NTR | MPB wint opnieuw verkiezingen Bonaire; uitslag vijf uur ‘s morgens bekend

De tellingen namen ook meer tijd in beslag omdat voor het eerst twee verkiezingen tegelijk werden georganiseerd: voor een nieuwe eilandsraad en voor het kiescollege (Eerste Kamer), aldus het hoofdstembureau.

KRALENDIJK – Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) heeft opnieuw de verkiezingen gewonnen voor een nieuwe eilandsraad voor Bonaire. De partij groeide met één zetel naar vier dankzij een restzetel.  UPB gaat  van drie naar twee zetels. Demokrat blijft op drie zetels.

De uitslag werd na een marathontelling klokslag vijf uur ‘s morgens bekend. Normaal zijn de verkiezingsuitslagen tegen middernacht rond

De enorme vertraging kwam nadat de laatste stembus pas om half 11 ‘s avonds sloot. Veel mensen kwamen enkele uren voor sluitingstijd stemmen. Dat zorgde voor lange rijen voor de stembureau’s. Volgens gezaghebber en voorzitter van het hoofdstembureau Edison Rijna kwam dat ook omdat de lijsttrekkers van de partijen en hun aanhang allemaal tegen het einde van de middag/vroege vooravond hun stem wilden uitbrengen.

Bij de telling van de stemmen ging het ook mis bij de twee stembureau’s Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas en Sentro di Bario Nort di Saliña. Deze bleven na hertellingen met een verschil van 41 stemmen. Om vijf uur was dit probleem pas opgelost en kon de gezaghebber de laatste uitslagen geven. De meeste pers was toen al naar huis.

De tellingen namen ook meer tijd in beslag omdat voor het eerst twee verkiezingen tegelijk werden georganiseerd: voor een nieuwe eilandsraad en voor het kiescollege (Eerste Kamer), aldus het hoofdstembureau.

Kleine partijen geen betekenis
De kleine partijen telden niet mee in de strijd. Ondanks geluiden van verandering onder de Bonairiaanse gemeenschap, lukten de vijf nieuwkomers niet om een zetel te bemachtigen. De top drie verandert dus niet in vergelijking met de  verkiezingen in 2015. MPB ging uit van een grote overwinning met een meerderheid van vijf zetels. Maar het bleef uiteindelijk dus bij drie plus een restzetel.

Opkomst stuk lager
De opkomst was een stuk lager dan in 2015: 66,68 tegenover 77,85% vier jaar terug bij de verkiezingen. 3576 stemde (40,4%) voor MPB. Demokrat kreeg (24,1%) 2130 van de stemmen. UPB kreeg 1798 van de stemmen (20.3%)

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Een Reactie op “NTR | MPB wint opnieuw verkiezingen Bonaire; uitslag vijf uur ‘s morgens bekend

  1. Heb begrepen dat TV – Direct deze verkiezingen integraal heeft uitgezonden, is dat omdat ze meer advertenties denken te verkopen? Laten we eerlijk zijn, wie the fuck is geïnteresseerd in verkiezingen op Bonaire?

    De keuzes die ze bij TV Direct maken zijn om zijn minst merkwaardig te noemen en dan nog met die irritante Jo – Ann Da Gosta Gomez, wat is dat mens irritant zeg.

    Wat mij opviel is dat de Bonairianen van elke 10 woorden die ze uitspreken, zeker 6 Nederlandse woorden er tussen zit. Zelf heb ik zoiets van, Dios spar nos, laga nos si niggernan keda nigger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *