NTR | ‘Moeder Nederland moet kind Aruba nu eens de ruimte geven

Aruba MinFin Xiomara Maduro

ORANJESTAD – “Stemmingmakerij.” Zo reageert de Arubaanse minister van Financiën op de meest recente brief van toezichtsorgaan CAft waarin het de Rijksministerraad adviseert om Aruba een aanwijzing te geven. Ze vindt het tijd dat Nederland Aruba de ruimte geeft om ‘onze eigen bonen te doppen’.

minister van Financiën Xiomara Maduro

Minister Xiomara Maduro zegt dat ze niet gediend is van zo’n ‘dreigbrief’ vlak voor de Rijksministerraad op 5 juli zich over de gewijzigde toezichtswet LAft buigt.

Parlement van Aruba 2017-2021

Ruzie over financieel toezicht

Het Arubaanse parlement heeft korte metten gemaakt met een al sinds 2015 illegale constructie voor financieel toezicht van buitenaf. Is dat terecht en kan Aruba weer haar financiën alleen gaan controleren?

CAft probeert allemaal zaken erbij te halen die volgens Maduro niet in eerdere protocollen zijn afgesproken. Het gaat vooral over personeel- en zorgkosten waar CAft in de brief nu zorgen over uit.

‘We kunnen niet met een pennestreek zoals in Nederland honderd man op straat zetten’-
Xiomara Arends minister van Financiën

Toch geeft de minister toe dat er extra financiële risico’s zijn. Door de situatie in Venezuela is er bijvoorbeeld meer overwerk bij diensten die de grens moeten bewaken. Dat kost al 5 miljoen extra. Ook stijgen de zorgkosten omdat mensen te ongezond zijn. Vooral diabetes is een groot probleem. “Maar daarom willen we ook met een suikerbelasting komen.” Die moet die zorgkosten deels gaan dekken en preventief werken. Zaken die volgens haar allemaal al bekend zijn bij CAft.

Of er dan nog meer belastingen komen, mocht aan het eind van het jaar toch weer financiële gaten ontstaan, daarop zegt Maduro: “Nee. En we gaan ook niet als een gek leningen afsluiten.” Maar bezuinigingen, op met name personeel, dat wil de regering ook niet: “We kunnen niet met een pennenstreek zoals in Nederland honderd man op straat zetten. We hebben hier geen sociaal vangnet. Dus wat gaan we dan met die mensen doen?”

Toch heeft de minister er nog vertrouwen in omdat in het eerste kwartaal de cijfers goed waren. “Dat vonden IMF en CAft ook”.  Maar of het tweede kwartaal dat nu afloopt, ook gunstig was en of een half jaar genoeg tijd is om voldoende buffers op te bouwen, dat is nog afwachten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | ‘Moeder Nederland moet kind Aruba nu eens de ruimte geven

 1. Netflixen, dat kunnen ze op Aruba!

 2. Maar dat kunnen jullie het niet, dat is het probleem.

 3. Renée van Aller

  De eigen instellingen brengen excellente adviezen uit, die hoogst zelden worden opgevolgd. Dat is al decennia zo. De regering is niet volwassen genoeg om de eigen overheidsfinanciën goed te regelen. De Staten zijn klapmachines voor de regering en controleren niets. Dat is al decennia een goede gewoonte. De MEP heeft een lange traditie om Nederlandse bemoeienis uit te sluiten. Gemaakte afspraken worden te vaak niet nagekomen en dan wordt er een doorzichtige list verzonnen. Het betoog van de minister van Financiën heeft een niveau ‘di dos dede’ en raakt kant noch wal. Je zou toch denken dat dames politici verstandiger zijn dan heren. Helaas is dat niet zo. Dit hele toneelstuk wordt opgevoerd omdat de gemaakte afspraken niet kunnen worden nagekomen. En dan ook nog tot overmaat van ramp een SueAnnNetflix. IPKO vindt plaats en Sue-Ann Ras zit en plein public een film te kijken in plaats van de belangen van Aruba te dienen. Wat een afgang voor Aruba, de Staten en de regering. Renée van Aller & John de Vries

 4. je bent 33 jaar en je brengt je wasgoed nog steeds naar je moeder om het te wassen en te strijken. Bovendien eet je nog steeds elke avond bij haar.
  Goede raad : wordt eens volwassen! Ga eens volledig op je eigen benen staan please!

 5. Curacao revisited

  Jullie zijn nu bijna 30 jaar semi onafhankelijk en nog steeds ben je niet in staat je eigen broek op te houden: Aruba moet zich schamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *