeLandenArubaNTR | ‘Koninkrijk moet bijspringen op Curaçao bij opvang Venezolaanse vluchtelingen’

Deya Mensche

Mensensmokkel neemt toe

WILLEMSTAD – “Als de Venezolaanse vluchtelingensituatie escaleert, dan moet het Koninkrijk der Nederlanden automatisch haar verantwoordelijkheid voor Curaçao nemen.” Dat zegt Lesley Fer, directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid voor Curaçao.

De Verenigde Naties heeft de situatie in Venezuela deze week uitgeroepen tot een humanitaire crisis. Fer waarschuwt dat er een ‘destabiliserende situatie gecreëerd wordt, als we over onze capaciteit heengaan en de illegale Venezolanen niet kunnen terugsturen.’

Directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid Lesley Fer. Foto: Deya Mensche

Kosten per vluchteling
Volgens hem zal het de overheid dan 250 gulden per dag per vluchteling gaan kosten. Dit is voor basiskosten zoals eten en huisvesting, daar komt ook medische zorg, onderwijs en werkgelegenheid bij. “Wij hebben grote uitdagingen wat betreft financiën, locatie, kennis en capaciteit om een humanitaire crisis aan te kunnen.”

De woordvoerder van de UNHCR – VN Commissie voor Vluchtelingen -, Aikaterini Kitidi sprak dinsdag tijdens een persconferentie in Genève van een humanitaire crisis. Volgens Kitidi hebben meer dan honderdduizenden Venezolanen hun land al verlaten om politieke en economische redenen. Zij verblijven in verschillende asiellanden zonder documentatie.

VN-vluchtelingen verdrag niet getekend
De verklaring van de UNHCR is belangrijk omdat deze aan haar leden heeft gevraagd om de Venezolanen toegang te geven tot de procedures voor vluchtelingen in hun landen. Eerder heeft premier Eugene Rhuggenaath verklaard dat de Curaçaose regering, om economische en financiële redenen, het VN-verdrag voor vluchtelingen op dit moment niet kan tekenen.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, verklaarde in september nog dat Nederland niet veel kan doen, zolang de Venezolaanse president Nicolás Maduro ontkent dat er een humanitaire crisis is.

‘Koninkrijk moet bijspringen’
De Curaçaose minister van Justitie Quincy Girigorie heeft vorig jaar twee verzoeken, voor financiële hulp en mankracht, bij de Nederlandse regering neergelegd. Na de verklaring van de UNHCR is er haast bij deze verzoeken, zegt de minister. “Na diverse risicoanalyses blijkt dat wij de capaciteit hebben om slechts 250 personen te helpen voor een duur van drie maanden. Het Koninkrijk moet dus bijspringen”, benadrukt hij.

Minister Quincy Girigorie. Foto: Deya Mensche

De minister zegt dat er een detentiecentrum gebouwd zal worden met een capaciteit voor 50 mensen. Girigorie wil de plaats nog niet bevestigen, maar hij gaf wel aan dat de constructie 285.000 gulden zou kosten, naast de operationele kosten die ongeveer 1.2 miljoen gulden per jaar zullen bedragen.

Uitbreiding barakken
Ook geeft Girigorie aan dat er 52.000 gulden beschikbaar is gesteld om de gevangenisbarakken te herstellen en dat de capaciteit verdriedubbeld is naar honderd personen. Volgens Girigorie zijn de kosten voor de overheid op dit moment 50 gulden per dag voor elke illegaal, omdat de gevangenisfaciliteit gebruikt wordt.

Bron: CaribischNetwerk

5 reacties

  1. Als Nederland gaat betalen komt het dan wel goed? Nederland geeft bv 1 miljoen voor een opvangtehuis en dan wordt ipv een villa met zwembad gebouwd.

  2. @Bouwman,
    Als Rhuggenaath baas in eigen huis was dan was er allang een overeenstemming (zie Aruba). Volgens mij beseft Rhuggenaath niet eens dat er een Consul van Venezuela op het eiland is waarmee een dialoog gestart kan worden. Braaf blijven wachten op wie de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt of totdat deze zich in de kwestie heeft verdiept, zet geen zoden aan de dijk. Nederland heeft andere belangen dan Curaçao t.a.v. Venezuela. Vanochtend gaf ex-premier Ben Whiteman aan dat Europese Nederlanders betrokken zijn bij, en Nederland de bestemming is van het ‘goud en koper’ dat transito via Curaçao gesmokkeld wordt.

    Vanwege corruptie, dat telkens weer bedekt moet blijven (Sportveld Barber, MDPT, Mondkapjes, FDRS, enz. enz.) komen wij maar niet tot het kiezen van leiders die het algemeen belang voorop stellen.

  3. Dat je buren in nood, waar je kunt, helpt, is niet meer dan normaal. Met financiële ondersteuning uit NL of van EU of anderszins moet het mogelijk zijn een steentje bij te dragen. Maar ga in godsnaam dat Vluchtelingenverdrag van de VN niet ondertekenen. NL trachtte enige tijd geleden criminele asielzoekers uit te zetten naar het land van herkomst. Dat kon niet, want dit was in strijd met dit VN-vluchtelingenverdrag. Daarom, regering Ruggenaath: blijf baas in eigen huis.

  4. Plaza hotel open gooien, en daar stapel bedden in zetten, opvang voor 400 á 500 mensen. ze wonen vanzelf de boel uit en breken het van binnen af, hoeft straks de sloper het niet meer te doen, win win situatie .

  5. Maar eerst is Curacao zelf aan zet. Het genoemde kostenbedrag van 250 gulden per dag wordt op Curacao zélf besteedt, en komt dus voor 100 % de lokale economie ten goede. In feite is dit dus een verkapte subsidie aan de lokale middenstand, en is daarmee een (goede) vestzak-/broekzak-maatregel.
    Beter dan dat deze bedragen aan adviserende nitwits en zakkenvullende (oud-)politici wordt “gegeven”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties