NTR | Lokale ondernemers: wij, maar ook overheid gedupeerd door hogere omzetbelasting


ORANJESTAD – Grote bouwopdrachten die steeds vaker naar buitenlandse aannemers gaan. Materiaal inkopen in het buitenland in plaats van op Aruba zelf. De omzetbelasting van 6% -kortweg BBO genoemd- kost lokale bedrijven al vele miljoenen in de concurrentiestrijd met het buitenlandse bedrijfsleven. Daarnaast kost het banen en de overheid zelf wordt er ook niet beter van door het missen van belastinginkomsten.

Dat concluderen WAB, de grootste werkgeversvereniging in de bouw, en de ondernemersorganisatie Comerciantenan Uni.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Sharina Henriquez

“Lokale opdrachtgevers kiezen er vaker voor materiaal en diensten buiten Aruba in te kopen omdat daarmee het betalen en afdragen van lokale BBO mee ontweken kan worden”, zegt WAB-voorzitter Wim Hoenink. Want dat scheelt veel, omdat de omzetbelasting cumulatief is. “Je praat al gauw over 6+6=12% extra en soms zelfs bijna 20% duurder als je lokaal inkoopt”, zegt Hoenink.

En bij bouwprojecten wat meestal miljoenenopdrachten zijn, is 6% extra al teveel om een aantrekkelijke offerte uit te brengen, zegt ook Frans Ponson, één van de initiatiefnemers van Comerciantenan Uni (ondernemers verenigd). “Je wint het dan nooit van buitenlandse bedrijven, want de winstmarges zijn bij dit soort grote projecten klein.” Volgens Hoenink gaat het al om tientallen miljoenen die de lokale bouwsector aan opdrachten mis is gelopen.

Wat is die omzetbelasting precies?

De omzetbelasting – in de volksmond BBO genoemd, is een verzameling van drie belastingen: Ten eerste Belasting op de Bedrijfsomzetten (BBO) van 1,5% over de vergoeding van het leveren van een product of dienst. Ten tweede Bestemmingsheffing AZV (BAZV) van 3% over de omzet. AZV is de nationale verplichte ziektekostenverzekering. En als derde de Belasting additionele voorzieningen PPS-projecten (BAVP) van 1,5%. Deze laatste is volgens de regering een tijdelijke crisisheffing om de schulderfenis gemaakt door het vorige kabinet te kunnen betalen.

BBO is twaalf jaar geleden al ingevoerd, maar het is vooral de laatste verhoging van 2,5 procentpunt naar 6% die de ‘oneerlijke concurrentie met het buitenland’ nog meer in de hand heeft gewerkt, zeggen de ondernemers.
Het heeft geleid tot allerlei zakelijke constructies met als doel zo min mogelijk belasting af te dragen. Namen willen Hoenink en Ponson niet noemen, maar ze hebben het recent weer meegemaakt met bestaande hotelketens die uitbouwen dan wel een nieuw hotel neerzetten.

Wim Hoenink, voorzitter van WAB -foto: Sharina Henriquez

Opvallend is daarbij ook dat door het inhuren van buitenlandse aannemers ook buitenlandse arbeiders het werk krijgen. Terwijl de regering zegt streng te zijn met het verstrekken van werkvergunningen voor dit soort werk om de lokale arbeidsmarkt te beschermen. Zeker na de corruptiezaak Ibis waarin de vorige arbeidsminister hoofdverdachte is.

Maar volgens de WAB is de controle op deze constructies nog altijd niet goed, zo schrijft ze ook in een rapport dat ze aan de regering heeft aangeboden. Hoenink: “Er is een sterk vermoeden dat mensen hier gebracht worden die voor een lager loon dan volgens de wet moet, aan het werk zijn.”

WAB-voorzitter Wim Hoenink in gesprek met Sharina Henriquez

Ponson zegt over de BBO-gevolgen voor de werkgelegenheid: “Ik help 160 families met Do It Center (het bedrijf van de familie Ponson, red.) en indirect meer dan 200 vanwege zaken met andere bedrijven. Ik kan die mensen niet aan het werk houden als ik miljoenen verlies die naar buitenlandse bedrijven gaan.”

 

Hij is vooral gepikeerd omdat de regering een verkeerd beeld van de ondernemers naar buiten brengt. “Ze doen alsof het bedrijfsleven alleen de bbo moet betalen en wij slecht zijn omdat wij de prijzen omhoog doen. Maar het is een indirecte belasting dus de consument zal altijd deze betalen.”

Frans Ponson van Comerciantenan Uni in gesprek met Sharina Henriquez

De verantwoordelijke minister van financiën en economie was niet beschikbaar voor een reactie.

Belastinghervorming

De regering is bezig met hervorming van het belastingsysteem. Maar dat gaat volgens Comerciantenen Uni en ook de Kamer van Koophandel en vereniging van juweliers te ad hoc, onsamenhangend en eenzijdig. Zij pleiten in een brief dan ook om per direct veranderingen te stoppen en alle belanghebbenden eerst om tafel te zetten om tot betere oplossingen te komen. WAB kwam al in januari met een rapport met aanbevelingen. Maar wacht ook nog steeds op een goed antwoord van de overheid.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *