NTR | Minister belooft stop ongecontroleerd lozen van afvalwater

Een afvalwater lozing op Shut | Peter Eikeleboom

WILLEMSTAD – Het ongecontroleerd lozen van afvalwater in zee bij het terrein ‘Shut’ stopt dit jaar nog. Dat verzekert minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, VVRP, Zita Jesus Leito.

Artikel gaat verder na de video

Door Peter Eikelenboom

Het afvalverwerkingstation op Seru Fortuna moet daarom op korte termijn in gebruik worden genomen. Deze installatie, in 2016 gebouwd, bestaat uit ondergrondse tanks en een pomp die het water naar de rioolwaterzuivering van Klein Hofje moet sturen.

De constructie, pal tegenover het begin van de weg naar Shut voldoet, zegt Jesus-Leito, “maar we konden nooit bepalen wat er allemaal in het water zit waar de trucks mee komen.”

Mix van afval- en rioolwater
De tankwagens komen aan bij Shut met een mix van huishoudelijk afval- en rioolwater, chemische (vloei)stoffen en olie en vetten. Ze hebben dat opgehaald op verschillende locaties. Bij woningen, maar ook bij restaurants en stomerijen. De bedoeling is dat de trucks bij de installatie geen industrieel afvalwater komen lozen.

Tot voor kort was dat niet te controleren, nu is daar apparatuur voor. Trucks die wel met dergelijk water bij Seru Fortuna komen worden teruggestuurd en moeten het afval elders lozen. Voor olie en vetten kunnen ze terecht bij een andere installatie bij het asfaltmeer, zegt de minister. Ze geeft toe dat er geen adequate voorzieningen zijn voor afvoer- en verwerking van olie en vetten.

Er moet personeel voor het afvalverwerkingsstation worden geworven en er komen richtlijnen voor de bedrijven die het water afleveren.

United Nations for Office Project Services, UNOPS, heeft een rapport gemaakt met een evaluatie. Daarin wordt aangegeven wat er verder nog dient te gebeuren om de lozingen bij Shut te stoppen. Aan de ingang van het terrein dient bewaking te komen.

GPS
Ook moet worden voorkomen dat er een situatie vergelijkbaar met Shut elders op het eiland ontstaat. Een voorstel om de trucks van een GPS-systeem te voorzien, waardoor eenvoudig is na te gaan waar ze zich bevinden, neemt de minister in overweging.

De lozingen bij Shut waren herhaaldelijk een punt van discussie. In 2014 gaf toenmalig minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Ben Whiteman opdracht om de toegang tot Shut voor de trucks af te sluiten. Dat leidde tot protesten van de chauffeurs en de minister liet de toegangsweg weer openen.

Milieuschade
De lozingen zorgen voor milieuschade. Ongezuiverd rioolwater brengt ziektes over die het koraal aantasten, het vormt een bedreiging voor de visstand en maakt ook dat het zwemwater aan de zuidkust van slechte kwaliteit is.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 Reacties op “NTR | Minister belooft stop ongecontroleerd lozen van afvalwater

 1. Laat Nederland de boel maar overnemen want onze bestuurders besturen alleen hun eigen belang en het belang van miljonairs. De bevolking mag creperen in de ellende. Geen wonder dat er weer massamigratie naar Nederland aan de gang is. Jaren gelden was dit ook het geval, met dezelfde mensen aan de macht…

 2. Ik hoop zo dat men het filmpje hierboven op de site van Tui etc. plaatst.
  Zal ze leren!

 3. Ach ja die waterzuivering die al jaren niet werkt. Dus ook niet meer zal werken zonder voor het dubbele te moeten worden opgeknapt. Een kans voor een bevriende aannemer of regelaar. Project plan Onderzoeks comissie. Reizen naar andere landen om te zien hoe ze het daar doen. Shit wat een mogelijkheden weer.

  Maar frappant dat dit een probleem van de minister van vervoer is… Ik zou zeggen dat er wat meer ministeries hier aan zouden moeten werken.
  Even een kleine opsomming, om een beter beeld te geven van het probleem en ik pretendeer echt niet dat alles in mijn lijstje zit.:

  Alle rooien lozen uiteindelijk ongezuiverd uit op zee.
  Bijna alle gebouwen aan de kust of binnenwaters inclusief hotels lozen direct uit op zee en of binnenwater.
  Het riool van Marie Pampoen loost gewoon direct uit in zee.
  Heel veel beerputten lozen indirect uit in het grondwater.
  Schepen voor de kust of in de haven dumpen hun afval en soms hun olie gewoon in de zee.
  Bij de barkjes hetzelfde.
  Een heus teer meer in de binnenhaven en een complete olie raffinaderij en overslag punten.
  En dan is er nog dat Mal pais gebiedje waarbij de hele omgeving zwaar is vervuild en het grond en oppervlakte water uiteindelijk ook gewoon in zee beland. Letterlijk de hele strand kant is zwaar verziekt.

  Er was een artikel 12 mei 2015 op deze site geplaatst overgenomen uit het AD. Waar in een marine bioloog aangaf dat er cholera en andere schadelijke bacteriën in het kust water zitten.
  De GGD deed onderzoek en ja het was licht verhoogd.
  Whiteman vond eerder wel dat er een groot verontreinigingen probleem is van het Curaçaose kustwater. En het is zeer waarschijnlijk dat dat gewoon klopt.

  Dus lekker poepzwemmen bij mambo en Pier en alles richting Boase tot west punt toe. De hele kust is wwarschijnlijk aan die kant totaal ongeschikt om te zwemmen of te duiken. Er is nauwelijks vis en verder geen moer te zien. Alles is dood.

  En nu het mooiste deel in het verhaal….
  Als die trucks dus met iets komen dat ze niet kunnen verwerken dan …..ja en lees ik dit echt goed, dan worden ze terug gestuurd en moeten ze het ergens anders lozen… KiKo ahhh…

  Nou snap ik de minister z.n oplossing. Aangezien die trucks zelf ook al zo vervuild zijn aan de binnenkant, worden ze allemaal weggestuurd. Probleem opgelost. Waterzuivering kan gewoon dicht blijven.

  Maar waar zou nu dat ”ergens anders zijn” …

  Wat die truckers gewoon moeten doen is in Marie Pampoen een paar huisjes kopen en het daar gewoon in de riolering dumpen. Maakt toch niks uit op Curaçao. toch.
  Laten we kijken hoe snel het dan gaat om tot een echte oplossing te komen als de rotzooi langs de kust richting Boase en west punt drijft.

  Dus ik ben zoooo benieuwd hoe alleen de minister van veroer dit alles gaat oplossen.

 4. Wellicht met hulp van Nederland, EU of VN, zo snel mogelijk de waterzuiveringsinstallatie weer werkend krijgen.
  Storting is bewezen oorzaak van afsterven koraal en vervuiling van de zeebodem met destructieve algen.
  Vervuilers laten betalen voor de zuivering. Op diverse resorts gebeurt dit ook. Waarom niet bij hotels etc?

 5. Aan de ‘ingang dient bewaking te konen’, LOL. Wie bewaakt de bewaking?

 6. Fred Schiedam

  Veel beloven & weinig geven, doet een gek in vreugde leven!

 7. Anno 2018 lozen we nog steeds in de zee .
  Gps op alle trucks neemt de minister in overweging .
  Ik denk wegens geldgebrek bla , bla , bla
  Pero ja nos mes por

 8. Abraham Mossel

  #@Q Zo lang wij nog op losers (Laserus de zweren krabber op de verloren berg / rots stemen’zie ik in de bekentenis PIK Pisas, dat hij hel maal uit gekakt is, hij moet reden wat hij wil, omdat zijn nieuwe om ge kochte namaak marionet qc nieuwe MP aan de draaitjes van Gerty de Raaf ( RAF) ,. Gerrit de BOEF moet ver dweinen als sneeuw voor de zon, ik geef hem over aan de vermoedelijk moorder naar van NIKI kunnu ze samen lekker over leven in de rim boe, alleen Gerrit de Raaf kan niet als vazal en loser vluchten in de rimboe, Curacrim is te klein om te ontsnappen aan de waarheid. U zal in Gods naam bloeden aan de straategels TOE, over tot de orde van de dag , een ieder een prettig week ende en een fijne kerk gang, en svp doe eens goed dan krijg je ook goed ontmoet Gerrit de Raaf, dien je straf uit en laat je Narcisten vrienden los, eerdaag’s zit jij ook vast met deze dictators samen vast in het gevang, kijk wie je voor zijn gegaan.

 9. aAlweer? Dit was toch door Whiteman in banen gekanaliseerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *