NTR | MAN focust op ’empoweren’ van het volk

Door Elisa Koek

Dertien nieuwe partijen sluiten zich dit jaar aan bij de verkiezingen, maar voor MAN-stemmers is juist het ‘oude, vertrouwde’ minstens zo belangrijk. Foto: Elisa Koek

Dertien nieuwe partijen sluiten zich dit jaar aan bij de verkiezingen, maar voor MAN-stemmers is juist het ‘oude, vertrouwde’ minstens zo belangrijk | Elisa Koek

WILLEMSTAD – Een groep mensen waaronder Don Martina wilde zich in 1971 inzetten voor verandering, voor iets nieuws. Ze startte de sociaal, democratische partij Movementu Antia Nobo, de nieuwe Antilliaanse beweging, met Martina als leider.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 1 MFK

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 3 MAN

 

Inmiddels is de volledige naam vervallen en heet de partij sinds 2005 gewoon ‘MAN’, dat hand betekent in het Papiaments. Met de slogan ‘Uw toekomst ligt in uw handen’ en voormalig minister van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman als lijsttrekker, hoopt de blauwe partij aankomende verkiezingen te winnen. Vrijdag werd bekend dat medeoprichter Don Martina zich na vijf jaar afwezigheid weer aansluit bij de partij.

Partijleider Hensley Koeiman in gesprek met Elisa Koek 

De vijf pijlers van de partij zijn Onderwijs, Economie, Criminaliteit, Welzijn en Sport. MAN wil tien doelen nastreven zoals het creëren van een sportfonds; het verhogen van het minimumloon en het verhogen van de pensioensleeftijd, want ‘wereldwijd komt niemand meer onder de verhoging van de pensioensleeftijd uit’, zegt Koeiman.

Onderwijs en Sport
MAN wil dat talenten zich kunnen ontwikkelen en het onderwijs verdergaat dan het cognitieve deel. Kunst, cultuur en sport gaat een grotere rol spelen in het onderwijs.

Koeiman vertelt dat er veel sporttalenten op Curaçao zijn en vindt dat we daar nu te weinig gebruik van maken. De partij streeft daarom naar een sportfonds om zo de juiste begeleiding, infrastructuur en middelen te bieden aan jonge talenten. “Door meer aandacht aan sport besteden, bestrijden we meteen een van onze grootste ziektes: obesitas.”

Welzijn
De levenskwaliteit moet omhoog, volgens MAN. Mensen moeten zich veilig voelen, gewaardeerd worden en niet geïsoleerd raken. Dat laatste is volgens Koeiman vaak het geval bij ouderen. Om dit te verbeteren, wil de partij de wijken in. “Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, dit geldt voor ouderen en kinderen: ‘it takes a village to raise a child’.” MAN heeft inmiddels een wetsvoorstel ingediend om een Algemeen Pensioen verplicht te stellen.

Economie en Criminaliteit
Volgens de lijsttrekker is er wel geld, maar te weinig controle, corruptie en geen vertrouwen bij de consument en investeerders. “Als er vertrouwen is, komt de rest vanzelf. We hebben stabiliteit nodig om investeerders te trekken.” MAN wil banen creëren om armoede te bestrijden en zo mensen ook een gevoel te geven dat ze bijdragen. “Wanneer alles goed draait, lost de criminaliteit zich vanzelf op. Voldoende werk, zekerheid en goed onderwijs leidt tot meer talenten en minder drop-outs en werkelozen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 Reacties op “NTR | MAN focust op ’empoweren’ van het volk

 1. MAN moet duidelijkheid scheppen omtrent hun standpunt om met Cooper en MFK een coalitie te sluiten bij de aanstaande verkiezingen. Dat zal hun extra stemmen leveren indien ze duidelijk aangeven dat die optie niet bestaat, anders vrees ik dat de mensen nog steeds wantrouwend tegenover de MAN zullen staan.

 2. correctie lees voor 5 cent een halve cent,

  AB1982 6

  Invoerrecht Benzine.
  Eilandsverordening houdende regelen inzake de instelling enbeheer
  van een Sportfonds,gevormd door de opbrengsten uit de heffing van een halve cent op iedere liter benzine,zoals vastgesteld in de Verordening tot heffing van een bijzonder invoerrecht op benzine(P.B.1932 no.107),
  zoals laatstelijk gewijzigd bij Landsverordening(P.B.1978 no.33)
  ʺEilandsverordening Sportfonds Curaçaoʺ

 3. Ho, ho zo makkelijk zijn we het beleid van de MAN niet vergeten deze hebben ervoor gezorgd dat scholen de landstaal hebben ingevoerd met alle gevolgen van dien. Ook heeft de MAN ervoor gezorgd dat veel zittende ambtenaren door deze partij met lagere eisen zijn toegelaten. Want we moesten zo nodig versneld YDK op de functie’s hebben Havo eisen maar MAVO werd aangenomen.

  De Toenmalige MAN elite in hun speciale kleding ( de chinese Mao pakjes maar dan in de zuid amerikaanse uitvoering) de speciale eisen Whisky cola maar dan wel J.Walker Blacklabel.
  Maar wel zelf hun kinderen plaatsen op de Internationale school, zodat deze wel gedegen onderwijs kregen.

  Daarbij,komt nu nog dat de MAN willens en wetens de Hr Cooper zijn gang heeft laten gaan. De roos van socialisme is het afgelopen decennia ver te zoeken geweest bij de MAN.
  Een sportfonds, waar is het sportfonds gebleven van de MAN die ze in de jaren 80 hadden, toen is de benzine prijs met 5 cent per liter verhoogd. Nooit meer wat van gezien.
  Economie, pfff weet nog hoe de MAN economie regelde, we moesten ineens alles zelf maken, accu’s, luiers, etc. We hadden de kennis niet en ook het personeel er niet voor.

 4. Daar trappen wij mooi niet in.mooie beloften klinkt als muziek in de oren
  meer niet.Het is verkieingstijd dus de paradepaardtjes van de zolder halen.Is te mooi om waar te zijn.
  Beloven en niet nakomen dat is hun credo.
  hr.Koeiman obesitas bestrijden ook niet geloofvaardig begin bij je zelf.

 5. Participerende observatie om te leren hoe het niet moet

 6. Koeiman stond naar Cooper toen die aan het roven was.. wat was zijn rol meneer Koeiman?

 7. precies, Cooper is een dief, die zich beter bij de MFK had kunnen aansluiten.
  daar hoort hij thuis.
  hij heeft samen met Gerrit het volk bestolen, tussen 2010 en 2012…

 8. De MAN heeft jarenlang kritiekloos Charles Cooper zichzelf laten empoweren, dus vooralsnog zie ik dit allemaal als loze beloftes.

 9. Zeer positief allemaal. Echter hoe MAN het volk gaat ‘empoweren’ staat er jammer genoeg niet bij. Alleen dat ze mensen ook een gevoel willen geven dat ze bijdragen. Pluimpje voor Koeiman dat hij toegeeft dat er wel geld is, maar te weinig controle, corruptie en geen vertrouwen bij de consument en investeerders. Als MAN kan aangeven hoe het deze speerpunten gaat aanpakken kan het op mijn stem rekenen, want de alternatieven zijn gering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *